logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić zmienne IP na routerze Tp-Link TD-W8901G z Orange Freedom?

djzaq 17 Lis 2011 21:48 10391 13
REKLAMA
  • #1 10150727
    djzaq
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Witajcie.Posiadam internet Orange Freedom.Wcześniej łączyłem się poprzez modem adsl od orange.Teraz w domu są dwa laptopy i zakupiłem router Tp-Link TD-W8901G.I teraz pytanie moje brzmi czy da się coś w opcjach zmienić żeby za każdym razem jak np wył. z zasilania router i on ponownie się zaloguje to było inne ip??
  • REKLAMA
  • #2 10150764
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Przecież tak jest. Nie sprawdzaj adresu w ipconfig ani w statusie połączenia tylko na stronach typu http://ip.boo.pl http://ip.wp.pl

Twój adres wewn. (192.168.1.10x) pozostaje tylko wewnątrz sieci.
  • #3 10150794
    djzaq
    Poziom 15  
    Tylko np przykładowo na konkursie pewnym ja oddałem głos w nim,a brat też co był też podłączony przez wifi i też głosował to jemu wyskoczyło że już dzisiaj głosowano z tego ip
  • #4 10150808
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Dostawca rotuje adresacją w sieci, więc ktoś wcześniej mając taki adres IP mógł oddać głos w tym konkursie.
  • REKLAMA
  • #5 10150823
    djzaq
    Poziom 15  
    podłączenie do mojego routera przez wifi jesteśmy ja i mój brat.Ja zagłosowałem i jak on chciał to jemu wyskoczyła taka informacja.Więc pomyślałem że zresetuje właśnie ip na routerze poprzez wyl i ponowne go włączenie do zasilania.ale dalej to samo :(
  • #6 10151259
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Adres IP jest przydzielany danemu adresowi MAC przez serwer DHCP u dostawcy internetu. Ale na jakiś czas (czas dzierżawy). Jeśli ponownie połączysz się przed upływem tego czasu, dostaniesz ten sam adres IP. Nie masz na to wpływu, bo ten czas zależy od konfiguracji serwera DHCP. Chyba że zmienisz adres MAC routera, ale to chyba za duży kłopot.
  • #7 10151491
    piterus99
    Poziom 43  
    W adsl ip po MACu? Pierwsze słyszę..
  • #8 10151652
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Rzeczywiście. Sorry, trochę się pomyliłem (no cóż - północ), ale nie tam, gdzie myślisz. Pomyliłem się z DHCP - nie jest używane w PPPoE. Ale MAC tak. Przeczytaj to:
    http://whatismyipaddress.com/ppp-pppoe
    Zwłaszcza fragment zaczynający się od:
    PPPoE session initiation involves the identification of the Media Access Control (MAC) address of the remote device. This process, also known as PPPoE discovery, involves the following steps:
  • REKLAMA
  • #9 10152252
    djzaq
    Poziom 15  
    czyli prościej mówiąc,da się coś zrobić aby każdy osobny laptop który korzysta z tego samego routera miał swój osobny adres mac czy ip?
  • REKLAMA
  • #10 10152269
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    djzaq napisał:
    czyli prościej mówiąc,da się coś zrobić aby każdy osobny laptop który korzysta z tego samego routera miał swój osobny adres mac czy ip?

Jeśli masz na myśli aby każdy komputer podłączony pod twój router miał swoje zew. ip to się nie da
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 10152273
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Osobny adres MAC ma każde urządzenie sieciowe. Ale w tym wypadku adres zewnętrzny IP nie zależy od MAC-ów w laptopach, a tego zapisanego w routerze TP-Link. Nie da się zrobić tak, żebyście mieli jednocześnie dwa adresy IP zewnętrzne, chyba, że kupicie dwa łącza od Orange.
  • #12 10152582
    djzaq
    Poziom 15  
    ok a teraz moje ostatnie pytanie czy da się jakoś resetować te ip routera? bo po staremu jak miałem modem od orange to dawałem połączenie odłącz i połącz na nowo i miałem inne ip.a na routerze już tak się nie da że np. wył go z zasilania i podłącze?
  • #13 10152632
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Z tego co tu piszą nie zawsze odłączenie i ponowne połączenie z usługodawcą da ci inne ip, możesz sie zalogować na ruter i dać w zakładce wan disconnect i connect

Choć sam mam ADSL i zawsze restart połączenia WAN daje mi inne IP
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 10153616
    piterus99
    Poziom 43  
    Cytat:
    The IP address is released after the session is closed, allowing for efficient re-use of IP addresses.

Wyłączasz modem na 120 sekund(czy ile tam wynosi podtrzymanie sesji), sesja wygasa, IP wraca do puli. Technicznie możliwe, żebyś dostał ten sam adres, ale w praktyce w dialogu i TP nie udało mi się tego dokonać, nawet przy ultraszybkich reconnectach.

@autor - wejdź na ip.boo.pl, zresetuj router, wejdź znowu i porównaj. Z tym głosowaniem to możesz spróbować wyczyścić ciasteczka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Tp-Link TD-W8901G i chce uzyskać zmienne zewnętrzne adresy IP dla dwóch laptopów podłączonych do tego samego routera. W odpowiedziach wyjaśniono, że adres IP przydzielany jest przez serwer DHCP dostawcy internetu i może być rotowany, ale nie ma możliwości, aby dwa urządzenia korzystające z tego samego routera miały różne zewnętrzne adresy IP. Użytkownik może spróbować zresetować sesję WAN na routerze, co może pomóc w uzyskaniu nowego adresu IP, jednak nie zawsze gwarantuje to zmianę adresu. Wskazówki obejmują również wyłączenie modemu na określony czas, aby sesja wygasła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA