logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uprościć schemat awaryjnego oświetlenia schodów z czujką ruchu i akumulatorem?

panTofeel 19 Lis 2011 14:46 3739 9
REKLAMA
  • #1 10156381
    panTofeel
    Poziom 9  
    Poniżej schemat wg którego chce zrobić oświetlenie schodów. Normalnie będzie włączane przez czujkę ruchu, a w przypadku braku prądu będzie się świecić cały czas zasilane z akumulatora. Zastanawiam się czy nie jest to przekombinowane, może da się jakoś prościej wykonać? Albo coś udoskonalić? z góry dzięki za opinie :P
    Jak uprościć schemat awaryjnego oświetlenia schodów z czujką ruchu i akumulatorem?
  • REKLAMA
  • #3 10156870
    panTofeel
    Poziom 9  
    Taki układ jak opisujesz to chyba świeci ciągle, niezależnie czy jest napięcie w sieci czy go nie ma. A mnie raczej chodzi o układ w którym jest możliwość zapalania (wyłącznik lub czujka ruchu) oraz ciągłe oświetlenie w przypadku braku napięcia.
  • REKLAMA
  • #4 10156950
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Tak żarówka się stale świeci. Całość jednak pobiera tak mały prąd, że to zupełnie mi to nie przeszkadza. To jest jedynie oświetlenie awaryjne. Niezależnie od tego są jeszcze żarówki większej mocy.
  • #5 10157504
    panTofeel
    Poziom 9  
    ok, a masz jakieś sugestie co do mojego układu? będzie to w ogóle działać?
  • REKLAMA
  • #6 10158118
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Tak jak to narysowałeś to oczywiście nie ma szans zadziałać. Połączyłeś transformator TR bezpośrednio z układem LM7810. Co jest błędne z dwóch powodów.
    1. Jeśli się nie mylę to ten układ musi mieć Uwe>Uwy. Jeśli będzie inaczej to ulegnie uszkodzeniu. Gdy przekaźnik jest wyłączony to Uwe=0.
    2. Na wyjściu transformatora TR jest napięcie zmienne. Zapewne po podłączeniu do sieci uszkodzeniu ulegnie kondensator 10uF i LM7810
  • #7 10158198
    panTofeel
    Poziom 9  
    Troche zle opisalem na rysunku, transformator TR to jest gotowy zasilacz do opraw ledowych, podobny do tego ktory ty zastosowałeś, podłączony pod 230V daje na wyjsciu stałe napiecie 10V. Czy takie napiecie moze uszkodzic stabilizator i kondensator? Jak w takim razie zrealizowac taki układ?
  • #8 10158394
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ja zastosowałem zasilacz prądowy a nie napięciowy. Jeśli te diody LED wymagają zasilacza prądowego to nie możesz ich zasilać bezpośrednio z LM7810.
  • REKLAMA
  • #9 10158499
    panTofeel
    Poziom 9  
    Po zaniku napięcia w sieci LEDy będą zasilane z akumulatora, a LM7810 tylko zredukuje napięcie z 12 do 10V. Nie widze tu problemu. Zastanawiam się czy ten stabilizator nie bedzie uszkodzony (jak piszesz) przez napięcie z zasilacza przy normalnej pracy układu, gdy napięcie jest w sieci.
  • #10 10159431
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Zasilacz jaki ja zastosowałem ma na wyjściu 10V bez obciążenia. Przewidziany jest do zasilania diod LED prądem 350mA a nie żarówek LED 12V.
    Jeśli chcesz zastosować coś podobnego z napisem na obudowie 10V to zapewne też jest to zasilacz prądowy. Zasilacze napięciowe do żarówek LED mają zwykle 12V lub wielokrotność tej wartości. Tak wiec na początku musisz się zdecydować czy stosujesz do oświetlania diody LED bez ograniczenia prądu czy żarówki LED 12V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje prostszego rozwiązania dla schematu awaryjnego oświetlenia schodów, które ma być aktywowane przez czujkę ruchu oraz zasilane z akumulatora w przypadku braku prądu. W odpowiedziach zasugerowano użycie zasilacza prądowego oraz diod LED, a także omówiono problemy związane z połączeniem transformatora i stabilizatora LM7810. Wskazano, że zasilacz powinien być dostosowany do wymagań diod LED lub żarówek LED 12V, a także zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia stabilizatora przy niewłaściwym napięciu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA