logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór monitoringu: zestaw z 2 kamerami na podczerwień do 2000 zł, porady marki

jarewa 19 Lis 2011 17:36 13297 25
  • #1 10157083
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 518
    Jestem trochę zielony jeśli chodzi o techniczne możliwości monitoringu. Czy któryś z kolegów może mi powiedzieć jakie firmy są dobre które unikać? gdzie najlepiej kupić?

Chciał bym zestaw z dwoma kamerami dobrej jakości obraz i jedną bezprzewodową jakoś nie gra roli, wszystkie na podczerwień. Może jakiś zestaw z allegro?

Szukam czegoś do 2tyś. Plac monitoringu dla dwóch dobrych kamer to prostokąty 20mx35m dla każdej kamery, chciał bym zobaczyć wyraźnie zarys twarzy z 15m czy jest to możliwe?
  • #2 10157144
    eworks
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Zleć to instalatorowi, który ma doświadczenie ;-) A tak na poważnie myśle że 2 tyś zł to znacznie za mało jeżeli chodzi o "dobry" sprzęt, a o takim piszesz.
  • #3 10157161
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    jarewa napisał:
    chciał bym zobaczyć wyraźnie zarys twarzy

Może bardziej sprecyzujesz? Zarysy czy rozpoznawania twarzy? Bo z dwóch analogów będzie ciężko coś rozpoznać mając cały plac na planie. Nic nie piszesz o nagrywaniu i podglądzie. Budżet bardzo niski aby uzyskać dobry efekt. Też polecam kogoś kto się na tym zna.
  • #4 10157290
    jarewa
    Poziom 35  
    A czy 20x35m to za dużo jak na anologa? żeby rozpoznać twarz z 10m-15m?

Nie chce instalatora. Chodzi o nagrywanie.

Może źle się wyraziłem zamiast dobry to możliwy. Dwie zwykłe kamery i rejestrator to mało 2tyś?
  • #5 10157456
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    jarewa napisał:
    A czy 20x35m to za dużo jak na anologa? żeby rozpoznać twarz z 10m-15m?

Masz w zapisie 510 linii co daje jakieś 680 punktów w linii poziomej. Jeśli obejmiesz teren po długości tj 20m to najmniejszy możliwy szczegół do rozróżnienia będzie wynosił 2,94cm - czy potrafisz z pięciu pikseli rozpoznać twarz osoby?
    jarewa napisał:
    Nie chce instalatora

No właśnie
    jarewa napisał:

Może źle się wyraziłem zamiast dobry to możliwy. Dwie zwykłe kamery i rejestrator to mało 2tyś?

Mało, allegro nie jest żadną miarą tego co się montuje, kup sobie pralkę ale nie "monitoring".

rejestrator - 1000
    dysk - 400 - podrożały ostatnio
    kamery - 2x450 = 900
    obiektywy - 2x125 = 250
    obudowy - 2x95 = 190

razem - 2740netto / 3370 brutto
    W takich pieniądzach masz przyzwoity sprzęt, taki jak w większości wypadków montuję.
  • #6 10157596
    scandaliks
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    jarewa napisał:
    chciał bym zobaczyć wyraźnie zarys twarzy z 15m

No chyba Panie kolego nie ten przedział cenowy.
    Jak zawsze ,mówię klientom "Pana marzenia szybko ostudzi Pana gotówka " i okazuje sie że sie CSI naoglądali.Jak mówią koledzy to musi kosztować.Po kosztach to Ci Pan Czesio zrobi.
  • #7 10157697
    jarewa
    Poziom 35  
    A jak wam się widzi taki komplet

2x Kamera BOX Sunell SN-586C/B
    2x Obiektyw JENSEN 6-60 mm DC F1.6
    1x Cyfrowy rejestrator 4-kanałowy HIKVISION DS-7204HVI-ST/E H.264
  • #8 10157728
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Nic nie piszesz jakie masz oświetlenie na tym placu? Chyba że nie zależy ci na nagraniu nocnym?
  • #9 10157766
    jarewa
    Poziom 35  
    Będzie nagrywane w nocy. Ale to będę później sprawdzał z IR.
  • #10 10157864
    eworks
    Poziom 19  
    powiem Ci że te obiektywy 5-50 itp. Są strasznie kiepskie optycznie niska rozdzielczość w środku i po brzegach, aberracje chromatyczne i inne gów... ;) Fajny obiektyw to FUJINON 2,7-13.5 i jaśniejszy 2,8-8. Pamiętaj im większa ilokrotność ogniskowej tym gorsza jakość optyczna.

A kolega myślał o kamerze IP np. 2Mpix w nocy znacznie lepiej od analoga i inne atuty. Warto się zapoznać z tematem. Jest szansa na zobaczenie twarzy :P

Pozdrawiam.
    Krzysiek
  • #11 10158502
    crunky
    Poziom 32  
    eworks napisał:

powiem Ci że te obiektywy 5-50 itp. Są strasznie kiepskie optycznie niska rozdzielczość w środku i po brzegach, aberracje chromatyczne i inne gów... :wink: Fajny obiektyw to FUJINON 2,7-13.5 i jaśniejszy 2,8-8. Pamiętaj im większa ilokrotność ogniskowej tym gorsza jakość optyczna.

Akurat tutaj się nie zgodzę. Konstrukcje 2,8-12 i podobne przeważnie bywają najsłabsze. Jasny fujinon 2,8-8 może jest i jasny ale demonem ostrości to on nie jest zwłaszcza przy pełnej dziurze. Nie wiem jakie miałeś w ręku obiektywy typu 5-50 ale spróbuj kiedyś Pentaksa 7,5-50 to zmienisz zdanie. Oczywiście swoje on kosztuje :) Computar również ma w ofercie "w miarę" obiektyw 5-40 choś nie do końca jest skorygowany dla IR , Aperowski 5-55 również pracuje przyzwoicie jak za tą cenę, korekcja może nawet lepsza od Computara nie lubi on tylko silnych źródeł światła w kadrze i poza kadrem bo spada kontrast i robią się flary. Fujinon 5-50 również jest wart zainteresowania, jednak tu już z nim trochę gorzej bo nie posiada korekcji - lepszy od taniego pospólstwa ale "szału nie ma". Jest też Computar 5-50 - podobnie jak fuji, ostatnio jednak dostałem egzemplarze składane w Chinach, muszę się im bliżej przyglądnąć, wcześniej produkowane były w Japonii.
    Pozostałej sieczki do niczego nie przydatnej którą miałem w rękach nie wymieniam bo nie warto.
    Jakie stosowałeś te "pięćdziesiątki" że uważasz je za tak słabe?
  • #12 10158635
    eworks
    Poziom 19  
    Fujinon 5-50 i Tamron tej samej ogniskowej, miałem wrażenie, że to te same konstrukcje. Ogólnie cienizna. Nie odbiegajmy od tematu :-)
  • #13 10159575
    jarewa
    Poziom 35  
    Powiedzcie z jakiej maksymalnej odległości zobaczę twarze? rozpoznać twarze przy tej kamerze

Kamera kolor SCB-2000P D/N 600TVL 12/24V Samsung
    Obiektyw AI 2,8-8 mm YV2.8X2.8LA-SA2L FUJINON
  • #14 10159739
    crunky
    Poziom 32  
    jarewa napisał:
    Powiedzcie z jakiej maksymalnej odległości zobaczę twarze? rozpoznać twarze przy tej kamerze

Twarz zobaczysz z daleka, rozpoznasz jeśli postać zajmie 50% kadru czyli przy polu widzenia 4,5-5m po szerokości. A z jakiej to będzie odległości to sam powinieneś wiedzieć- obliczyć - przecież podałeś obiektyw zmiennoogniskowy! Skąd mamy wiedzieć jak go ustawisz?
  • #15 10159821
    jarewa
    Poziom 35  
    jarewa napisał:
    Jestem trochę zielony jeśli chodzi o techniczne możliwości monitoringu

Napisałem maksymalnie to chyba wiadomo że przy ogniskowej 8mm.
  • #16 10159890
    crunky
    Poziom 32  
    jarewa napisał:
    Napisałem maksymalnie to chyba wiadomo że przy ogniskowej 8mm.

W rozumieniu Polskich Norm 8-10m. Zależy też jak wysoko zawiesisz kamerę.
  • #17 10160431
    jarewa
    Poziom 35  
    No i dzięki o to mi chodziło.

Jeszcze się spytam o jedno ktoś poruszył temat o kamerze cyfrowej.

Kamera GXV-3601 HD 2Mpix będzie dużo lepsza?
  • #18 10160685
    crunky
    Poziom 32  
    jarewa napisał:
    Kamera GXV-3601 HD 2Mpix będzie dużo lepsza?

Nie znam tego producenta ale generalnie kamera 1,3-2MPX będzie miała około 2 razy większą rozdzielczość, dużo zależy też od obiektywu. Gorzej w nocy bo musisz silniej doświetlić teren.
  • #19 10162043
    jarewa
    Poziom 35  
    Czy promiennikami IR można doświetlić?

Jaki obiektyw był by dobry? Czy moja koncepcja 2x ta kamera i serwer plików działało by?
  • #20 10163887
    crunky
    Poziom 32  
    jarewa napisał:
    Czy promiennikami IR można doświetlić?

Można w przypadku kamer z mechanicznym filtrem IR, podana przez Ciebie nie zobaczy podczerwieni.
    jarewa napisał:
    Jaki obiektyw był by dobry?

Jest wiele dobrych jak i złych obiektywów, polecam coś ze stajni pentaksa.
    jarewa napisał:
    Czy moja koncepcja 2x ta kamera i serwer plików działało by?

Nie serwer plików a NVR.
  • #21 10163951
    jarewa
    Poziom 35  
    crunky napisał:
    Nie serwer plików a NVR.

Ale niektóre kamery mają możliwość "Obraz w wypadku wykrycia ruchu lub wg harmonogramu może być zapisywany w formie video lub zdjęć na serwerze FTP oraz wysyłany na e-mail" ?
  • #22 10164571
    crunky
    Poziom 32  
    jarewa napisał:
    Ale niektóre kamery mają możliwość "Obraz w wypadku wykrycia ruchu lub wg harmonogramu może być zapisywany w formie video lub zdjęć na serwerze FTP oraz wysyłany na e-mail" ?

Mają, na przykład 1 klatka jpeg na sekundę, poza tym jak chcesz to później odtwarzać? Plik po pliku?
  • #23 10167090
    jarewa
    Poziom 35  
    Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak połączyć rejestrator NVR z kamera IP.Nie rozumie jednego obsługi rejestratora dla danych kamer. Czyli rejestrator firmy x obsługuje tylko kamery z firmy lub ewentualnie inne kamery z listy. A co z resztą? Jeżeli kamera "Y" jest zgodna z standardem ONVIF a kamera "Z" też jest zgodna ze standardem ONVIF i jest na liście.

Czy jeżeli kamera ma kompresje H.264 a rejestrator obsługuję kamery formaty: MJPEG, MPEG4, H.264 albo jeżeli chodzi o protokoły.

Ktoś się wypowie?

Albo druga rzecz czy Intel Atom nadaje się jako rejestrator?
  • #24 10191436
    crunky
    Poziom 32  
    Są rejestratory firm X które obsługują tylko kamery firmy X.
    Są rejestratory firmy Y które obsługują kamery firmy Y oraz kamery ONVIF.
    Są rejestratory firmy Z (firma Z najczęściej nie produkuje kamer) które obsługują kamery firm X,Y, ONVIF i innych ale trzeba dokładnie sprawdzić kompatybilność.
    Jeżeli dany rejestrator obsługuje ONVIF to teoretycznie powinien współpracować z każdą kamerą ONVIF. Teoretycznie, bo bywa że nie wszystko działa i np kamera pracuje w jpegu i h.264 a rejestrator obsłuży tylko jpeg.
    Do całej zabawy trzeba by jeszcze dorzucić RTSP.
    MJPEG, MPEG4, H.264 to tylko format kompresji, nic nie mówi o tym że dany rejestrator współpracuje z daną kamerą.
    Jeżeli pytasz o Atoma to ja zapytam czy producent danego oprogramowania zaleca ten procesor?
  • #25 10194550
    jarewa
    Poziom 35  
    No właśnie producent milczy nie mogę się doprosić o minimalne wymagania. Ale rozmawiałem z działem technicznym firmy "Dipol" mówił że spokojnie uciągnie nawet na słabszym niż Atom 2x1,8 grafika NIVIDA wspiera fullHD. Że do nagrywania nie potrzeba duża moc tylko do obróbki i komu wierzyć :/

A chodzi o opragromawanie Sunell NVMS.

Edit.

Monitoring działa.

Ostatecznie wybór padł na :
    Kamery Sunell SN-IPC54/12DN
    Obudowy, promienniki do obudowy jak i obiektywy z DC i IR
    Za rejestrator zaryzykowałem na platformę AMD Fusion ASUS EB1021 E-350

Za wszystko zmieściłem się 5,5tyś. Z UPS i kablami małymi duperelami.

Wszystko działa ok i to co oczekiwałem. Co prawda było parę problemów główny to odbijające oświetlenie IR od szybki, nagrywanie z detekcji.

Kamera nadaje 3 strumienie. Pierwszy użyłem do nagrywania o dużej rozdzielczości full HD 30 kl/s generuje do 12 Mb/s można ustawić mniej. Drugi do podglądu o mniejszej rozdzielczości 640x320 30 kl/s. generuje max 6 Mb/s można też ustawić mniej. Trzeci strumień JPG nie wykorzystałem.

Odnośnie Nettop-a z zainstalowanym programem od producenta kamery. Wspiera sprzętową kompresję H.264. Przy ustawieniu podglądu dwie kamery 2 strumień i nagrywaniu 1 strumień jest jeszcze sporo zapasu. Podejrzewam że i 4 kamery by tak obsłużył a nawet i dużo więcej bez podglądu (możliwość zapisu dysku). Mały problem pojawia się wtedy gdy na podgląd włączę dwie kamery 1 strumień i jednoczesny zapis może czasami zahaczyć, ale to pewnie dlatego że podgląd jest obraz realny a nagrywanie opóźnione o 10s (ustawiane bo dotyczy nagrywanie z detekcji ruchu) . Nie jest tragicznie jak dla mnie prawie to co chciałem bo jedyna wada to mały dysk 320Gb na wiele dni nie wystarcza.
  • #26 10443148
    twoman
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Temat nie jest bardzo stary, więc podłączę się z pytaniem odnośnie obiektywów.
    Potrzebuję coś co poradzi sobie nieźle również z IR. Kamera jak u jarewa, czyli Sunell SN-IPC54/12DN - 2Mpix. przetwornik 1/2,5" (niektóre źródła podają 1/2,8")
    Typowe obiektywy MP polecane są od 3Mpix, 5Mpix itd i wtedy operuje się rozdzielczością optyczną. O zwykłych (poniżej 2MPix) nijak nie można dowiedzieć się czegoś konkretnego z kart katalogowych producentów, nie wspominając już o konstrukcjach produkowanych w Chinach np. dla firmy Dipol. Wymyślona nazwa Ultieye nie znana nigdzie poza Polską (Dipol i pośrednicy).
    Podaje się dumnie, że są Megapixelowe, ale o konkretach już nic. Cena nie taka znowu niska, więc zastanawiam się, czy może jakaś renomowana firma ich nie tłucze tylko dla Dipola. No bo skąd raptem tak zaawansowana technika u raczkującego Chińczyka (zakładając, że są niezłej jakości).
    Wracając do meritum...
    Waham się pomiędzy dwoma obiektywami:
    Tokina TVR0398DCIR - 3-8,2 F0,98 ponoć bardzo niska dyspersja, jasny
    Fujinon YV2.8x2.8LA-SA2L - 2,8-8 F0,95 jasny, ale dostosowany zarówno do 1/3, jak i 1/4 ", więc obawiam się, czy zagra z nieco większym przetwornikiem.
    Ceny zbliżone. Tokina za 140 z wysyłką to najlepsza cena, a Fujinon 150.

Kamery Sunell SN-IPC54/12DN i znalazłem sporo taniej jak w Dipolu. Mam zamiar uzbroić obudowy w AP (za grosze można kupić na Atherosie w postaci miniPCB) i połączyć to z kompem po wifi (konfiguracja i sporadyczny podgląd). W moim przypadku wystarczy 24 godz. archiwizacja, więc zdecyduję się raczej na lokalny zapis na SD 32 GB class10, co pozwoli przechwytywać w FullHD. Korzyść z tego będzie taka, że cyfrowy zoom będzie mieć sens, w przeciwieństwie do rejestratora w D1.
    Wadą tych kamer jest zastosowanie kart w formacie miniSD, więc trzeba kupować micro (droższe od standardowych) i stosować przejściówkę na miniSD (mini o tych pojemnościach są praktycznie niespotykane). Tak czy inaczej, stosunek ceny tych kamer do ich możliwości jest całkiem dobry.
    Jarewa, czy mógłbyś ocenić ich jakość w praktyce? Jakie obiektywy zastosowałeś?

Reasumując... Proszę doświadczonych forumowiczów o pomoc w wyborze obiektywu. Zakładam, że raczej będzie ustawiony w dolnym zakresie tzn, szeroki kąt widzenia. Uprzedzając ew. sugestie chcę wyjaśnić, że nie zamierzam inwestować 500 pln w obiektyw typowo MPix, ponieważ to byłoby ponad połowę ceny kamery.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zestawu monitoringu z dwiema kamerami na podczerwień w budżecie do 2000 zł, z możliwością rozpoznawania twarzy z odległości 10-15 m. W odpowiedziach podkreślono, że budżet jest zbyt niski na sprzęt dobrej jakości, a zalecane jest skonsultowanie się z instalatorem. Użytkownik rozważał zestaw z kamerami Sunell oraz rejestratorem HIKVISION, jednak pojawiły się wątpliwości co do jakości obiektywów i możliwości nagrywania w nocy. Wskazano na znaczenie rozdzielczości kamer oraz odpowiednich obiektywów, a także na konieczność doświetlenia terenu promiennikami IR. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na kamery Sunell SN-IPC54/12DN oraz rejestrator, mieszcząc się w budżecie 5500 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA