logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór watomierza: Whitenergy czy Velleman NETBPEM5? Dokładność pomiarów 100W i 1W

Wanderley9 15 Lis 2011 01:24 5499 9
  • #1 10140194
    Wanderley9
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Nosze się z zamiarem zakupu watomierza, nieprofesjonalnego, padło na dwa modele. Proszę o rade, które z tych lowendowych urządzeń będzie lepsze i dokładniejsze. Interesują mnie porównania i dokładność przy zwykłej żarówce 100W oraz komputerze z zasilaczem impulsowym (cos fi) i niskie pomiar np. 1W. Może ktoś miał do czynienia z tymi modelami i miał możliwość porównać ich wyniki, z profesjonalnymi pomiarami ?

1. Whitenergy

Link z parametrami

http://sklep.avt.pl/p/pl/488058/whitenergy+miernik+poboru+zasilania+lcd+ho+watomierz.html

2. Velleman NETBPEM2 lub NETBPEM5 (wiem, ze 2 już nie produkują, pytanie czy w 5 coś realnie poprawiono ?)

Linki z parametrami

http://www.velleman.eu/products/view/?id=374508
    http://www.velleman.eu/products/view/?id=381842
  • #3 10148029
    Wanderley9
    Poziom 12  
    Chciałbym kupić watomierz, chce zmierzyć zużycie prądu przez urządzenia domowe typu lodówka, TV, PC, laptop, interesują mnie też niskie prądy typu 1W. Chciałbym aby na ekranie pokazywały się waty, widziałem, że wiele modeli ma możliwość wpisania ceny za 1 kW, potem obliczają sumę za dany okres.

Wyszukałem jeszcze jeden model (65PLN + koszty wysyłki), tyle, że on ma niemieckie wejście.

3.Voltcraft Energy Check 3000

Link z parametrami

http://www.conrad.pl/Miernik-kosztow-energii-...7=conrad&pi=125331&ci=SHOP_AREA_93243_1114014

No chyba, że tego typu sprzęt nic wam nie mówi ?
  • #4 10148153
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Kolega LiutenetMaria zadał pytanie. Udzieliłeś odpowiedzi w dwóch zdaniach.
    Problem w tym iż w obu zdaniach w jednej części piszesz o watomierzu a w drugiej o liczniku energi.
  • #5 10149429
    Wanderley9
    Poziom 12  
    Dobra, może tak, w pierwszej kolejności interesują mnie Waty. Myślę też, że urządzenia (watomierze), które podlinkowałem, jasno i klarownie pokazują czego szukam i w jakiej formie.
  • #6 10151495
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Podlinkowałeś same liczniki energi, żadnego watomierza.
  • #7 10152212
    beeks
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Czym różnią się od siebie Perel Tools i Velleman?
  • #8 10152398
    Wanderley9
    Poziom 12  
    W wielu miejscach te urządzenia nazywane są watomierzami, jeśli fachowo nazywa się to licznik energii, to takiego urządzenia poszukuję. Skoro to już mamy ustalone, to czy ktoś może się wypowiedzieć i coś doradzić ? Wydaje mi się, że w takim zacnym gronie musi być ktoś, kto miał do czynienia z nieprofesjonalnymi licznikami energii ;-)
  • #9 10513654
    Bezet-1147
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    .
    Od trzech lat używam w domu takich (tanich, nieprofesjonalnych) mierników energii elektrycznej.

Pierwszym był mierrnik "NETBPEM2 230V / 16A", firmy: Velleman. Po roku używania padł w nim układ pomiarowy. Ale to wcale nie znaczy, że była to wina Producenta, być może była to wina Użytkownika (czyli moja).

Obecnie mam:
    ___ jeden miernik "DT21 /// EMF-1" (kod towaru /// symbol towaru), firmy" DPM solid polska",
    ___ dwa mierniki "Model nr 9149", firmowane przez SilverCrest Milomex Ltd. (zakupione w Lidlu).

Nie wiem, czy jest ktoś nadal zainteresowany bardziej szczegółową informacją na ten temat (tzn. jakie są moje doświadczenia eksploatacyjne). Jeżeli tak, to proszę dać znać/pytać, chętnie napiszę nieco więcej.

-------------------------------------
    855
    .
  • #10 10514096
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Wanderley9 napisał:
    W wielu miejscach te urządzenia nazywane są watomierzami, jeśli fachowo nazywa się to licznik energii, to takiego urządzenia poszukuję. Skoro to już mamy ustalone, to czy ktoś może się wypowiedzieć i coś doradzić ? Wydaje mi się, że w takim zacnym gronie musi być ktoś, kto miał do czynienia z nieprofesjonalnymi licznikami energii ;-)

Mam kilka watomierzy gniazdkowych, m.innymi tego volcrafta energy logger 3500, jest bardzo dokładny i go polecam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat wyboru watomierza, porównując modele Whitenergy oraz Velleman NETBPEM5. Główne zainteresowanie dotyczy dokładności pomiarów przy obciążeniu 100W oraz niskich wartościach, takich jak 1W. Pojawiają się również pytania o różnice między watomierzami a licznikami energii. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, w tym Velleman NETBPEM2, który po roku użytkowania uległ awarii, oraz innymi modelami, takimi jak Voltcraft Energy Check 3000 i SilverCrest. Wskazano na potrzebę dokładnych pomiarów oraz funkcji obliczania kosztów energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA