logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego HDD w Asus M70VR?

flyeer 19 Lis 2011 21:36 3256 18
REKLAMA
  • #1 10158229
    flyeer
    Poziom 9  
    Witam, dziś przy korzystaniu z laptopa system totalnie się zawiesił a dioda sygnalizująca prace hdd zgasła, po ok 1h wył zasilanie kompa, no wygląda na to ze hdd padł, przy ponownym uruchomieniu pokazuje na porcie dyskowym "device error". Podpiąłem wiec dysk z laptopa do innego laptopa ponieważ może on obsługiwać 2 dyski twarde (oba laptopy to asus m70vr). Po włożeniu dysku Windows instaluje jego sterowniki i wyglądało ze wszytko jest ok, ale nie mogę zainicjować dodatkowego dysku bo pojawia się komunikat "błąd urządzenia we/wy". Dysk jest widoczny przez bios jak i windowsa ale jest nie dostępny, jest jakieś rozwiązanie by ruszył, zależy mi na danych z dysku ale tez nie che wydawać kasy na odzyskiwanie...
  • REKLAMA
  • #3 10160552
    flyeer
    Poziom 9  
    Hejka, dzięki za odpowiedz, przesyłam smarta, z uszkodzonego dysku, mam nadzieje ze to w czymś pomoże:)
    Załączniki:
    • Jak odzyskać dane z uszkodzonego HDD w Asus M70VR? Przechwytywanie.JPG (77.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 10160651
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    No to nie wygląda to za dobrze - albo Crystal Disk Info sobie z nim nie radzi albo firmware dysku padło. Nie umiem pomóc.
  • #5 10160982
    flyeer
    Poziom 9  
    skanowałem SMARTa innym programem i efekt jest taki sam...
    Czy istnieje zatem sposób aby dostać sie na dysk??? domowym sposobem???
  • #6 10163864
    flyeer
    Poziom 9  
    Hejka witam ponownie, po całym dniu bezczynności postanowilem jeszcze potraktować uszkodzony dysk Cristalem i o to efekt :) może to cos wiecej powie o uszkodzeniach i ewentualnej naprawie...
    Załączniki:
    • Jak odzyskać dane z uszkodzonego HDD w Asus M70VR? Przechwytywanie1.JPG (87.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 10163869
    flyeer
    Poziom 9  
    a po chwili to:) niemal za każdym razem jest inny odczyt, dodam ze w antywirusie mam wł skanowanie automatyczne każdej nowej pamięci masowej podłączanej do kompa, i po próbie zainicjowania uszkodzonego dysku antywirus się uaktywania, próbując przeskanować dysk.
    Załączniki:
    • Jak odzyskać dane z uszkodzonego HDD w Asus M70VR? w.JPG (85.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 10163881
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    Wróć z powrotem do laptopa, gdzie był pierwotnie ten dysk i uruchom MHDD (odczytaj SMART i także odp. na komendę EID) z takiej dystrybucji: Parted Magic.
    http://partedmagic.com/doku.php?id=downloads
  • #9 10163892
    flyeer
    Poziom 9  
    Pidar: czy mógłbyś mnie dokładnie poprowadzić co powinienem zrobić, nie znam się za bardzo na tym:/
  • Pomocny post
    #10 10164124
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    flyeer napisał:
    Pidar: czy mógłbyś mnie dokładnie poprowadzić co powinienem zrobić, nie znam się za bardzo na tym:/

No napisał ci :
    1) Wróć do laptopa z tym dyskiem gdzie był pierwotnie
    2) Ściągnij wypal płytkę Parted Magic
    3) Uruchom z płytki laptopa
    4) Uruchom MHDD i odczytaj SMART (F8)

Resztę Google podpowie lub manuale.
  • #11 10164906
    flyeer
    Poziom 9  
    hejka, dzięki za wytłumaczenie krok po kroku. Napotkałem na problem braku pliku iso parted magic? po sciągnięciu i wypakowaniu sa tylko 3 pliki i żaden nie jest obrazem płyty??? no chyba ze całe archwum to plik iso, ale mi wyswietla ciagle jako .rar

ok działa...:P
  • #13 10164968
    flyeer
    Poziom 9  
    hejka,
    migol21: Parted magic nie widzi mojego dysku :/ albo coś źle robię, masz jakieś pomysły co dalej?
  • REKLAMA
  • #15 10165008
    flyeer
    Poziom 9  
    hehe super przypomną mi się czasy szkoły średniej:)
  • #16 10166022
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    flyeer napisał:
    ...Parted magic nie widzi mojego dysku :/ albo coś źle robię, masz jakieś pomysły co dalej?

Czy na pewno uruchomiłeś MHDD z CD Parted Magic?
    Trzeba było wybrać pozycję "Extras Menu" i w kolejnym oknie odszukać MHDD (chyba "E."):
    http://partedmagic.com/lib/exe/fetch.php?w=600&media=bootscreen.png
    To sprawdź też to na tym drugim laptopie.
    Jak nadal nie wykryje tego dysku, to pozostaje dla dalszej diagnostyki wykonanie lub zakup terminala dyskowego np. na znanych portalach aukcyjnych, o czym już wcześniej wspomniano.
  • #17 10168319
    flyeer
    Poziom 9  
    hmm... nadal nic, MHDD pokazuje "drive is not ready". Terminal będę miał dopiero w piątek, wiec wówczas może coś więcej będzie wiadomo. Tak nawiasem: posiadam 2 laptopy asus m70 i w obu padły dyski w odstępie roku, może trafiłem na kiepską serie?!
  • #18 10181605
    flyeer
    Poziom 9  
    Witam ponownie, wlasnie odebralem terminal, ale nie wiem jak go podłączyć i jaki program użyć...
  • #19 10338465
    flyeer
    Poziom 9  
    na razie sprawa dysku została zamknięta, nie mogłem podłączyć terminala bo nie pasowały styki. Dysk zostawiłem w PL wiec na razie czekam na kolejne wakacje:P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uszkodzonym dyskiem HDD w laptopie Asus M70VR, który przestał działać, a system operacyjny wyświetlał komunikat "błąd urządzenia we/wy". Po podłączeniu dysku do innego laptopa, dysk był widoczny w BIOS i Windows, ale nie był dostępny. Użytkownik próbował odczytać dane SMART za pomocą różnych programów, jednak wyniki były niepokojące. Użytkownicy forum sugerowali użycie narzędzia MHDD z dystrybucji Parted Magic do dalszej diagnostyki. Po kilku próbach, użytkownik napotkał problemy z uruchomieniem MHDD oraz z brakiem kompatybilności terminala dyskowego. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na przerwę w próbach odzyskiwania danych do kolejnej wizyty w Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA