Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Beretta Ciao 2 nie zapala.

qbexus 18 Lis 2011 16:28 3447 7
  • #1 18 Lis 2011 16:28
    qbexus
    Poziom 11  

    Piec generalnie działa niestety po jakimś czasie przestaje zapalać. Wygląda to w ten sposób, że w momencie włączenia zapalacz iskrzy ale dość słabo i jak by zbyt wcześnie potem słychać, że włącza się gaz i za chwilę czerwona dioda. Po resecie i kolejnym włączeniu jest dokładnie to samo dopiero po odczekaniu kilku min. włącza się jakby nigdy nic i jakiś czas (kilkanaście min.) działa aż do momentu powtórzenia się całej sytuacji. Co może być przyczyna takiego zachowania kotła?

    0 7
  • #2 18 Lis 2011 18:41
    zybie
    Poziom 30  

    Ustaw elektrody zapłonowe, prawdopodobnie jest słaba iskra

    1
  • #3 18 Lis 2011 18:55
    qbexus
    Poziom 11  

    W sytuacjach kiedy odpala iskra jest o.k. wtedy jak nie odpala iskrzenie jakby kończy się przed puszczeniem gazu. Jak tą elektrodę się ustawia tam nie ma żadnej regulacji.

    1
  • #4 18 Lis 2011 19:21
    zybie
    Poziom 30  

    Delikatnie przygnij elektrody, ustaw odległość 3mm

    1
  • #5 18 Lis 2011 20:27
    qbexus
    Poziom 11  

    Sprawdziłem to nie kwestia odległości. Po prostu iskrzenie kończy się przed dostarczeniem gazu. Na "zimno" iskrzy jeszcze po zapłonie.

    0
  • #6 21 Lis 2011 19:24
    qbexus
    Poziom 11  

    Sprawa się wyjaśniła padł moduł iskrownika, w tym modelu był na osobnej płytce szkoda że wyszło 300pln za klamoty na oko warte max 30pln no ale cóż zima idzie nie ma czasu wydziwiać.

    1
  • #7 21 Lis 2011 20:02
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze

    Transformator zapłonu? Takie czarne pudełeczko?

    0