Witam posiadam kartę Nvidida 9800GT 512MB DDR3. Chciałem się dowiedzieć czy da radę zmienić directx z 11 na 10 aby lepiej chodziły mi gry. np Need for speed the run nie ogarnia mi i czy to by coś zmieniło jak by był directx 10
9800GT i tak nie obsługuje DX11. Poza tym to za słaba karta do płynnej rozgrywki. W wymaganiach minimalnych jest HD4870 która i to jest sporo wydajniejsza od twojej 9800.
Co do gry, to nowy silnik graficzny "frostbite2" sam wybiera API, z którego ma korzystać karta i w przypadku karty 9800 gt, będzie to DX 10.
Sama gra ma bardzo dziwną optymalizację, ponieważ nie chce wyświetlić więcej niż 30-32 fps (mniej tak ), za to przy tych stałych 30 fps, obraz jest płynny (jak byśmy oglądali film).
Niestety jest tutaj potrzebny mocny czterordzeniowy procesor, inaczej rozgrywka będzie "szarpana".
Przy karcie 9800 gt, gra powinna działać płynnie na średnich ustawieniach (przy mocnym 4 rdzeniowym procesorze).
Dla zobrazowania przedstawiam dwa wykresy z gry, gdzie pierwszy obrazek pokazuje rozgrywkę z dwoma rdzeniami, a drugi obrazek z 4 rdzeniami:
Pierwszy wykres dokładnie pokazał jak bardzo mocno jest obciążony procesor, gdy ma aktywne tylko dwa rdzenie.
Przez to, że sam procesor nie potrafi obsłużyć poprawnie gry, grafika ma zaniżony fps, który jest poniżej optymalnej wartości 30 fps.
Za to druga fotka pokazuje procesor z pełnymi czterema rdzeniami i tu widać, że procesor daje sobie rade, skalujac grafike na stałych 30 fps.