logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gramofon Technics SL-5 pływa dźwięk - niestabilne obroty

sut72 19 Lis 2011 17:49 3044 2
REKLAMA
  • #1 10157158
    sut72
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!

W gramofonie Technics SL-5 zaczął pływać dźwięk - wynikły, jak przypuszczam, z niestabilności obrotów talerza. Gramofon jest z napędem bezpośrednim.
    Przyczyną na pewno nie jest smarowanie łożyska trzpienia centrującego - smar jest OK, rzadki, klarowny, nie spływa z łożyska.
    Może miał ktoś do czynienia z taką usterką i może poradzić jak to naprawić i gdzie szukać? Niestety, nie dysponuję schematem. Na Elektrodzie też "posucha" z Technicsami tej serii.
    Myślę, że podobne rozwiązanie napędu mają inne modele Technicsa z ramieniem tangencjalnym SL-3, SL-7, a może i SL-10 też - ale mogę się mylić.

W każdym razie będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
    Marek
  • REKLAMA
  • #3 10157610
    sut72
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzięki za schemat.

Pomierzyłem napięcia na stabilizatorze IC101. Rozbieżności do wartości oczekiwanych (podanych w serwisówce) występują na nóżkach 6-9:
    6 - 8,1 V (5 V)
    7 - 7,9 V (na nóżkach 7-9 powinno być wszędzie 4,8 V)
    8 - 1,6V
    9 - 1,6 V
    10 - OK - 4,8 V

Ponadto na 14 nóżce mam 0 V.
    Mierzyłem na zastopowanym talerzu. 14 jest więc prawidłowa.

Ma ktoś jakiś pomysł?
    Nigdzie nic nie mogę znaleźć o AN6636.

Tak gwoli ciekawostki TU "zamordowano" AN6636.

Scaliłem dwa posty.
    GM

Nie udało mi się znaleźć wartości prawidłowych napięć na stojącym talerzu.
    Jednym z podejrzanych winowajców jest jednak przełącznik prędkości obrotowej 33/45/auto.
    Po czyszczeniu objaw ustąpił, ale nie wiem na jak długo. Potestuję i potwierdzę lub zaprzeczę.
REKLAMA