logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Watomierz pokazuje głupoty - Ponad 2x zawyżone wartości mocy

wariat021 17 Lis 2011 15:47 4923 7
REKLAMA
  • #1 10149178
    wariat021
    Poziom 2  
    Witam.
    Zakupiłem ostatnio taki watomierz:
    Watomierz pokazuje głupoty - Ponad 2x zawyżone wartości mocy
    który pokazuje całkiem błędne wyniki albo ja czegoś tutaj nie rozumiem ...
    Sprawdzałem go w domu na kilku urządzeniach i zawsze wskazywał ponad 2-wu krotnie wyższe wartości zapotrzebowania na moc niż to jest w rzeczywistości - 95W dla żarówki 40W / 55W dla żarówki 25W / czajnik elektryczny o mocy 2000W - wskazanie 4300W. Identycznie sytuacja wygląda przy pomiarach w pracy.

Stąd moje pytanie - można to jakoś logicznie wytłumaczyć czy po prostu watomierz jest zepsuty ?

Dodam że mniej więcej rok temu inny watomierz (chociaż podobnej klasy) pożyczony od znajomego pokazywał wyniki prawidłowe.

Z góry dzięki za odpowiedz i mam nadzieje że dobry dział :)
  • REKLAMA
  • #2 10149252
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    Wytłumaczenie jest jedno: malutki Chińczyk źle wykalibrował.
    Miernik do reklamacji.
  • REKLAMA
  • #3 10149288
    Paolo1976
    Poziom 24  
    Ocena: 424
    Resetowałeś go?
  • REKLAMA
  • #4 10149674
    wariat021
    Poziom 2  
    Paolo1976 napisał:
    Resetowałeś go?

Tak, resetowałem i to nie raz, ale nic to nie pomogło. No cóż pewnie trzeba reklamować.
  • #5 10149803
    Wanderley9
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    wariat021 możesz podać dokładny model i cenę tego urządzenia ? Najlepiej podlinkuj z google jego zdjęcie. Sam chce kupić coś takiego, a nie chce popełnić tego samego błędu co Ty.

Ps. Nie rozumiem czemu skasowano mój poprzedni post. Informacje na temat jego modelu będą dla mnie i dla wiele osób pomocne. Nie proszę o link do allegro.

UPDATE

Widzę, że jest już fotka. Mówiąc szczerze wygląda podobnie do Velleman NETBPEM2, jeśli tak to nie chińczyk, chyba, ze tylko obudowa podobna. Spotkałem się z opiniami w necie, ze ludzie mieli problemy z poprawnymi wynikami. Założyłem topik o tego typu tanich watomierzach, na razie nikt nie umie mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #6 10150039
    wariat021
    Poziom 2  
    Dokładny model to: DPM DT21, kraj pochodzenia: Chiny.
  • #7 10150066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10158763
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    Zmień nazwę na "Orientacyjny wskaźnik pobieranej mocy"

Za prawdziwy watomierz trzeba zapłacić troszkę więcej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z watomierzem DPM DT21, który wskazuje wartości mocy ponad dwukrotnie wyższe niż rzeczywiste. Po sprawdzeniu różnych urządzeń, takich jak żarówki i czajnik elektryczny, wyniki były nieprawidłowe. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że urządzenie może być źle skalibrowane i zalecają jego reklamację. Pojawiły się również sugestie dotyczące testowania watomierza z innymi urządzeniami oraz uwagi, że tańsze modele mogą nie być dokładne. Użytkownik potwierdził, że resetowanie urządzenia nie przyniosło poprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA