Temat nie jest bardzo stary, więc podłączę się z pytaniem odnośnie obiektywów.
Potrzebuję coś co poradzi sobie nieźle również z IR. Kamera jak u jarewa, czyli Sunell SN-IPC54/12DN - 2Mpix. przetwornik 1/2,5" (niektóre źródła podają 1/2,8")
Typowe obiektywy MP polecane są od 3Mpix, 5Mpix itd i wtedy operuje się rozdzielczością optyczną. O zwykłych (poniżej 2MPix) nijak nie można dowiedzieć się czegoś konkretnego z kart katalogowych producentów, nie wspominając już o konstrukcjach produkowanych w Chinach np. dla firmy Dipol. Wymyślona nazwa Ultieye nie znana nigdzie poza Polską (Dipol i pośrednicy).
Podaje się dumnie, że są Megapixelowe, ale o konkretach już nic. Cena nie taka znowu niska, więc zastanawiam się, czy może jakaś renomowana firma ich nie tłucze tylko dla Dipola. No bo skąd raptem tak zaawansowana technika u raczkującego Chińczyka (zakładając, że są niezłej jakości).
Wracając do meritum...
Waham się pomiędzy dwoma obiektywami:
Tokina TVR0398DCIR - 3-8,2 F0,98 ponoć bardzo niska dyspersja, jasny
Fujinon YV2.8x2.8LA-SA2L - 2,8-8 F0,95 jasny, ale dostosowany zarówno do 1/3, jak i 1/4 ", więc obawiam się, czy zagra z nieco większym przetwornikiem.
Ceny zbliżone. Tokina za 140 z wysyłką to najlepsza cena, a Fujinon 150.
Kamery Sunell SN-IPC54/12DN i znalazłem sporo taniej jak w Dipolu. Mam zamiar uzbroić obudowy w AP (za grosze można kupić na Atherosie w postaci miniPCB) i połączyć to z kompem po wifi (konfiguracja i sporadyczny podgląd). W moim przypadku wystarczy 24 godz. archiwizacja, więc zdecyduję się raczej na lokalny zapis na SD 32 GB class10, co pozwoli przechwytywać w FullHD. Korzyść z tego będzie taka, że cyfrowy zoom będzie mieć sens, w przeciwieństwie do rejestratora w D1.
Wadą tych kamer jest zastosowanie kart w formacie miniSD, więc trzeba kupować micro (droższe od standardowych) i stosować przejściówkę na miniSD (mini o tych pojemnościach są praktycznie niespotykane). Tak czy inaczej, stosunek ceny tych kamer do ich możliwości jest całkiem dobry.
Jarewa, czy mógłbyś ocenić ich jakość w praktyce? Jakie obiektywy zastosowałeś?
Reasumując... Proszę doświadczonych forumowiczów o pomoc w wyborze obiektywu. Zakładam, że raczej będzie ustawiony w dolnym zakresie tzn, szeroki kąt widzenia. Uprzedzając ew. sugestie chcę wyjaśnić, że nie zamierzam inwestować 500 pln w obiektyw typowo MPix, ponieważ to byłoby ponad połowę ceny kamery.