logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja komputera. Płyta główna, procesor, pamięć, karta graficzna.

adamo11111 16 Lis 2011 00:56 3457 20
  • #1 10143928
    adamo11111
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Posiadam taki zestaw:
    Procesor - AMD Athlon XP, 2000 MHz (15 x 133) 2400+
    Płyt główna -MSI KT4AV (MS-6712)
    Karta- RADEON 9600 Family (256 MB)
    Dysk fizyczny WDC WD25 00JB-00REA0 ATA
    AXV CD/DVD-ROM SCSI CdRom Device
    Zasilacz IBOX 400W
    Obudowa ATX
    Chciałbym wyrzucić z niego
    -płytę główną
    -procesor
    -pamięć
    -kartę graficzną
    a zostawić obudowę, zasilacz, hd,dvd wybrałem takie podzespoły
    -Asus M5A78L-M/USB3 AMD 760G Socket AM3+ zintegrowana grafika
    http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/as...am3-pcievgadzwglansatausb3raidddr3,23332.html
    -AMD Athlon II X2 240e AM3 BOX
    http://techplanet.pl/produkty/procesory/amd-athlon-ii-x2-240e-am3-box,11.html
    -Kingston DDR3 4GB(2x2GB) 1333MHz CL9
    http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/kingston-ddr3-4gb2x2gb-1333mhz-cl9,143.html
    Chodzi mi o wskazówki dotyczące zasilacza czy nie jest za słaby do tego zestawu oraz czy nie bedzie problemu z podłączeniem twardego dysku.
    Modernizacja komputera. Płyta główna, procesor, pamięć, karta graficzna.
  • #2 10144168
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Zasilacz nie tyle słaby co tragiczny :cry: - bezwzględnie do wymainy
    Komputer do jakich zastosowań i budzet ?
  • #3 10144352
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Zasilacz do śmieci.
    Płyta główna nie obsługuje napędów PATA.
    Jaki budżet? Do czego wykorzystywany komputer?
  • #4 10144405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10144436
    Tvvister68
    Poziom 12  
    Przede wszystkim przy zakupie nowego zasilacza w sklepie patrz czy ma wtyczki na sata ponieważ niektóre sklepy i markety oferują w promocji tanie zasilacze 400 W tylko z wtyczkami ata oraz 20 pinów zasilających płytę zamiast 24 (do nowszych modeli).Trzeba też zwrócić uwagę na to żeby zasilacz posiadał wejścia 4 i 6 pinowe do zasilania pci-ex.Polecam minimum 500 watt.Słabsze zasilacze mogą sobie nie radzić z zamontowaną dużą ilością sprzętu w komputerze tzn. kilkoma dyskami, mocniejszymi kartami graficznymi itp.

Dodano po 6 [minuty]:

Druga rzecz to jeśli nowa zakupiona płyta nie posiada gniazd ata to czeka też zakup nowych dysków i cd-roomów.Czyli kolejny wydatek.Stara płyta jest na ddr 1 więc tu pojawia się następny wydatek na zakup nowych kości pamięci i oczywiście procesora.
    Praktycznie do wykorzystania ze starego komputera pozostaje tylko obudowa choć nie zawsze ponieważ niektóre nowe płyty główne są montowane odwrotnie czyli na drugiej bocznej ściance obudowy.I tu przy zakupie nowej płyty trzeba zwrócić uwagę chcąc pozostac przy starej obudowie.Praktycznie trzeba wymienić wszystko.
  • #6 10144576
    adamo11111
    Poziom 12  
    Dziękuję za fachowe rady ,myślałem że uda się zbudować nowy komputer na bazie starego ale po przeczytaniu postów rezygnuję z tej opcji.

To teraz proszę o informację czy mój wybór nowych podzespołów może być dobrą bazą do budowy nowego komputera , jeżeli tak to jaki zasilacz i HD powinienem kupić do tego zestawu . Resztę podzespołów dobiorę sam. Mój budżet to 1500 zł. Komputera używam głównie do internetu i oglądania filmów w gry nie gram.
  • #7 10144641
    Tvvister68
    Poziom 12  
    Jeśli komputer potrzebny jest tylko do takich rzeczy to wydatek na nowe części będzie mniejszy.W zupełności wystarczy jakiś dual core po s775 i odpowiednia płyta pod ten procesor na ddr3 ze slotem pci-express x16.
    Przypuszczalne ceny to:
    płyta: ok. 100 zł (polecam asus-odradzam dell, fujitsu siemens i msi)
    procesor 2.6 mhz dual core s lga775: ok 50- 80 zł
    pamięci ddr3 2gb (w zupełności wystarczy jeśli nie używa się gier): ok 50 zł
    karta 512mb lub 1gb ati radeon hd 5450: ok 100-120 zł
    dysk sata (teraz przez zalanie Tajlandii ceny są okropnie wysokie: ok 200-600 zł (zależy od pojemności i nie polecam używanych)
    radiator i wentylator pod ten procesor i płytę: ok 15-50 zł
    zasilacz 500 watt: ok 130 zł
    kabelki sata :5 zł
    Nagrywarka dvd (sata): 70 - 90 zł
    Nie liczę tu monitora bo to kwestia gustu choć polecam samsunga (żadne lg !!! miałem dwa i więcej nie chcę) Wydatek to ok 600-900 zł w zależności od modelu z tunerem tv lub bez.
    Średnia cena takiego nowego składaka wychodzi ok. 800-900 zł bez monitora.
    Używany można złożyć już za połowę tej ceny ale jak wiadomo przeszłość takich części ma wiele do powiedzenia i lepiej zainwestować w nowe niż używki.

Dodano po 4 [minuty]:

Jak składałem swojego (coś podobnego do opisanego) to wyszło mi ok. 500 zł z nowych części.Tyle, że dyski były tańsze :)

Dodano po 6 [minuty]:

ps: można jeszcze kupić taką płytę z wejściem na ddr1 oraz agp i stara karta by śmigała ale ceny są podobne.Jednak polecam wydać te 120 zł więcej i mieć szybszą grafikę i zero problemów z obrazem :)
  • #8 10144690
    adamo11111
    Poziom 12  
    Dziękuję za fachową i wyczerpującą odpowiedź jak coś wybiorę to poinformuję.
  • #9 10144698
    Tvvister68
    Poziom 12  
    aaaa i jeszcze obudowa :) Rzecz gustu i wydatek od 70 do 150 (nowe-średniej klasy) Nie polecam "hitów z allegro" z maksymalnym wyciszeniem ponieważ w takim opakowaniu szybko przegrzewają się podzespoły.Plusem jest to,że nie słychać komputera, minusem częste awarie, restarty oraz wysoka temperatura w środku.Są takie obudowy z kilkoma wiatrakami ale moim zdaniem też nie zdają egzaminu.Miałem taką za prawie 400 zł z kilkoma wiatrakami ze wszystkich stron i komputer tak i tak się grzał.Po wymianie na zwykłą za 90 zł problem zniknął i wszystko jest stabilne.
  • #10 10144992
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    W granicach 1,5k można złożyć coś takiego - moim zdaniem nie opłaca się kupować starego 775 chyba że okazyjnie.Zamiast podanej poniżej można kupić ewentualnie nowszą lepszą\droższą płytę oraz - w przypadku przypływu gotówki CPU AMD PHENOM II X4 955:
    Płyta główna ASRock M3A770DE ~220
    Procesor AMD Athlon II X2 250 BOX ~ 250
    Pamięć GeIL DDR3 4GB 1333MHZ ~80
    Obudowa SilentiumPC Brutus lub tańsza przyzwoita Tacens Prior ~100-130
    Zasilacz Corsair CMPSU-430CXV2EU ~160
    Karta graficzna Sapphire Radeon HD6770 ~420
    wychodzi +/-1250 zł +wysyłka - pozostaje dysk tylko że Samsung F3 500 GB kosztuje ~400 zł co jest kompletnie nieopłacalne - chyba najlepiej przeczekać na używanym z gwarancją z Allegro, ewentualnie na starym dokupując przejściówkę za ~8 zł umożliwiającą podłączenie HDD do portu SATA.
  • #11 10190160
    Tvvister68
    Poziom 12  
    Racja, za 1500 można złożyć porządnego kompa ale jak komuś nie potrzebne są max osiągi to w sumie po co wydawać takie pieniądze ? Dla własnych potrzeb można złożyć tańszego i wystarczającego.Wybór należy do osoby, która chce złożyć komputer :)
  • #12 10190269
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Tvvister68 napisał:
    Polecam minimum 500 watt.Słabsze zasilacze mogą sobie nie radzić z zamontowaną dużą ilością sprzętu w komputerze tzn. kilkoma dyskami, mocniejszymi kartami graficznymi itp.
    Wtrącę się by zdementować te bzdury. Do zestawów podanych wyżej wystarczy markowe 400W i to z dużym zapasem na rozbudowę. Dyski to max 10W od sztuki, a karty graficzne są coraz mniej prądożerne. Kupowanie 500W zasilacza do takiego zestawu to głupota, bo zasilacz który jest obciążony w małym stopniu traci na sprawności.

Co do zestawu, to ten podany przez Dra98 jest dobry.
  • #13 10200832
    Tvvister68
    Poziom 12  
    Nie wiem czy tak jest do końca. Często pracuję nad obróbką i tworzeniem filmów na różnych programach, które mocno obciążają komputer.Wcześniej na słabszym zasilaczu były częste zawieszki.Wymieniłem zasilacz na nowy o podobnych parametrach i było to samo.Dopiero po zmianie na mocniejszy problem zniknął.Tak mi doradził gość w serwisie.Jeśli masz podłączone dużo rzeczy do kompa to wiadome jest, że słaby zasilacz nie zawsze da sobie radę.Moja rada to 500W. Chyba, że komp nie będzie obciążany to może być nawet 350 ale moim zdaniem zawsze przyda się te parę watt w zapasie :)
  • #14 10200854
    daavid117
    Poziom 42  
    Tvvister68 napisał:

Nie wiem czy tak jest do końca. Często pracuję nad obróbką i tworzeniem filmów na różnych programach, które mocno obciążają komputer.Wcześniej na słabszym zasilaczu były częste zawieszki.Wymieniłem zasilacz na nowy o podobnych parametrach i było to samo.Dopiero po zmianie na mocniejszy problem zniknął.Tak mi doradził gość w serwisie.Jeśli masz podłączone dużo rzeczy do kompa to wiadome jest, że słaby zasilacz nie zawsze da sobie radę.Moja rada to 500W. Chyba, że komp nie będzie obciążany to może być nawet 350 ale moim zdaniem zawsze przyda się te parę watt w zapasie :)

Kolego jak się montuje badziewne zasilacze to tak jest. 400W daje już spory zapas. Ci w "serwisach" tak doradzają, bo sprzedają w znacznej mierze badziew. Przy full stres zestaw podany wyżej będzie potrzebował maksymalnie 260 - 270W?
  • #15 10200958
    DHX86
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Nie ma co zgadywać, skoro można sprawdzić :) i dodatkowo obliczyć jak zwiększy się pobór prądu po podkręceniu.. oraz uwzględnione również jest zużycie się komponentów zasilacza(Capacitor Aging)
    http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Tvvister68 napisał:
    Druga rzecz to jeśli nowa zakupiona płyta nie posiada gniazd ata to czeka też zakup nowych dysków i cd-roomów.

Niekoniecznie, można użyć przejściówek.

Tvvister68 napisał:
    Praktycznie do wykorzystania ze starego komputera pozostaje tylko obudowa choć nie zawsze ponieważ niektóre nowe płyty główne są montowane odwrotnie czyli na drugiej bocznej ściance obudowy.I tu przy zakupie nowej płyty trzeba zwrócić uwagę chcąc pozostac przy starej obudowie.Praktycznie trzeba wymienić wszystko.

Mam tą samą od chyba już 15 lat i nie spotkałem się z takim przypadkiem..

Co do zasilacza to poza tym ile ma napisane na obudowie, najważniejsze jest, by trzymał stabilnie napięcia na liniach 3,3, 12 i 5V.. no i z tym ile ma napisane na obudowie, a ile faktycznie daje, też jest różnie, dlatego markowy, pewny, sprawdzony zasilacz to podstawa stabilnego działania komputera i nie ma na nim sensu oszczędzać. W niektórych przypadkach może się również zdarzyć, że zasilacz dając za dużo prądu, spali podzespoły na płycie głównej.
  • #16 10200979
    daavid117
    Poziom 42  
    DHX86 napisał:
    Nie ma co zgadywać, skoro można sprawdzić :) i dodatkowo obliczyć jak zwiększy się pobór prądu po podkręceniu.. oraz uwzględnione również jest zużycie się komponentów zasilacza(Capacitor Aging)
    http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
    Wszystkie te kalkulatory i obliczenia zużycia energii przez podkręcone podzespoły można sobie spokojnie między bajki włożyć. Kalkulatory dają bardzo duży zapas i podają na wyjściu ogólną moc zasilacza dla zasilacza niskiej półki (a raczej badziewnego). Dlatego jeśli kalkulator poda nawet 450W, to z prostych obliczeń wynika najczęściej, że wystarczy markowy zasilacz 350W.
  • #17 10201018
    Celes
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    Tvvister68 napisał:
    Nie wiem czy tak jest do końca. Często pracuję nad obróbką i tworzeniem filmów na różnych programach, które mocno obciążają komputer.Wcześniej na słabszym zasilaczu były częste zawieszki.Wymieniłem zasilacz na nowy o podobnych parametrach i było to samo.Dopiero po zmianie na mocniejszy problem zniknął.Tak mi doradził gość w serwisie.
    Gówniane zasilacze jak się je troche obciąży to mają tak duże skoki napięcia, że albo niszczą systematycznie komputer, albo spalają jakieś podzespoły albo przez te skoki komputer sie resetuje. Jak kupisz jakiś szmelc 600W zamiast 400W to wiadomo ze troche bardziej można go obciążyć.

W ogóle nie grasz w gry czy rzadko? Bo jeśli nigdy na nim nie będziesz grał to można zaoszczedzić z 300zł na karcie graficznej.
  • #18 10201025
    DHX86
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Cenowo 450W a 350W chyba niewiele się różni.. Można kupić 350W... lub 450 na zapas, przy czym możliwe, że 350 będzie za mało

daavid117 napisał:
    Kupowanie 500W zasilacza do takiego zestawu to głupota, bo zasilacz który jest obciążony w małym stopniu traci na sprawności.

Ale da radę, jak wymienimy wszystko w przyszłości na mocniejsze, potrzebujące więcej prądu.

daavid117 napisał:
    to z prostych obliczeń wynika najczęściej, że wystarczy markowy zasilacz 350W.

Sam piszesz najczęściej, znaczy, nie zawsze..

Lepiej kupić zasilacz za mocny, niż za słaby i zastanawiać się czemu nam się komp zawiesza.. Takie jest moje zdanie, zawsze tak robię i nigdy nie miałem problemów z działaniem sprzętu.
  • #19 10201115
    daavid117
    Poziom 42  
    DHX86 napisał:
    Cenowo 450W a 350W chyba niewiele się różni.. Można kupić 350W... lub 450 na zapas, przy czym możliwe, że 350 będzie za mało
    Różni się i to wyraźnie.
    DHX86 napisał:

Ale da radę, jak wymienimy wszystko w przyszłości na mocniejsze, potrzebujące więcej prądu.
    To w przyszłości kupimy inny zasilacz. Bez sensu jest brać zasilacz, który teraz da blisko 250W zapasu! Albo kupujemy sprzęt nowy teraz i pod niego zasilacz z pewnym zapasem albo zostajemy przy tym co jest i bierzemy zasilacz pod to co jest.
    DHX86 napisał:
    Sam piszesz najczęściej, znaczy, nie zawsze..
    Dlatego zawsze sam obliczam pobór, a nie ufam kalkulatorom tworzonym przez firmy produkujące/sprzedające zasilacze.
    DHX86 napisał:
    Takie jest moje zdanie, zawsze tak robię i nigdy nie miałem problemów z działaniem sprzętu.
    I zawsze przepłacałeś za prąd? Nie mówię brać sobie 100W zapasu, bo to się może przydać, ale kupować zasilacz dwa razy tak mocny jak wymagany to już czysta głupota.
  • #20 10201170
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Pobór prądu przez zestaw komputerowy to suma prądu pobieranego przez zestaw oraz strata na zasilaczu przy danym poborze tzw. sprawność.

Nie ma różnicy czy zasilacz ma 350W czy 600W jeżeli patrzeć na moc i rachunki za prąd - różnica może wynikać tylko ze sprawności zasilacza.

Nie zawsze zasilacz, który ma 600W będzie lepszym rozwiązaniem bo np.: aby uzyskać sprawność na poziomie 85% musi być obciążony w 50% a nasz zestaw może go tak nie obciążać. Tak samo w drugą stronę co z tego że 350W starcza jeżeli zasilacz jest maksymalnie obciążony i jego sprawność spada poniżej 70%.

Zawsze trzeba uwzględniać posiadaną konfigurację kiedy wybieramy zasilacz.

Nowe komputery wbrew pozorom nie stają się coraz bardziej prądożerne - tylko coraz mniej. Jeżeli stosujemy jedna kartę grafiki (i nie jest to jakiś high-end) to do zasilania każdego zestawu starcza markowe 350/400W (mające na 12V 300/350W)

Przy wyborze zasilacza warto zwracać uwagę na zastosowana platformę elektryczną, okablowanie, gwarancję.
  • #21 10201210
    daavid117
    Poziom 42  
    Jak tak teraz patrzę na wykresy nowych zasilaczy z bronze 80+ to w zasadzie i tak różnica w sprawności jest niewielka. Taki 600W ma 82% sprawności przy 20% obciążeniu i 85% przy obciążeniu 50% (przy obciążeniu maksymalnym nadal powyżej 80%). To tylko 3%, ale z drugiej strony za mocniejszy zasilacz płacimy też więcej. Wydatki więc się kumulują i działają na minus twierdzenia jakoby lepiej było kupować dużo mocniejszy zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację swojego komputera, wymieniając płytę główną, procesor, pamięć RAM i kartę graficzną, przy zachowaniu obudowy, zasilacza, dysku twardego i napędu DVD. Wskazano na konieczność wymiany zasilacza, który obecnie jest niewystarczający. Uczestnicy dyskusji zalecają zakup markowego zasilacza o mocy co najmniej 400W, a najlepiej 500W, aby zapewnić stabilność systemu, zwłaszcza przy większym obciążeniu. Podkreślono również, że nowa płyta główna nie obsługuje napędów PATA, co może wymusić zakup nowych dysków. Użytkownik rozważa różne opcje podzespołów, a jego budżet wynosi 1500 zł, z przeznaczeniem głównie na przeglądanie internetu i oglądanie filmów.
REKLAMA