logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa routery LAN na różnych piętrach z Neostradą TPSA?

wiesgaj 19 Lis 2011 10:06 3259 9
REKLAMA
  • #1 10155432
    wiesgaj
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Moje pytanie do fachowców to jak połączyć 2 ruterki ,jeden na parterze drugi na piętrze. Jak wiadomo przez sklepienie mam słaby sygnał.Chciałem połączyć 2 ruterki między sobą kabelkiem LAN .A na piętrze i parterze już używać WiFi. Co trzeba było kupić i jak połączyć ?Internet to Neostrada TPSA.

Jak połączyć dwa routery LAN na różnych piętrach z Neostradą TPSA?

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 10155457
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    wiesgaj napisał:
    Co trzeba było kupić i jak połączyć ?Internet to Neostrada TPSA.

Masz już jakieś sprzęt czy wszystko chcesz dopiero kupić?
  • #3 10155463
    Lelobass
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Na dole router z modemem, na górze router bez modemu, z dolnego z gniazda LAN łączysz skrętką z górnym z gniazdem WAN. Ot i cała filozofia
  • REKLAMA
  • #4 10155550
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 825
    Lelobass napisał:
    z dolnego z gniazda LAN łączysz skrętką z górnym z gniazdem WAN
    Wtedy na górze i dole otrzymujesz dwie sieci (różne pule adresowe). Można połączyć LAN - LAN, wtedy sieć jest wspólna. Albo w ogóle ten drugi dać Access Point a nie router - wyjdzie nieco taniej.
  • #5 10156170
    wiesgaj
    Poziom 15  
    Nie, nie mam jeszcze nic kupione.
    Właśnie chciałbym byście mi poradzili co kupić.Właśnie wolał bym wspólny adres IP.
  • REKLAMA
  • #6 10159409
    wiesgaj
    Poziom 15  
    Ktoś mi doradzi jaki sprzęt zakupić by to hulało.
    Please!Please!Please!
  • REKLAMA
  • #7 10159560
    jimasek
    Router główny ADSL: TP-Link TD-W8961ND
    Access Point dodatkowy: TP-Link TL-WA701ND
  • #8 10160360
    wiesgaj
    Poziom 15  
    A jeszcze jedno czy ten zestaw można ustawić tak by oba routery pracowały na jednym IP.Chdzi mi o to by, w całym domu była jedna sieć i nie trzeba by było zmieniać po przejściau między pietrami.
  • #9 10160391
    jimasek
    Na jednym IP nie będą chodzić ;) trzeba im ustawić taką samą nazwę sieci. Chyba że chodzi ci o jedną pulę adresową. Tak będą w jednej sieci.
  • #10 10160833
    wiesgaj
    Poziom 15  
    Właśnie o to mi chodziło .Żeby przechodząć między piętrami nie trzeba by było zmieniać sieci w laptopie i wybierać tą mocniejszą.
    Dzięki bardzo.

No nie kupiłem takich routerów.Jeden miałem od tpsa Livebox a drugi załatwiłem od kumpla D-Link G624T. Ten D-Link ma ADSL i chciałbym zrobić tak by był na dole a Livebox u góry.Dlatego że Livebox nie wygląda zby pięknie a będzie w przedpokoju.Czy jest tak możliwe podłączenie. A jeśli to jak je skonfigurować.
    Odwrotnie chodziły bez zarzutu tylko wyłączyłem HTCP na D-link.Połączenie oczywiście Lan-Lan. Jeszcze jedno pytanie jak zrobić je w jednej sieci.

Podsumowanie tematu

✨ Aby połączyć dwa routery LAN na różnych piętrach z Neostradą TPSA, należy umieścić router z modemem na parterze, a router bez modemu na piętrze. Połączenie między nimi realizuje się za pomocą kabla LAN, łącząc gniazdo LAN dolnego routera z gniazdem WAN górnego routera. Użytkownik może również rozważyć użycie Access Pointa zamiast drugiego routera, co może być tańszą opcją. Aby uzyskać jedną sieć z wspólną pulą adresową, oba urządzenia muszą mieć tę samą nazwę sieci, co pozwoli na płynne przechodzenie między piętrami bez konieczności zmiany sieci na laptopie. W dyskusji zasugerowano użycie routera TP-Link TD-W8961ND jako głównego oraz TP-Link TL-WA701ND jako Access Pointa. Użytkownik posiada również router D-Link G624T, który może być użyty w konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA