logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - Karta SIM nie przyjęta po flashowaniu i zmianie EEPROM

konrad1586 07 Gru 2004 22:12 1368 13
REKLAMA
  • #1 1044348
    konrad1586
    Poziom 11  
    Wiec tak:
    Chciałem wrzucić flascha do nokii 3310, ale po drodze ja chyba spierdzielilem troszeczke, gdyz zaczalem sei bawic w knoku (usun caly flash) pozniej rolis wgrywalem nowy, dodatkowo zmienialem eeprom no a teraz to mi poakzuje komunikat ze "karta sim nie przyjeta". Moze ktos mial podobny przypadek?? oczywiscie probowalem juz resety przez mbus i nie pomoglo. Z gory wielkie dzieki
  • REKLAMA
  • #2 1044364
    Komar_wladek
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    no a oczywiście o back up`ie zapomniałeś??!!
  • #3 1044369
    Komar_wladek
    Poziom 19  
    Aha, jeszcze jedno pytanie: Zdjąłeś sim - locka po flashowaniu??? Nie wiem czy wiesz, ale to właśnie może być przyczyną problemu!!
  • #4 1044395
    konrad1586
    Poziom 11  
    owszem simlocki zdejmowalem, ale na ta chwile wrzucilem imei i jest okej, tylko cos sie teraz pierdzieli z zasiegiem, przed tym jak zaczalem moja zabawe wszystko bylo OKEJ.
  • REKLAMA
  • #5 1044710
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    jakis modyfikowany soft wgrywales? jesli takj to problemy z zasiegiem szczegolnie w starych modyfikowanych softach to normalka
  • #6 1044908
    mradowski
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Żeby nie gubił zasięgu to musisz przeliczyć sumy kontrole o ile dobrze pamętam to jest to: FAID opcja przy konfiguracji IMEI, urzyj opcji tej przyśpieszonej bo ta pełna nie działa dobrze.
    Trwa to kilka sekund i oki!
  • #7 1044933
    konrad1586
    Poziom 11  
    liczylem juz sumy kontolne, sprawa wyglada tak ze przez telefon mozna normalnie dzwonic i rozmawiac tylko dziwne jest to ze rpzez caly czas jest jedna kreska zasiegu lub nie ma go wcale a i tak mozna dzwonic.
  • REKLAMA
  • #8 1046150
    Komar_wladek
    Poziom 19  
    Jeśli wgrałeś modyfikowany soft z MaDosem to się nie dziw. W szczególności w budynkach masz zasięg bardzo słaby. Na wolnym powietrzu jest troche lepiej. Wgraj soft bez madosa.

/władek
  • #9 1046641
    konrad1586
    Poziom 11  
    no weic tak w tej chwili z dobrego telefonu mam złoma bo juz wogole nie ma zasiegu czasami sie pojawia ale tylko jedna kreska i znika, co mam w takiej sytuacji zrobic krok po kroku...
    Czy jest taka opcja ze telefon jest juz nie do odratowania????? jesli nie mam backupa??
    Wgrywalem eeprom, softy rozne i ciagle to samo
    a wczesniej byl 100% sprawny
  • #10 1047383
    Komar_wladek
    Poziom 19  
    Znajdź jakiś inny telefon z wersją softa, którą miałeś przed tymi wszystkimi zabiegami (jeśli oczywiście pamiętasz jaka ona była), zrób back up full flashe i wgraj go do swojego telefonu, powinno pomóc. Akurat w 3310 wszystko jest do odratowania, to twardy telefon!
  • REKLAMA
  • #11 1047389
    Komar_wladek
    Poziom 19  
    Znajdź jakiś inny telefon z wersją softa, którą miałeś przed tymi wszystkimi zabiegami (jeśli oczywiście pamiętasz jaka ona była), zrób back up full flashe i wgraj go do swojego telefonu, powinno pomóc. Akurat w 3310 wszystko jest do odratowania, to twardy telefon!
  • #12 1047432
    kantor
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    FAID
    nowy IMEI
    FAID
    i Loggerem
  • #13 1047594
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Wrzuć w telefon MCU&PPM + eeprom i powinno wystarczyć przy tym modelu cuda sie nie zdarzają, jeżeli to nie pomoże to awaria PA lub czegoś innego na radiu ładnie sie zgrała z momentem flashowania ;)
  • #14 1048575
    mockba
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    sprobuj tego softu moze cos pomoze ja zfleszowalem go juz na kilku telefonach i jest okej..Dziala dobrze i stabilnie.
    Załączniki:
    • 3310_flash.rar (949.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Po próbie flashowania i modyfikacji EEPROM w telefonie Nokia 3310 pojawił się problem z komunikatem "karta SIM nie przyjęta". Próby resetu przez MBUS nie przyniosły efektu. Użytkownik zdjął simlock i wprowadził poprawny IMEI, jednak występują problemy z zasięgiem – telefon pokazuje jedną kreskę lub brak zasięgu, mimo że połączenia są możliwe. Dyskusja wskazuje, że modyfikowane oprogramowanie, zwłaszcza z MaDosem, może powodować słaby zasięg, szczególnie w budynkach. Zalecane jest przeliczenie sum kontrolnych FAID przy konfiguracji IMEI, najlepiej używając opcji przyspieszonej. W przypadku braku backupu i problemów z softem sugeruje się znalezienie innego telefonu z oryginalnym softem, wykonanie pełnego backupu i wgranie go do uszkodzonego urządzenia. Wgrywanie MCU, PPM oraz EEPROM powinno wystarczyć dla modelu 3310, a jeśli problem nie ustąpi, możliwa jest awaria modułu radiowego (PA). Proponowane jest także użycie stabilnego, sprawdzonego softu, który działa poprawnie na tym modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA