logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć zasilacz z AVT2102 i AVT2309 do wzmacniacza 2x20W?

chodzikman 15 Lis 2011 22:03 2250 6
  • #1 10143359
    chodzikman
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, buduję prosty wzmacniacz 2x20W który ma działac zarówno z sieci jak i z akumulatora zelowego, właściwie większośc problemów już rozwiązałem, ale po złożeniu zasilacza okazuje się, że nie działa on tak jak się spodziewałem. I tu pojawia się pytanie, jak połączyc zasilacz z dwoma układami:
    pierwszy z nich to zabezpieczenie akumulatora przed wyładowaniem, schemat jak w AVT2102, drugi to ładowarka akumulatora avt2309. Mam do tego toroid 60W na 12V (w praktyce miernik pokazuje 13).
    Założenie jest takie, że gdy nie ma prądu z sieci, pod warunkiem odpowiedniego stopnia naładowania akumulatora, wzmacniacz jest zasilany z akumulatora, a gdy wzmacniacz jest podłączony do sieci, wzmacniacz jest zasilany przez trafo, a jednocześnie ładowarka (zasilana z tego samego trafo) ładuje akumulator.
    W jaki sposób połączyc te czesci? Bo jak podlaczylem, tak jak czulem to efekt jest jakos nie do konca taki jakbym chcial...
    Czy musze uzywac bramki diodowej zeby odcinac akumulator od obciazenia w momencie, gdy wzmacniacz jest podłączony do sieci?
  • #2 10147871
    chodzikman
    Poziom 10  
    myslalem i myslalem (zerkajac, czy ktos mi moze nie odpowiedzial) i wymyslilem cos takiego:
    Czy mógłby mi ktoś powiedziec, czy uklad bedzie dobrze dzialal? tj akumulator będzie odciety od obciazenia w momencie kiedy jest ladowany i czy gdy odcięte będzie obciażenie, to czy akumulator będzie rozładowywany przez jakis element układu (oprócz zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem)
    Chodzi mi glownie o diody D1 D2 D3 i tranzystor Q1

BTW czy D3 jest w ogóle potrzebne? tj. czy stabilizator będzie przewodził w kierunku z OUT do IN?
  • #3 10204232
    konel83
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ja bym to zrobił tak że przemostkowałbym układ zabezpieczenia przed rozładowaniem diodą w taki sposób żeby prąd z ładowarki do akumulatora mógł popłynąć a z powrotem już nie. No i w tym momencie ta ładowarka służyła by też jako zasilanie układu(w sumie to z tymi diodami które dodałeś to mniej więcej tak działa, ale poczekaj na odpowiedź kogoś bardziej doświadczonego). Albo jakiś przekaźnik na 230V, że jak nie ma napięcia w sieci to podłącza akumulator przez zabezpieczenie, a jak napięcie sieci jest to podłącza sam transformator do ładowarki i układ do zasilacza... Teraz już co prawda wychodzę z domu ale po południu spróbuję podesłać prosty schemat blokowy.

PS: Ma to wadę bo przekaźnik cały czas pobiera prąd jak układ pracuje z siecią co dzieje się przez większość czasu
  • #4 10374711
    chodzikman
    Poziom 10  
    wracam do projektu, który na jakiś czas zamarł (wiele się teraz zmieniło jeśli chodzi o koncepcje, ale zasilanie nadal będzie takie samo), myślę że przekaźnik 230V ma bardziej taką wadę że jest głośny niż zużycie prądu (które aż takie znowu duże nie będzie), a problem byłby tylko gdyby przekaźnik pobierał prąd przy pracy na aku - bo prądu z aku najbardziej szkoda ;)
    Natomiast gdyby ktoś mnie utwierdził w przekonaniu, że tak zaprojektowany układ jest ok, i jakby ktoś wiedział jak z pojedynczego zasilania uzyskac w prosty sposob -5V (ktore może okazac sie potrzebne zeby potencjometr cyfrowy ds1267 odtwarzał ujemne części sygnału zmiennego)
  • #5 10375236
    grzesiusoftcorp
    Poziom 11  
    A może jakiś tyrystor ? Nie zawsze trzeba wszystko oddzielać galwanicznie.
  • #6 10375517
    chodzikman
    Poziom 10  
    a czy mógłbyś umieścić jakiś poglądowy schemat z takim tyrystorem?
    i czy chodzi Ci o zastąpienie tyrystorem tego MOSFETA, czy o coś innego?
    Za mosfetem przemawia znikoma konsumpcja prądu, ale nigdy nie robiłem niczego z tyrystorem i średnio wiem jakie ma wady i zalety
    btw. jest jakiś scalak który tanio i prosto da mi -5V z dodatniego sygnału? bo kurcze odpada przesunięcie masy względem napięcia
  • #7 10377482
    grzesiusoftcorp
    Poziom 11  
    D3 zabezpiecza przed prądem wstecznym wrazie uszkodzenia stabilizatora. Tyrystor byłby jako element kluczujący włączony na plusie. Wydaje mi się, że napięcie ujemne możesz uzyskać ze wzmacniacza operacyjnego (wszystko jest w google) a potem wystabilizować ujemnym stabilizatorem napięcia, np. LM337.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje wzmacniacz 2x20W z zasilaniem zarówno z sieci, jak i z akumulatora żelowego. Po złożeniu zasilacza napotkał problemy z jego działaniem. Zadał pytanie dotyczące połączenia zasilacza z układami zabezpieczającymi akumulator (AVT2102) oraz ładowarką (AVT2309). Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie diod do zabezpieczenia przed prądem wstecznym oraz przekaźników do przełączania źródeł zasilania. Pojawiły się również propozycje użycia tyrystora jako elementu kluczującego oraz stabilizatorów napięcia do uzyskania -5V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA