logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgodność kolumn l'acoustic ARCS z własnoręcznie zbudowanymi subwooferami

kinol64 19 Lis 2011 21:27 2288 7
REKLAMA
  • #1 10158186
    kinol64
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    mam do was takie pytanko odnośnie zgodności kolumn. Będąc za granicą trafiłem na okazję na sprzedaż są 4 używane kolumny l'acoustic ARCS w cenie 8000 tys zł po przeliczeniu z Euro na złotówki. Mam zamiar zakupić je teraz kwestia basów niestety na basy tej firmy my niestety nie stać wiec pomyślałem nad zbudowanie ich samemu myślałem nad różnościami z bass-refleksu z projektów z neta. oczywiście ARCS sprawują się pięknie aż sie chce słuchać tego dźwięku lecz jak sytuacja zmieni się jak dodałbym te własne subki czy nie będą one psuć dźwięku. Sprzęt przeważnie będzie stosowany do imprez dj tzn 18 studniówki może wesela dyski, więc bez basu się raczej nie obejdzie. Uważam że l'acoustic w tej cenie to wielka okazja (może się mylę)
  • REKLAMA
  • #2 10159648
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    8000 zł za 4 szt.?
  • REKLAMA
  • #3 10159838
    kinol64
    Poziom 11  
    Dokładnie to chciał 2000 euro za 4 sztuki. Fakt trochę są porysowane i widać ze ktoś je używał. Na początku myślałem że coś popalone ale nic grają jak cudo. Ten człowiek sprzedaje bo on sie na tym nie zna i podejrzewam że nie wie jak jest to zajebista firma i ile są one warte jak się dowiadywałem to nawet jedna nowa tyle nie kosztuje tylko więcej. No ale jest okazja to chyba biorę tylko tak jak w pytaniu co z tymi basami czy to będzie chodzić i nie będzie się kłócić l'a.
  • REKLAMA
  • #4 10168387
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Najwyraźniej facet nie wie, co sprzedaje :) Jeżeli są w 100% sprawne i nic nie było w nich grzebane, to cena jest więcej niż śmieszna. Odnośnie basów, wiadomo że SB 28 były by pełnią szczęścia, ale z drugiej strony skoro zestaw ma być używany na weselach, "baletach", etc. to basy innej marki (lub nawet "hand made") też się sprawdzą, jeżeli będą odpowiednio wysterowane.
  • #5 10178490
    kinol64
    Poziom 11  
    Ok dziękuje za pomoc kolegi wyżej Postanowiłem dobić targu z tym człowiekiem a odnośnie stanu to zgodził się na sprawdzenie w serwisie l'a i stwierdzono że na wet niebyły otwierane i wszystko jest w porządku zobaczymy jak będą się sprawować z tymi subami włąsnej konstrukcji może jak już dotrę do polski ze sprzetem i zbuduje subki to w stawie zdjecia.

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • #6 10179256
    ŁukaszSitek
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Mam nadzieję, że masz świadomość, że te głośniki mają kąty promieniowania 20x60 stopni, co sprawia, że są zrobione dla konkretnych celów.

Takie postawienie ich jak popularnych zestawów fullrange "na patyku" kompletnie nie zda egzaminu.....
    Taka dygresja na marginesie, gdybyś nie wiedział:)

3.1.10. (2) Zabronione jest rozpowszechnianie, bez zgody Usługodawcy, reklamy w każdej postaci, w tym kryptoreklamy.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #7 10179325
    alojzy7719
    Poziom 36  
    ŁukaszSitek napisał:

Takie postawienie ich jak popularnych zestawów fullrange "na patyku" kompletnie nie zda egzaminu.....

Przede wszystkim pytanie, czy mają wbudowane flansze do statywu. Nie sądzę. Na estradzie stosuje się je głównie jako frontfill (stawiając 4 szt. na stronę). Z drugiej strony mając 4 sztuki, nie ma tragedii. Można postawić po dwie na stronę, jak na poniższym zdjęciu:

Zgodność kolumn l'acoustic ARCS z własnoręcznie zbudowanymi subwooferami
  • #8 10179359
    ŁukaszSitek
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Zgadza się, chciałem tylko uczulić na specyfikę sprzętu.

A to "na patyku" chodziło mi o typ ustawienia, nie że fizycznie ma stać na statywie, bo dziury z tego co wiem nie posiada.
    Jednak świadomość, że w takim ustawieniu jak na Twoim obrazku, grają po 22,5 stopnia horyzontalnie.

Dla pełnej jasności wklejam tekst z manuala:

ARCS
    Active 2-way loudspeaker meeting Wavefront Sculpture Technology Criteria, containing one 15”
    loudspeaker and a 1.4” exit (3” voice coil) high frequency compression driver mounted on a DOSC
    waveguide, 22.5 degree by +40 / -20 degree (asymmetrical) coverage. "

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup czterech używanych kolumn l'acoustic ARCS za 8000 zł, które są w dobrym stanie, mimo widocznych śladów użytkowania. Zastanawia się nad budową własnych subwooferów, ponieważ nie stać go na oryginalne basy tej marki. Uczestnicy dyskusji potwierdzają, że cena jest atrakcyjna, a kolumny mogą dobrze współpracować z subwooferami innej marki lub własnej konstrukcji, pod warunkiem odpowiedniego wysterowania. Zwracają uwagę na specyfikę kolumn ARCS, które mają wąski kąt promieniowania, co może wpłynąć na ich ustawienie i efektywność w różnych zastosowaniach, takich jak imprezy DJ-skie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA