logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bauknecht WA 153C nie włącza się - co sprawdzić?

eit 08 Gru 2004 01:11 3581 8
REKLAMA
  • #1 1044800
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Witam
    W/w pralka popusła się a, że zajmuje się raczej RTV niż AGD proszę o pomoc szanownym kolegów.
    Pralka padała zupełnie tzn. wogóle się nie włącza, ani nie widać żadnych objawów jej działania, bez względu jaki program się wybierze. Na początku myślałem, że spalił sie jakiś bezpiecznik, jednak w środku nic takiego nie znalazłem. Z paskiem jest wszystko ok. Sprawdziłem też silnik i omomomierz pokazuje rezystancję rzędu 60 omów więc zakładam, że uzwojenie są ok. Cała automatyka tej pralki jak zdążyłem się zorientować to raczej mechanika. Obrotowa gałka z kółkami zębatymi styka poporstu odpowiednie pola włączjąc dany program (jest tam mnóstwo przewodów z małymi wtyczkami). Wszystkie te wtyczki po kolei ruszałem myśląc, że gdzieś nie styka, ale nic z tego. Co robić dalej, nie mam pomysłu jak się zabrać za to ( doświadczenie mam raczej w klasycznej elektronice ). Liczę na jakieś podpowiedzi fachowców. ;)

pozdrawiam
    eit
  • REKLAMA
  • #2 1044881
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Sprawdz filtr (czy jest napiecie za filtrem) ale to rzadko pada. Najprawdopodobniej jest uszkodzona blokada drzwi.
  • REKLAMA
  • #3 1044904
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 1045934
    eit
    Poziom 17  
    Wymontowałem te blokadę drzwi. Ma trzy końcówki (2 po jednej stronie i 1 po przeciwnej ) i dochodziły do niej trzy przewody (dwa pomarańczowe + biały).Ta blokada jak wykazuje omomierz jest ciagle zwarta niezależnie od położenia przełącznika. Między wejściami po jednej stronie tej blokady jest ok 900omów i napisane 200-250V. Bolokade zwierałem rozwierałem, ale dalej nie działa (w międzyczasie wywaliło mi bezpieczniki, bo sie okazało że na przewodach do tej blokady dochodzi 230V ).O co chodzi ?
    Sprawdzałem też pompkę (czy przekażnik ? ) która sie znajduje tuż przy wlocie do pralki węża z wodą i działą bo omomierz pokazywał ok. 3,5kiloom.
    elektryk: o jaki filtr chodzi ?
    Co dalej mógłbym jeszcze zrobić ?
  • #5 1046070
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Jezeli zrobilo zwarcie to znaczy ze filtr jest sprawny (chodzi o filtr przeciwzakloceniowy na wejsciu przy kablu zasilajacym). Ta "pompka/przekaznik" to elektrozawor i rezystancja wskazuje na to ze jest dobry. Najczesciej w takich przypadkach wina lezy po stronie blokady drzwi. Sprawdz jeszcze raz. Jezeli dochodzi do niej napiecie to powinna przy zamknietych drzwiach zablokowac i zalaczyc styki. jezeli tego nie robi jest uszkodzona. Sprobuj wlaczyc pralke i walnac w pokrywe w okolicy blokady. Czasami zaskakuje, ale i tak w takim przypadku jest do wymiany.
  • #6 1046303
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 1046472
    eit
    Poziom 17  
    Blokade drzwi zmostkowałem i pralka działa (pierwszym razem źle podłączyłem i dlatego nie działała) , jednak woda napływa ciurkiem do bębna a powinna lać się strumieniem.Odłączyłem ten elektozawór i na nim było napięcie 230V (jak woda się nalewa) i jak wcześniej wspomninałem rezystancja jego to ponad 3,5 Kilooma.Mimo wszystko woda leci dość słabo.Czy ten elektozawór może być również uszkodzony ? Jeśli nie on to co ??
  • #8 1046509
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 1048868
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Drobna rada dotycząca czyszczenia sitka. Nie czyścić go igłami i szpilkami, tylko miekką szczoteczką np. do zębów. Z obu stron. Ponieważ sitka w elektrozaworach mają małe oczka, wywaliłbym też tak popularne uszczelki z sitkiem z drutu mosiężnego, które zwykle po pewnym czasie rozpadają się zapychając sitko el-zaworu.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bauknecht WA 153C nie włączała się, brakowało jakichkolwiek objawów działania niezależnie od wybranego programu. Sprawdzenie silnika wykazało prawidłową rezystancję uzwojeń, a pasek napędowy był sprawny. Podejrzenie padło na blokadę drzwi, która w pomiarach omomierzem była stale zwarta, co wskazywało na uszkodzenie. Po zmostkowaniu blokady pralka zaczęła działać, jednak woda napływała do bębna słabo i powoli. Sprawdzono elektrozawór (pompka) – miał prawidłową rezystancję i napięcie 230V podczas napełniania. Zalecane było oczyszczenie sitka w elektrozaworze, co może poprawić przepływ wody. Dodatkowo podkreślono, że sitka należy czyścić miękką szczoteczką, unikając igieł i szpilek, a także usunąć uszczelki z drutu mosiężnego, które mogą zapychać sitko. Wskazano, że uszkodzona blokada drzwi jest częstą przyczyną braku włączenia pralki, a elektrozawór i filtr przeciwzakłóceniowy na wejściu zasilania zwykle są sprawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA