logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamery IP do domku letniskowego z transmisją na stronę - model AXP CA640H3/6136W-K

stefix 12 Lis 2011 21:23 8363 18
REKLAMA
  • #1 10131639
    stefix
    Poziom 11  
    Witam zamierzam zamontować kamery ip w domku letniskowym za miastem, myślę o zakupie około 4 sztuk, dwie z nich skierowane były by na jezioro- obraz z nich chciałbym umieścić na stronie internetowej. Na chwilę obecną mam możliwość podłączenia neostrady max 2 m/bit, z tego co przeczytałem lepsza jest opcja dsl ze stałym adresem IP, jednak jest ona droższa, czy w przypadku wykupienia zwykłej neostrady nie będzie problemów z transmisją obrazu? Znalazłem też na allegro kamery IP o wartości 349 zł model AXP CA640H3/6136W-K Chce je zamontować na zewnątrz, nie mam zbyt wygórowanych wymagań co do jakości obrazu, czy warto takie coś kupić? Jakie oprogramowanie najlepiej sprawdza się do obsługi takich kamer ?
  • REKLAMA
  • #2 10132187
    maly_smok
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    dla ciebie wazna jest wartosc upload, przy neostradzie bedzie to pomiedzy 250 a 350 ,2mega masz downloadu. Neo ma zmienny IP, zakladasz konto darmowe na dyndns i po problemie, raz na rok wymaga odnowienia, platna jest pewniejsza nie skasuja ci domeny :) przy darmowej czasami kasuja jak sie dluzej nie uzywa.
    Jak masz wydac kase na badziewskie IP, to lepiej kup sobie jakies kamerki zewnetrzne z IR i rejestrator BCS 4 kanałowy, tam ustawisz sobie drugi strumien w cif badz qcif na 50 na kamere i bedzie smigac az milo
  • #3 10136928
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Tak jak "maly_smok" zaznaczył, interesuje Cię wartość upload, najlepiej jakbyś miał tak około 512k - wtedy da się coś tam zobaczyć.

Również jak zaznaczył "maly_smok" - nie pchaj się w chińskie badziewia
    "
    Przetwornik: 1/4" CMOS z IR CUT
    Minimalne oświetlenie: 1 LUX kolor i 0 LUX w trybie czarno białym diody LED 36 sztuk
    "
    Takie parametry to może mieć kamera w telefonie komórkowym. Moim zdaniem nie bierz nic co ma mniej niż 1/3" CMOS lub CCD.

Poniżej masz link do filmu z kamery IP za ok. 510 zł - AVN252 - możesz looknąć na allegro.
    http://dl.dropbox.com/u/6833159/AVTEch/avn252.outdoor.avi
  • #4 10137233
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    a może pomyśl inaczej ?
    Zakup videoserwer, do niego kamery analogowe (widzą 2x lepiej w nocy niż IP).
    Videoserwer ma to do siebie że może nagrywać zdarzenia na kartę SD (na 16GB nagrasz tydzień), do tego w większość przypadków dobre videoserwery wysyłają strumienie RTSP, lub wysyłają i nadpisują .jpg na ftp i mozesz obrazki wrzucać na www.

Są wideoserwery 2 i 4 kanałowe. Koszty - od 1000 do 1500 PLN.
    Kamery analogowe , koszty od 200-250 PLN.
    Z videoserwerów polecam geovision, yudor
  • REKLAMA
  • #5 11186454
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Kupiłem kiedyś z ciekawości wspomnianą kamerę AXP CA640H3/6136W-K i generalnie odczucia mam przeciętne.
    W nocy nic nie widać (ale teren jest bardzo słabo oświetlony, natomiast diody IR zupełnie nic tutaj nie dają). W dzień obraz jest jakościowo słaby, najlepszy w dzień słoneczny, a poniżej załączam zdjęcia zrobione w pochmurny dzień.
    Zero odwzorowania kolorów, praktycznie to co pokazywali na zrzutach na aukcji na której kupiłem to była ściema i naciąganie. Nie ma płynności ruchu przy 25 klatkach, efekt tak jakby procesor kamery nie wyrabiał czy coś... Jakość obrazu jest na tyle słaba że praktycznie uniemożliwia identyfikację twarzy, numeru rejestracji itp. itd.

Jedyny wielki plus to wbudowany wewnętrzny DDNS producenta. Bez tego trzeba by wykupić ta usługę albo bawić się w jakieś darmowe, ciągle wygasające usługi.

Generalnie porada jest taka, nie warto wydawać 350zł na ta kamerę - to jest zabawka, minimum to te 500..700zł.

Kamery IP do domku letniskowego z transmisją na stronę - model AXP CA640H3/6136W-K

Może ktoś by podrzucił swoje zdjęcia, z różnych warunków (nocne/dzienne)...
  • #6 11186461
    mikan4
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    No tak, a ja mam do kolegów pytanie, co będzie jak klient umieści obraz na stronce tego jeziora?? 2 mega z neo??? No bez przesady. Nie pchałbym się w IP przy takich parametrach łącza... Kup analogi i rejestrator z obsługą sieci, będzie Ci to względnie chodziło, kamery będą widzieć w nocy i wyjdzie w porównywalnych pieniądzach albo i taniej...
  • #7 11186480
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    tak, w obecnej sytuacji chyba najlepsza sytuacja to analogowe kamery i mały rejestrator z wejściem LAN, jak ja kupowałem swoją to niestety było to bardzo drogie. Wczoraj sprawdzałem oferty z allegro i 4 kanałowy rejestrator można kupic już za 450zł.

Ale generalnie, kto poleci dobra kamerę IP, w cenie do 500zł, taką najlepszą jaką można dostać w tych pieniądzach? :)
  • #8 11186746
    Korgoth
    montertb napisał:
    tak, w obecnej sytuacji chyba najlepsza sytuacja to analogowe kamery i mały rejestrator z wejściem LAN, jak ja kupowałem swoją to niestety było to bardzo drogie. Wczoraj sprawdzałem oferty z allegro i 4 kanałowy rejestrator można kupic już za 450zł.

Ale generalnie, kto poleci dobra kamerę IP, w cenie do 500zł, taką najlepszą jaką można dostać w tych pieniądzach? :)

Raz się przejechałeś na tanich kamerach, a teraz jeszcze szukasz tak tanich rejestratorów ;)
    Pamiętaj, błąd popełnia się tylko raz, jeśli robisz to drugi raz to nie błąd, a świadoma decyzja :P
    Tani rejestrator = badziewna jakość obrazu, przywieszki, problemy z konfiguracją itd.

Co do kamery IP do 500 zł - to jak podawałem wcześniej - AVTech:

• REKLAMA
  • #9 11186982
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    W tych pieniądzach wg mnie tylko TP-Link.
  • #10 11186989
    Korgoth
    dipol_wlan napisał:
    W tych pieniądzach wg mnie tylko TP-Link.

Tylko, że my tutaj mówimy raczej o zewnętrznych.
    A poza tym, nie obraź się, ale te kamery TP linka to bardziej jako kamery do czatów niż do monitoringu. One są nawet gorsze od tych z Cisco, co jest wyczynem niezłym :(
  • #11 11187577
    mikan4
    Poziom 26  
    kolego Korgoth, może dla odmiany wrzuć filmik jak te Twoje wspaniałe i nie do pobicia kamery widzą przy słabym oświetleniu, a nie przy zaj....... owietlonym placyku, bo w takich warunkach to i analog za 150 zł pokaże co potrafi. Cena 450 zł za 4ch wcale nie dziwi, za 650 zł już można znaleźć przyzwoity rejestrator zapisujący w D1 25kl/s.
  • #12 11187622
    Korgoth
    mikan4 napisał:
    kolego Korgoth, może dla odmiany wrzuć filmik jak te Twoje wspaniałe i nie do pobicia kamery widzą przy słabym oświetleniu, a nie przy zaj....... owietlonym placyku, bo w takich warunkach to i analog za 150 zł pokaże co potrafi. Cena 450 zł za 4ch wcale nie dziwi, za 650 zł już można znaleźć przyzwoity rejestrator zapisujący w D1 25kl/s.

Czy ja mówiłem że te są nie do pobicia? To jest mega low-costowy produkt. Pytanie było o kamerę za 500 zł - ta jest najlepsza jaką miałem w ręku.
    Na osiedlu mam powieszone kamery analogowe za 300 zł, rzeczywiście pokazuje co potrafi analog i dlaczego są to badziewne kamery.

450 zł a 650 zł to różnica i rzeczywiście za 650 możesz kupić "przyzwoity", za 450 zł - wątpię.
  • REKLAMA
  • #13 11187635
    mikan4
    Poziom 26  
    za 450 produkty dahuy na alledrogo chodzą, taka jest prawda, a są to w miarę przyzwoite sprzęty (patrząc na te pieniądze) i w sumie najpopularniejsze na dzień dzisiejszy

około 600 zł rejestrator 4ch
    hdd 1Tb za 400 zł
    kamery 600TVL za jakieś 600 zł/szt
    do tego zasilacz około 50 zł + jakiś lz za 30 zł
    okablowanie + końcówki za około 150 zł
    + jakiś monitor około 300 zł w markecie :)
    czyli trzeba przyjąć budżet do 3000 zł, żeby spać spokojnie
  • #14 11187711
    Korgoth
    Obiecany zrzut obrazu z kamery analogowej za 290 zł na tym osiedlu:

postawione jest na BCSsie, błagam nie każcie mi robić AVI bo każda sekunda pracy na tym rejestratorze powoduje u mnie konwulsje i odruch wymiotny.
  • #15 11187776
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    To ja dorzucę klatki z AVN257.
    Całkiem fajna kamerka IP w niskiej cenie, mechaniczny filtr IR, przetwornik CCD.
    Czyli porównywalna z analogowymi.
    Jedyny problem, to błędy w firmware kamery, dyskwalifikujące w niektórych zastosowaniach.
    Klatka w nocy przy oświetleniu IR kamery.
    Poprzedni tani analog w tym miejscu nie widział nic (nie było widać stolika).

Kamery IP do domku letniskowego z transmisją na stronę - model AXP CA640H3/6136W-K Kamery IP do domku letniskowego z transmisją na stronę - model AXP CA640H3/6136W-K

"za 450 produkty dahuy na alledrogo chodzą, taka jest prawda, a są to w miarę przyzwoite sprzęty"
    Co do tego typu sprzętu mam wyrobioną opinię, wyrzucone pieniądze.
  • #16 11189738
    maly_smok
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    vivotek7161
    vivotek8151
  • #17 11189955
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Korgoth napisał:

Niewiem skąd ty takie kamery masz.... ta kamera to jest typowo źle ustawiona. Pewnie obiektyw zwalony bo jest prześwietlona.

Sprubuję wrzucić zrzuty z dobrze działających kamer... bo obraz wtedy o wiele lepszy.

A dla przykładu, delta.poznan.pl - mają demo kamer, tam jest samsung i można zobaczyć jak śmiga w nocy.
  • #18 11189982
    Korgoth
    jpl napisał:
    Korgoth napisał:

Niewiem skąd ty takie kamery masz.... ta kamera to jest typowo źle ustawiona. Pewnie obiektyw zwalony bo jest prześwietlona.

Sprubuję wrzucić zrzuty z dobrze działających kamer... bo obraz wtedy o wiele lepszy.

A dla przykładu, delta.poznan.pl - mają demo kamer, tam jest samsung i można zobaczyć jak śmiga w nocy.

Jakieś właśnie takie za 290 zł, zewnętrzna z diodami w obudowie. Obraz jest tragiczny, ale było jeszcze gorzej! To jest obraz po tym jak wyczyścili właśnie kamery i obniżyli je nieco.

Chętnie obejrzę obraz z kamery w podobnej cenie, może wtedy analogi zyskają nieco w moich oczach :)
  • #19 11203508
    Korgoth
    jpl napisał:

No i sprawdziłem te kamery z delty które miały śmigać w nocy:
    Kamera za 300 zł:

Kamera za 450zł:
    (chciałem dodać ten plik przez elektrodę, ale ciągle wysypuje mi się błąd, więc dodaję po ludzku)

Efekt ducha przy poruszających się obiektach, jest tak duży, że nic nie widać. Wiem jak tam wyglądają warunki oświetleniowe w tamtym miejsc, chętnie pojawiłbym się z kamerami IP i zrobił filmy porównawcze, muszę się z deltą zgadać, ciekawe czy się zgodzą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować cztery kamery IP w domku letniskowym, z zamiarem przesyłania obrazu na stronę internetową. Zastanawia się nad jakością połączenia internetowego (neostrada 2 Mbit/s) oraz nad modelem kamery AXP CA640H3/6136W-K, który znalazł w ofercie. Odpowiedzi sugerują, że kluczowa jest wartość uploadu, a dla stabilnej transmisji lepsza byłaby stała IP. Wiele osób odradza zakup tanich kamer, wskazując na ich niską jakość obrazu, szczególnie w warunkach słabego oświetlenia. Proponowane są alternatywy, takie jak kamery analogowe z rejestratorami, które mogą oferować lepszą jakość w porównywalnej cenie. Wskazano również na inne modele, takie jak AVN252 oraz produkty marki Dahua, które mogą być bardziej odpowiednie w tym budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA