logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa tunery DVB-T na jedną antenę

Magdzia31 19 Lis 2011 21:32 20726 8
REKLAMA
  • #1 10158207
    Magdzia31
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich, mam następujący problem.jedna antena siatkowa na dachu, jeden główny tv (lcd) z dokupionym tunerem DVB-T (w tunerze wejście i wyjście antenowe),i wzmacniaczem na końcówce kabla antenowego,działa bez zarzutu. - Drugi tv kineskopowy -antena podłączona na trójniku do tv 1(bez wzmacniacza).Kupiłam drugi tuner i nie wiem jak podłączyć. Próbowałam podpiąć do 1 tunera, jednak kiedy próbuję włożyć kabel antenowy do trójnika na 1 telewizorze znika obraz, i oczywiście na 2 też nic się nie dzieje. POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 10158467
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    Sygnał musisz rozgałęzić przed tunerami. Jeśli przy podłączeniu zanika sygnał (i gaśnie dioda LED w zasilaczu) to znaczy, że zwierasz zasilanie wzmacniacza zamontowanego w antenie. Trzeba odseparować to wejście które zwiera.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #3 10158609
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    A wkładałeś kabel idący do 2go dekodera/telewizora do gniazda RF-out w pierwszym dekoderze?
    Można łączyć szeregowo - w rozsądnych ilościach - kilka dekoderów do jednej anteny. O ile dekoder ma dwa gniazda antenowe i nie jest zajęte telewizorem...
  • REKLAMA
  • #5 10187961
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Należy wspomnieć, że dekodery DVB-T, posiadają na wejściu antenowym napięcie do zasilania wzmacniacza antenowego 5V, lub 12V zależnie od modelu i producenta. Należy to napięcie w menu wyłączyć, jeśli mamy już sygnał z anteny zasilanej osobnym zasilaczem. Przy takich próbach łączenia opisanych wyżej, może dojść do zwarcia w efekcie którego dojdzie do uszkodzenia dekodera.
  • #6 10190060
    andy127
    Poziom 30  
    Zainspirowany wypowiedzią Olka II przebadałem tuner WIWA HD50 na okoliczność występowania na wejściu napięcia do zasilania wzmacniacza.
    W instrukcji w spisie treści jest punkt: "Podłączenie do zewnętrznego wzmacniacza str. 12" .
    Na wymienionej stronie nie ma nic na ten temat - jest zupełnie coś innego.
    W punkcie "Podłączenie anteny" nie ma nic na temat takiego napięcia. W żadnym miejscu instrukcji nie wspomina się o tym. W danych technicznych też. W menu nie znalazłem opcji sterowania takim napięciem.
    Zmierzyłem woltomierzem na wejściu - nie występuje. Zmierzyłem rezystancję w funkcji omomierza i próbnika półprzewodników - nie wykazało przejścia. Prawdopodobnie jest separacja.
    Tak więc nie wszystkie tunery mają napięcie na wejściu. Nie mniej jednak podtrzymuję konieczność wprowadzenia separacji w niektórych przypadkach połączeń, a przynajmniej sprawdzenie czy nie występują zwarcia zasilania wzmacniacza.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #7 10192374
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    andy127 - generalnie to chyba tunery "małe" podłączane z tyłu TV w Euro (typu HD50) nie mają możliwości zasilania przedwzmacniaczy, natomiast tunery "typowe" (np. HD90) mają takie opcje. Oczywiście nie wykluczam wyjątków od reguły.
    Napięcia to 5V, o 12V nie słyszałem (dane techniczne kilku tunerów).
  • #8 10192942
    andy127
    Poziom 30  
    HD50 to pierwszy, który wpadł mi w łapy. Nie mam większego doświadczenia.
    Andrzej
  • #9 10201058
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 879
    Zobacz mój post w temacie Snieży TVP 1 jak zostanie podłączony drugi telewizor.
    Jeśli Twoja antena posiada wzmacniacz (na końcu kabla jest separator zasilania z zasilaczem, np. taki , to podłącz przez przejściówkę jak w opisie, jeśli antena jest bez wzmacniacza (na końcu kabla zwykły wtyk antenowy), to podłącz kabel antenowy do rozgałęźnika bezpośrednio "efką". Zastosuj wyłącznie rozgałęźnik Signal R-2 lub Telmor RM-2F. To nie jest żadna kryptoreklama. Na rynku jest mnóstwo "rozgałęźnikopodobnego" badziewia, a te typy zostały sprawdzone w praktyce. W Poznaniu jest oddział "Dipol-a", możesz tam kupić "Signala" - jest 2x tańszy niż "Telmor".

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć dwa tunery DVB-T do jednej anteny, należy rozgałęzić sygnał przed tunerami. W przypadku użycia wzmacniacza antenowego, ważne jest, aby nie zwierać zasilania wzmacniacza, co może prowadzić do uszkodzenia dekodera. Użytkownicy sugerują zakup rozgałęziacza z przejściem napięcia oraz sprawdzenie, czy tunery mają możliwość zasilania wzmacniacza. Warto również zwrócić uwagę na różnice między modelami tunerów, ponieważ nie wszystkie mają napięcie na wejściu do zasilania wzmacniacza. Rekomendowane są konkretne modele rozgałęźników, takie jak Signal R-2 lub Telmor RM-2F, które sprawdziły się w praktyce.
REKLAMA