logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gramofon Technics SL-5310 (SL-5300) szarpnięcia przy stabilizacji kwarcowej

Bylek 10 Paź 2011 17:45 2646 2
REKLAMA
  • #1 10012875
    Bylek
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Zauważyłem w moim gramofonie Technics SL-5310 nieprzyjemne szarpnięcia przy stabilizowaniu obrotów zegarem kwarcowym (z przełącznikiem w pozycji QUARTZ). Na początku myślałem, że jest to mechaniczna dolegliwość. Jeśli przełączę w pozycję Pitch adj. (tak że mogę sterować potencjometrem) wszystko działa jak należy (można zsynchronizować stroboskop i trzyma obroty bez problemu). Gramofon przez 2-3 tygodnie nie był włączany. Po tym czasie zauważyłem nasilający się objaw. Film przedstawia opisane przeze mnie objawy.
    Gdzie szukać przyczyny? Jak można je wyeliminować?
    Załączniki:
    • Technics SL-5310.avi (2.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10025791
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Stawiałbym na jakiś kondensator.
    Stracił pojemność. Pewnie elektrolit.
  • #3 10102168
    Bylek
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Rozwiązanie problemu:

Na początku najważniejsze jest sprawdzenie napięcia, aby przebieg był jak na rysunku (u mnie nie było właściwego przebiegu pkt.1 - regulacja VR201 przy włączonym napędzie i przełączniku Pitch w pozycji Quartz):

Jeśli napięcie jest właściwe można szukać dalej, w czym pomocny jest wykaz najczęściej pojawiających się uszkodzeń w tym modelu:

REKLAMA