logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Willem 7.1 (gotronik) oraz PM49FL004T, kłopoty z zaprogramowaniem.

tomanos 15 Lis 2011 19:09 3027 5
REKLAMA
  • #1 10142303
    tomanos
    Poziom 2  
    Witam. J/w posiadam programator Willem od gotronik i nie potrafię pomyślnie zaprogramować kości PMC PM49FL00T. Używam Willem Eprom PCB45(0.98D5) i jedynie udaje mi się skutecznie wyczyścić pamięć oraz zweryfikować ją. Jednak przy próbie zapisu biosu otrzymuję błędy programowania pod różnymi adresami jakoby zawartość chipu różniła się od zawartości bufora dla danego bloku.

Proszę o pomoc.

mój programator:

Jak powinny być ustawione napięcia SW6 dla tej kości?
  • REKLAMA
  • #2 10144112
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Z której podstawki programującej korzystasz?
    Czy używasz Adaptera FWH/LPC?
    Czy dobrze ustawiłeś przełącznik DIP-SW-12?
    Czy zwiększyłeś czas opóźnienia (R/C delay)?
  • REKLAMA
  • #3 10144200
    tomanos
    Poziom 2  
    Używam bez przejściówki przystawki najbliżej przełącznika SW12 opisanej w instrukcji jako "PLCC-32 Firmware - programowanie nisko napięciowych układów HUB/LPC 3.3V". Dip SW12 ustawiłem wg wskazań programu,
       ON ON   ON ON   ON   ON   ON
    OFF     OFF     OFF  OFF  OFF

dip SW6 ustawiłem
    ON             ON ON 
       OFF OFF OFF

R/C delay zwiększałem bodajże do 65, tWC dźwigałem powyżej 50.
  • REKLAMA
  • #4 10144333
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Zworki dobrze ustawiłeś. Nie wiem dlaczego korzystasz z tej podstawki, skoro wszystkie programy nakazują użyć adaptera HUB/LPC.
    Ale... możesz jeszcze zwiększyć czas opóźnienia (R/C delay) nawet do 160uS.
    Czasem pomaga wyjęcie i włożenie programowanego układu (słaba jakość podstawek programujących).
  • REKLAMA
  • #5 10144424
    tomanos
    Poziom 2  
    Używam gniazda w programatorze, bowiem w zestawie przejściówki nie miałem. Nie miałem też pojęcia, że potrzebny jest adapter. Popróbuję jeszcze z opóźnieniami, bowiem co do wersji oprogramowania, to sprawdziłem już wersje 0.98 D5, D8, D9 i D10.

W ogóle bardzo niestablinie to działa. Bywa, że wywala błędy przy Blank check. Ciężko jakiś logiczny schemat zachowania zauważyć.

W przypadku jakichś sugestii, proszę o rady, potrzebuję zaprogramowac 3 takie same kości różnymi biosami.
  • #6 10144604
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    tomanos napisał:
    Używam gniazda w programatorze, bowiem w zestawie przejściówki nie miałem. Nie miałem też pojęcia, że potrzebny jest adapter. Popróbuję jeszcze z opóźnieniami, bowiem co do wersji oprogramowania, to sprawdziłem już wersje 0.98 D5, D8, D9 i D10.

W ogóle bardzo niestablinie to działa. Bywa, że wywala błędy przy Blank check. Ciężko jakiś logiczny schemat zachowania zauważyć.

W przypadku jakichś sugestii, proszę o rady, potrzebuję zaprogramowac 3 takie same kości różnymi biosami.
    W tej sprawie należy zapytać bezpośrednio producenta i sprzedawcę tego programatora na jego stronie internetowej.
REKLAMA