logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sprzętu do monitoringu w firmie, budżet 2700zł, 8 portów, kamery IP

Pawel1924 10 Lut 2017 14:00 1293 11
  • #1 16267680
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Ocena: 128
    Witam, chciałbym założyć monitoring w firmie,
    Budżet to ok 2700zł.
    Na początku będą 4 kamery IP ale w niedługim czasie dołożę jeszcze (max 4) Czyli rejestrator powinien mieć 8 portów.
    Pomieszczenia które będą monitorowane są dosyć ciemne więc dobrze jak by kamery miały dobre ir.
    Wielkość pomieszczeń to ok 11x20x3m kamery zamontuję nad drzwiami. Chciałbym jak najwięcej objąć kamerą lub myślałem również nad kamerą ruchomą.
    Czas zapisu to ok 8h?
    Obsługa p2p ponieważ mam tylko internet mobilny.
    Jakość hd wystarczy.
    Sygnał będzie dostarczony przewodami. Nie potrzebuję wifi.

Zdjęcia nie zamieszczam bo to zwykłe pomieszczenia o podanych wyżej wymiarach.

Na allegro jest dużo zestawów nawet za około 1300-1500zł czy warto sobie nimi zawracać głowę?
  • Pomocny post
    #2 16267747
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 756
    Pawel1924 napisał:
    Czas zapisu to ok 8h?

To raczej będą dni-tygodnie :D
    Zainteresuj się ofertą firmy hikvision. Zobacz ten wątek w którym również się wypowiadałem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3299721.html

Pawel1924 napisał:
    Na allegro jest dużo zestawów nawet za około 1300-1500zł czy warto sobie nimi zawracać głowę?

Nawet nie myśl o takich zestawach, to na ma prawa działać.
    Jeśli chcesz mieć kamery obrotowe to twój budżet jest dobry ale na kamerę a nie system ;)
  • #3 16267771
    xdf0r
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    A może warto spojrzeć na kamery AHD? Ceny dużo mniejsze a jakość porównywalna. Rejestrator i tak dajesz, więc możesz z nimi wyjść na świat.
  • #4 16267894
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Z Hikvision to jedynie rejestrator DS-7608NI-E2/A + 4 kamery np. DS-2CD2120F-I + dysk do rejestratora.

Czy rejestrator ma p2p bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.

Mam już gniazdka rj45 zrobione. A z tego co widzę AHD przesyła koncentrykiem?

Moderowany przez suworow:

Bez przesady, ale informacje dot. kabli jakimi można przesłać sygnał z kamer oraz informacje dot "chmury" w HK są ogólnodostępne.
    3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

• #5 16267937
    szymon122
    Poziom 38  
    Dwa tygodnie temu byłem na szkoleniu z tej firmy i się dowiedziałem, że AHD jest już nie produkowane. Zostało tylko to co w magazynach, wykupuje ile się da bo jak za rok uszkodzi się klientowi kamera to nic już nie kupię. Jak chcesz trochę taniej to zainteresuj się TurboHD. Jak masz skrętkę to bardzo dobrze, kupujesz transmitery za 20-30zl za 2 sztuki i działa lepiej niż koncentryk, jedyny minut to, że nie możesz przesyłać zasilania tymi samymi żyłami (w koncentryku masz technologie PoC) ale to żaden problem, skrętka ma 8 żył, więc będzie jeszcze zapas. Fakt faktem, że przyszłość to jednak kamery IP. Rejestratory hika są "hybrydowe", np czwórka TurboHD ma jeden kanał IP, ósemka i szesnastka dwa IP.
  • #6 16274005
    Damian060709
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Szymon122 mogłeś się zapytać na szkoleniu dlaczego np. nowe rejestratory hika obslugują kamery AHD?przecież już ich nie produkują :lol:
    A taki Novus na przykład jest chyba nie poważny, wprowadzać nowe kamery AHD np. "rybie oko"
    Ja rozumiem, że każdy chwali swoje, ale bez przesady.
  • #7 16274570
    szymon122
    Poziom 38  
    Damian060709 napisał:
    nowe rejestratory hika obslugują kamery AHD?

Gdy klient ma np założone już 8 kamer i chce dołożyć kolejne 8 to wystarczy wymienić rejestrator a nowe kamery wymienić już na turboHD. Inaczej trzeba by było wymienić wszystkie.
    Co do firmy wymienionej to nie wiem czy jest poważna czy nie ale od około pół roku większość kamer AHD z wyższej półki stała się niedostępna, w kupuje w kilkunastu hurtowniach w Polsce. Wygasanie tych produktów to jakiś proces, z dnia na dzień nie znikną ale wcześniej czy później tak będzie.
  • #8 16276665
    Damian060709
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nie wiem dlaczego masz takie problemy z kamerami AHD.
    Ja nie mam takiego problemu. Wybieram model (nie ważne czy z Motozoomem czy bez) uderzam do swoich dostawców, i po 3-4 dniach kamery są już u mnie. i to nie jedna,dwie sztuki. Zwykle Novus,VTV, czasami BCS 4w1
    Uważam, ze przesadzasz pisząc delikatnie mowiąc nie sprawdzone informacje od "przedstawiciela" na szkoleniu.
    Zakładam i tvi i ahd. nie faforyzuje żadnej z nich.
  • #9 16277757
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    szymon122 napisał:
    Dwa tygodnie temu byłem na szkoleniu z tej firmy i się dowiedziałem, że AHD jest już nie produkowane

HAHAHA a to dobre :) cóż to za firma?

szymon122 napisał:
    czy jest poważna czy nie ale od około pół roku większość kamer AHD z wyższej półki stała się niedostępna

A co powiesz że teraz AHD na rynek wchodzi z 4Mpix i nowymi DSP ? Nowe sample z 5MPIX z też nowym DSP - też się pojawiają ?

Ciekawe czy ta firma sprzedaje hik\a czy dahua - i zapewne jej zależy żeby AHD w ogóle nie było (bo AHD nie jest związane z żadnym monopolistą)

Zapewne firma woli sprzedawać hika lub dahue - a tam mogą ci wciskać kit jak nigdy - że kamera z przetwornikiem który w AHD jest ekonomiczy - u nich to high-end... itp

W AHD mi się podoba to że wiem co kupuję, tzn wiem jaki ma kamera przetwornik i jaki procek DSP. Wiem które funkcje odpowiadają za obraz itp.
    U innych "wielkich" - nic się nie dowiesz.

Wg mnie ten przedstawiciel chciał powiedzieć że kamery z tylko jednym trybem pracy AHD - znikają z rynku, bo zostają zastępowane 4w1 - ale nie oznacza to że producent AHD znika - poprostu upgrade'uje on swoje procesory do pracy we wszytkich trybach :)

Oczywiście takie twierdzenie przedstawiciela jest niebezpieczne, wg mnie - próbował on umniejszyć znaczenie procesora DSP (zapewne ma w ofercie kamery z kichowatymi DSP - i chce je pchnąć)
  • #11 16277844
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Technologia przesyłu sygnału HD po analogu już dawno osiągnęła 8-12 mpix. Niestety czekają na procki od hisilicon'a.

Teraz to wszytko się obudowuje w akcesoria.

Wchodzą na rynek aktywne wzmacniacze sygnału, ostatnio pojawią się rejestratory z możliwością wgrywania nowych firmware do kamer wyposażonych w procki nextchipa, czyli technologia HD się rozwija coraz bardziej.
  • #12 16306532
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Dzięki, za odpowiedzi. Wybiorę prawdopodobnie hikvision.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować system monitoringu w firmie z budżetem 2700 zł, początkowo z 4 kamerami IP, z możliwością rozbudowy do 8. Wymagana jest dobra jakość IR ze względu na ciemne pomieszczenia o wymiarach 11x20x3 m. Użytkownik preferuje rejestrator z obsługą P2P, ponieważ korzysta z internetu mobilnego, a jakość HD jest wystarczająca. W dyskusji podkreślono, że zestawy dostępne na Allegro w niskiej cenie mogą być niewystarczające. Rekomendowane są produkty marki Hikvision, w tym rejestrator DS-7608NI-E2/A oraz kamery DS-2CD2120F-I. Zwrócono uwagę na technologię TurboHD jako alternatywę dla AHD, która jest już w fazie wygaszania produkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA