logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę zakończyć procesów w Menedżerze zadań Windows XP SP3

gawal 16 Lis 2011 21:48 6885 9
REKLAMA
  • #1 10147091
    gawal
    Poziom 2  
    witam
    nie moge zamknac, zakończyć żadnego procesu w menadzer zadan windows xp sp3
    nawet jeśli robię aktualizacje programu (np samsung kies) wyskakuje komunikat, że dany proces jest uruchomiony i nie można go zakończyć
    nie kombinowalem nic z systemem..
    komputer sluzy tylko do korzystania z internetu
    procesor to - amd athlon 64 x2 dual core 4200+
    proszę o pomoc. jeżeli mam podać jeszcze jakies informacje dajcie znać.
    chyba krócej nie da się opisać tego problemu
  • REKLAMA
  • #2 10147808
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    "że dany proces jest uruchomiony i nie można go zakończyć" hmm?
    Masz jakiegoś antyvirusa? Problem występuje w trybie awaryjnym? Jak ty chcesz zamykać procesy? Przez zakończ proces czy zakończ zadanie? Pokaż screena błędu - taka opisówka nie przypomina mi nic takiego.

"chyba krócej nie da się opisać tego problemu" Uwierz mi - da się :)
  • REKLAMA
  • #3 10147906
    gawal
    Poziom 2  
    wciskam ctrl+alt+delete, wyskakuje menedżer zadań windows, wybieram zakładkę "Procesy" zaznaczam przykładowo "chrome.exe" wciskam zakończ proces, wyskakuje okienko standardowe z komunikatem "ostrzeżenie menadżera zadań blablabla..."(chyba wiadomo :)) i gówno się dzieje za przeproszeniem. a przeglądarka powinna się zamknąć.
    nie mogę zamknąć żadnego procesu(aplikacje jak najbardziej się zamykają bez problemu poprzez "zakończ aplikację") czy to systemowego czy to użytkownika. korzystam tylko ja sam z komputera. nie wiem kiedy ten błąd wyskoczył bo nie było mi to za bardzo potrzebne, ale teraz czasem coś trzeba wyłączyć jak się zawiesi.
    antywirusa nie miałem.
    zainstalowałem teraz Avasta i nic nie wykryło, czysto.

Problem występuje w czasie normalnego korzystania z komputera (czyli chyba zwykły tryb?) ;)
    chce kończyć przez "zakończ proces" wcześniej mogłem to robić.
    scrn błędu? co masz na myśli ?
    no teraz to sie troche rozpisałem, i po powtarzałem, ale mam nadzieje że w miare jasno jest napisane i jakoś mi udzielicie pomocy.
    jak jeszcze czegoś nie kapujecie w tym to jeszce inaczej napisze, no ale chyba jest wiadomo o co chodzi?

Dziena za pomoc !
    Pozdrawiam

Dostosuj formę swoich postów do wymogów podanych w pkt 3.1.13 Regulaminu. [M]
  • REKLAMA
  • #5 10148149
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1075
    Proszę użyć programu typu hijackThis.exe skorzystać z opcji -> Do a system scan and save a logfile i wrzucić na Forum.
  • #6 10148924
    gawal
    Poziom 2  
    tak korzystam z admina (tylko ja korzystam z komputera) nie ma zadnych innych blokowanych profilow. jest tylko jeden glowny.

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
    Scan saved at 14:07:16, on 2011-11-17
    Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP3 (6.00.2900.5512)
    Boot mode: Normal

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\Program Files\AVAST Software\Avast\AvastSvc.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\Program Files\AVAST Software\Avast\avastUI.exe
    C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe
    C:\Program Files\Samsung\Kies\External\FirmwareUpdate\KiesPDLR.exe
    C:\Program Files\DAEMON Tools Lite\DTLite.exe
    C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMIndexStoreSvr.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\AppleMobileDeviceService.exe
    C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe
    C:\WINDOWS\system32\FsUsbExService.Exe
    C:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
    C:\Program Files\Common Files\LightScribe\LSSrvc.exe
    C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\mdm.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMIndexingService.exe
    C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe
    C:\Program Files\Hewlett-Packard\PrnStatusMX\PrnStatusMX.exe
    C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe
    C:\Documents and Settings\Gawala\Pulpit\hijackthis_www.przeklej.pl.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page =Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyOverride = *.local
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: AcroIEHelperStub - {18DF081C-E8AD-4283-A596-FA578C2EBDC3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelperShim.dll
    O2 - BHO: Babylon toolbar helper - {2EECD738-5844-4a99-B4B6-146BF802613B} - C:\Program Files\BabylonToolbar\BabylonToolbar\1.4.35.10\bh\BabylonToolbar.dll
    O2 - BHO: Increase performance and video formats for your HTML5 <video> - {326E768D-4182-46FD-9C16-1449A49795F4} - C:\Program Files\DivX\DivX Plus Web Player\npdivx32.dll
    O2 - BHO: Use the DivX Plus Web Player to watch web videos with less interruptions and smoother playback on supported sites - {593DDEC6-7468-4cdd-90E1-42DADAA222E9} - C:\Program Files\DivX\DivX Plus Web Player\npdivx32.dll
    O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll
    O2 - BHO: IplexToALLPlayer - {DF925EF3-7A87-44E4-9CAF-8D7B280BF616} - C:\PROGRA~1\ALLPLA~1\Iplex\IPLEXT~1.DLL
    O2 - BHO: JQSIEStartDetectorImpl - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - C:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll
    O3 - Toolbar: Babylon Toolbar - {98889811-442D-49dd-99D7-DC866BE87DBC} - C:\Program Files\BabylonToolbar\BabylonToolbar\1.4.35.10\BabylonToolbarTlbr.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
    O4 - HKLM\..\Run: [avast] "C:\Program Files\AVAST Software\Avast\avastUI.exe" /nogui
    O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k
    O4 - HKCU\..\Run: [Nowe Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Nowe Gadu-Gadu\gg.exe"
    O4 - HKCU\..\Run: [BgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}] "C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe"
    O4 - HKCU\..\Run: [niurep] C:\Documents and Settings\Gawala\niurep.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [KiesPDLR] C:\Program Files\Samsung\Kies\External\FirmwareUpdate\KiesPDLR.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [Facebook Update] "C:\Documents and Settings\Gawala\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Facebook\Update\FacebookUpdate.exe" /c /nocrashserver
    O4 - HKCU\..\Run: [DAEMON Tools Lite] "C:\Program Files\DAEMON Tools Lite\DTLite.exe" -autorun
    O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')
    O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')
    O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
    O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
    O8 - Extra context menu item: Add to Google Photos Screensa&ver -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany\WINDOWS\system32\GPhotos.scr/200
    O8 - Extra context menu item: E&ksportuj do programu Microsoft Excel -Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\REFIEBAR.DLL
    O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O23 - Service: Apple Mobile Device - Apple Inc. - C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\AppleMobileDeviceService.exe
    O23 - Service: avast! Antivirus - AVAST Software - C:\Program Files\AVAST Software\Avast\AvastSvc.exe
    O23 - Service: Usługa Bonjour (Bonjour Service) - Apple Inc. - C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe
    O23 - Service: FsUsbExService - Teruten - C:\WINDOWS\system32\FsUsbExService.Exe
    O23 - Service: Usługa Google Update (gupdate) (gupdate) - Google Inc. - C:\Program Files\Google\Update\GoogleUpdate.exe
    O23 - Service: Usługa Google Update (gupdatem) (gupdatem) - Google Inc. - C:\Program Files\Google\Update\GoogleUpdate.exe
    O23 - Service: Google Updater Service (gusvc) - Google - C:\Program Files\Google\Common\Google Updater\GoogleUpdaterService.exe
    O23 - Service: Usługa iPod (iPod Service) - Apple Inc. - C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
    O23 - Service: Java Quick Starter (JavaQuickStarterService) - Sun Microsystems, Inc. - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
    O23 - Service: LightScribeService Direct Disc Labeling Service (LightScribeService) - Hewlett-Packard Company - C:\Program Files\Common Files\LightScribe\LSSrvc.exe
    O23 - Service: NMIndexingService - Nero AG - C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMIndexingService.exe
    O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (nvsvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

--
    End of file - 7175 bytes
  • Pomocny post
    #7 10149081
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Masz zainfekowany system. Zrob skan przy pomocy mbam oraz cureit. Nastepnie daj w zalaczniku oba logi z OTL.
  • #8 10150170
    gawal
    Poziom 2  
    zrobiłem skan przy pomocny tego cureit coś tam wykryło skasowałem i wszystko działa już dobrze. dziękuje za pomoc!!
    pozdrawiam

Moderowany przez DriverMSG:

Nasza pomoc zbędna - temat usuwam.

• REKLAMA
  • #9 10150188
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Jednak lepiej bedzie jak wykonasz to co napisalem.
  • #10 10150268
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    Jak ja nie lubię takich użytkowników... coś tam wykryło, coś się kliknęło i coś wyskoczyło...
    Ale co to jest to "coś"? :/ Temat do zamknięcia i czekamy aż wróci bo znów to "coś" zaatakowało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niemożnością zakończenia procesów w Menedżerze zadań systemu Windows XP SP3. Pomimo prób zakończenia procesów, takich jak "chrome.exe", pojawia się komunikat ostrzegawczy, a procesy nie są zamykane. Użytkownik nie miał zainstalowanego antywirusa, ale po zainstalowaniu Avasta nie wykryto zagrożeń. Po wykonaniu skanowania systemu za pomocą narzędzia CureIt, problem został rozwiązany. Użytkownik potwierdził, że korzysta z konta administratora i nie ma innych profili użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA