logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC-46LE624RU - rozmazany obraz i brak opcji sieci w menu, co robić?

Bluesbreaker 18 Lis 2011 15:17 2352 5
REKLAMA
  • #1 10152796
    Bluesbreaker
    Poziom 2  
    Witam, wczoraj zakupiłem telewizor Sharpa, model LC-46LE624RU i pojawiło się mnóstwo problemów. Na razie podłączyłem dekoder, obraz na kanałach HD jest ok, ale na ''normalnych'' jest nie do przyjęcia. Jest rozmazany, ponadto brakuje mu płynności. Dekoder cyfry plus podłączyłem przez przejsciówke SCART do gniazda RGB. Druga sprawa ma się się do podłączenia do internetu, chce to zrobić bezprzewodowo. Instrukcja każe nam udać się do ustawień, potem przejść do ustawień wyświetlania, a na końcu do ustawień sieciowych. Problem w tym, że nie ma takiej opcji w menu! Ponadto odbiornik posiada wadę, o której czytałem na forum, mianowicie głośno trzaska, co ponoć jest spowodowane ''niedokręceniem matrycy''. Bardzo proszę o pomoc gdyż telewizor nie był tani, a odbiera obraz gorzej niż mój 4 letni Sony Bravia :cry:
  • REKLAMA
  • #2 10153024
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Jeżeli mieszkasz w Gnieźnie to siła sygnałów analogowych jest na tyle niewielka że na takim dużym ekranie odbiór analogowy jest mało sensowny. Po prostu odbiornik nie nadąża z korygowaniem błędów sygnałów a matryca ekranowa to nie kineskop i nie ma uśredniania błędu w oku. Nawet najmniejsze zaszumienie ekranu będzie powodowało silne rozmazywanie treści a obraz nie nadaje się do oglądania.
    Z własnej praktyki wiem że zdecydowana większość mieszkańców Gniezna odbiera sygnał TV z nadajnika w Śremie a nie z bliższego nadajnika w Żółwieńcu k. Konina.

Sprawdź jakie kanały masz ustawione w odbiorniku, no i podstawowe pytanie: cyfra czy analog.

Jesteś w zasięgu trzech nadajników DVB;
    najbliżej masz Żółwieniec (52 km)- DVB MUX2 jest na kanale 45,
    Ze Śremu (63 km i niekorzystna trasa) masz MUX2 na kanale 39 natomiast MUX3 na kanale 28. I tu uwaga: mogą być problemy z odbiorem przy gorszych antenach.
    Zupełnie przyzwoicie leci Trzeciewiec k. Bydgoszczy: pomimo sporej odległości (77 km) sygnał jest stabilny. Kanał 32, trasa korzystna.

Skanowałeś kanały cyfrowe...?

Na temat obsługi internetowej się nie wypowiem, bo nie miałem takie Sharpa w rekach. W posiadanym panasłoiku działa bezproblemowo ale nie na WiFi a normalnym kablu.

PS. Niebawem w okolicach Wągrowca startuje nowy obiekt, będzie z niego nadawany sygnał DVB na kanale 43 MUX2, natomiast MUX3 powinien być nadawany na kanale 31, ale to nieco potrwa. Będziesz miał do niego około 42 km.
  • REKLAMA
  • #3 10153102
    Bluesbreaker
    Poziom 2  
    Kupując telewizor zostawiłem go panom w Media Expert na godzinkę, żeby mi go ''fachowo'' ustawili. Gdy wszystko rozpakowałem i podłączyłem okazało się, że jakość obrazu jest fatalna. Szczerze mówiąc nie za bardzo wiem dekoder podłączony jest analogowo czy cyfrowo. W instrukcji opisana jest jego instalacja, następuje po pierwszym włączeniu telewizora, jednak u mnie jej nie było z wiadomych względów. Nie wiem też jak panowie z ME mogli skonfigurować sprzęt bez dekodera. Instrukcja jest fatalnie napisana, całość sprawia wrażenie jakby była przewidziana do innego modelu, nie wiem jak przeskanować kanały cyfrowe, nie ma tu o tym ani słowa :/
  • REKLAMA
  • #4 10153133
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Jeżeli kupiłeś ten telewizor niedawno i nie odbiera on naziemnie DVB-T w MPEG4 to taki odbiornik:
    - należy zwrócić do punktu który to sprzedał;
    - zawiadomić prokuraturę o fakcie, o ile nie podpisałeś zobowiązania ze zostałeś poinformowany o braku dekodera MPEG4 w odbiorniku.
    Sukcesów.

Sprawdź w instrukcji jak się go przełącza w tryb cyfrowy.
    W Sharpach najczęściej trzeba wcisnąć klawisz wyboru źródła i wybrać z menu DTV.
    W niektórych pilotach jest specjalny klawisz DTV, najczęściej obok klawisza ze znakiem przekreślonego głośnika.
  • REKLAMA
  • #5 10153641
    Bluesbreaker
    Poziom 2  
    Klawisz wyboru źródła? Jaki to klawisz? Kiedy wciskam DTV telewizor coś przełącza i jest czarny ekran. Dodam jeszcze, że dekoder znajduje się na wyjściach EX-1 i HDMI 3 do których jest podłączony. Na obu tych wyjściach obraz jest bardzo kiepski...
  • #6 10153972
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA