logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta ciao 2 odpala podgrzewanie wody do centralnego na 5 -10 sekund i gaśnie

mnowo 16 Sty 2018 19:48 2181 6
REKLAMA
  • #1 16966335
    mnowo
    Poziom 2  
    Witam posiadam beretta ciao 2.
    Wczoraj piec przestał grzać wodę do centralnego (ciepłą wodę grzeje normalnie ) okazało się że spadło ciśnienie.
    Jak zwykle dopuściłem wodę dla wyrównania ciśnienia. Po tym zabiegu zawsze piec wracał do normalnej pracy, jednak teraz piec załącza się do grzania centralnego na 5-10 sekund następnie słychać syczenie a czasem też bulgotanie i płonień gaśnie. Po resecie nic się nie zmieniło.
    Przy ręcznym podkręceniu temperatury ta sama sytuacja ( piec załącza się do grzania centralnego na 5-10 sekund następnie słychać syczenie a czasem też bulgotanie i płonień gaśnie )
    Czy ktoś wie jaka może być przyczyna ?
  • REKLAMA
  • #2 16966466
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16967217
    mnowo
    Poziom 2  
    Jutro zabieram się za odpowietrzenie pompy i próby jej uruchomienia ręcznego .
  • #5 18340145
    Maniekgt2
    Poziom 2  
    Hej, czy to coś pomogło? Jak to się odpowietrza?

Dodano po 59 [sekundy]:

mnowo napisał:
    Jutro zabieram się za odpowietrzenie pompy i próby jej uruchomienia ręcznego .

Mam u siebie to samo prawdopodobnie. Serwisant obwinia brudne filtry wody. Co wy na to?
  • #6 18340483
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Jeżeli ciśnienie jest ok to najprawdopodobniej stoi pompa. Ten kocioł ma wymiennik bitermiczny czyli pompa jest tylko do co. Cwu nie potrzebuje pompy. Należy odkręcić zaślepkę wirnika i rozruszać pompę.
  • REKLAMA
  • #7 18340704
    Maniekgt2
    Poziom 2  
    U mnie właśnie ciśnienie nie jest ok bo w ciągu 8h potrafi mi spaść z 2 bar do 1. Serwisant stwierdził dziurawa bodajże nagrzewnica (900zl wymiana) czekam na jego powtórna wizytę z częścią zamienna. Jak to wymieni to może to rozwiązać wszystkie problemy? To normalna cena?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Beretta Ciao 2, który przestał grzać wodę do centralnego ogrzewania, mimo że ciepła woda jest podgrzewana prawidłowo. Po uzupełnieniu wody ciśnienie wróciło do normy, jednak piec załącza się na 5-10 sekund, po czym gaśnie, słychać syczenie i bulgotanie. Użytkownicy sugerują kilka potencjalnych przyczyn, takich jak zapowietrzony wymiennik, zablokowana pompa, zamknięte zawory lub brudne filtry. Wskazano również na możliwość uszkodzenia nagrzewnicy, co może wymagać wymiany. Użytkownik planuje odpowietrzenie pompy oraz sprawdzenie jej działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA