logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja części pompy Lukas w Renault Scenic 1.9dt - wyciek paliwa

tony78 19 Lis 2011 21:39 10995 22
REKLAMA
  • #1 10158241
    tony78
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Identyfikacja części pompy Lukas w Renault Scenic 1.9dt - wyciek paliwa

Witam - jest jakaś mądra głowa co mi powie co to za część zaznaczona na czerwono w tej pompie Lukas w silniku 1,9dt?? cieknie pod nia paliwo, auto faluje obrotami, szarpie a potem gaśnie...takie są kakieś objawy w nieszczęsnym Scenicu... nie wiem czy ta czesc jest w jakims stopniu za to odpowiedzialna...
  • REKLAMA
  • #2 10158262
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1836
    Zawór przestawiacza konta wtrysku. Cieknie paliwo z pompy więc silnik nie będzie chodził tak jak brak.

Moderowany przez Błażej:

W którym banku?

• REKLAMA
  • #3 10158330
    fake_nick
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    smiało wykrecaj
  • #4 10158582
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 805
    fake_nick napisał:
    smiało wykrecaj

A ma nowy ?
  • #5 10158694
    tony78
    Poziom 10  
    no wlasnie teraz bede szukal czegos na necie - jak juz wiem co to takiego ;-)
  • #6 10158786
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Poszukaj na necie. Jest dokładny opis jak go uszczelnić. Przepraszam za wcześniejszy błąd.
  • #7 10159255
    Mirek.tok
    Poziom 20  
    Ocena: 130
    W zamiennikach kosztuje około 200-250 zł
  • #8 10159772
    tony78
    Poziom 10  
    no szukam na necie właśnie jakiejś instrukcji uszczelnienia ;-)
  • REKLAMA
  • #9 10159815
    Brave Merc
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Nie dawaj do naprawy z ogłoszenia z alledrogo bo działa z miesiąc i nie cieknie ale dalej nie steruje zaciera się a gość ci powie że masz syf paliwo.
  • #10 10159826
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2066
    Wymieniaj, ciężko jest to skutecznie na dłuzy czas uszczelnić. Ten element rozszczelnia się często w tych pompach.
  • #11 10160096
    tony78
    Poziom 10  
    jestem ciekaw tylko czy jak wydam akuart te 250-300zl na ten zawor to przyczyny domagan mojego scenica ustapia...normalnie mam juz go dosc
  • REKLAMA
  • #12 10160397
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Źle szukasz, poszukaj odnośnie pompy Lukas w fordach 1.8. Jest na pewno opis wraz załączonymi zdjęciami. W swoim fordzie uszczelniałem i chodzi mi to już pewien czas.
  • #13 10160434
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Gasnąć od tego nie powinien, falować w sumie też nie. Jeśli zawór będzie się zacierał silnik będzie zmieniał odgłos pracy. Będzie albo bardzo miekki, albo będzie pracował twardo "klekotał jak stary diesel na zimno". Moga przy tym być ubytki mocy i kopcenie na jasny kolor, szczególnie przy zbyt późnym zapłonie.
  • #14 10160666
    tony78
    Poziom 10  
    no to może odpowiem od początku jak to jest z tym autem. Kupilem go jakies 2 lata temu. Nie bylo początkowo z nim problemów. Później obroty czasem sobie zaczely "pogonic" w gore, ale sytuacja sie ustabilizowała. W ubieglym roku na wakacjach przejechałem 3 tys kilometrow. Dziala super - choc jak wlaczalem klime odczowałem spadek mocy i obrotow ale to przeciez normalne bylo chyba. Na poczatku tego roku dostal wariacji. Jade - wrzucam, mu luz na krzyzowce a ten piluje obroty w gore jak glupi, stawalo sie to wlasnie gdy wrzucalem mu bieg jalowy. Zreszta z praca na luzie byly wlasnie dziwne rzeczy - czasem po odpaleniu mial norlane obroty a czasem skoczyly na 800-1000 nawet w cieple dni. Pozniej byly inne niedomagania. Jade a tu nagle odczuwam szarpanie auta i nagle zgasniecie - pozniej problem z odpaleniem.... pod maska zauwazylem ze gruszka na przewodzie z paliwem przed filtrem paliwa byla zassana. W wezykach widac bylo pecherze powietrza. Wymieniono uklad paliwowy doprowadzajacy paliwo do filtra i z filtra do pompy. Niby bylo ok. Ale zauwazylem wlasnie wyciek paliwa z tego zaworu. Chcialem autem zrobic rundke zeby zobaczec jak to dziala po wymianie przewodow. Pojechalem jakies 5km i auto zaszarpalo i zgaslo, po chwili udalo mi sie odpalic. Ujechalem 3 km i sytuacja sie powtorzyla, pozniej kolejny km i znowu, odpalilem i prawie dojechalem do domu - szarpanie, zduszenie i cisza. Wkurzyłem sie zamnknalem auto tam gdzie zgaslo i wrocielm do domu.... mam dość... (w miedzuczasie wymienilem rowniez czujnik temp w termostacie, bo gdzies wyczytalem ze to moze byc jedna z przyczyn) nie mam sil juz do tego auta. Musze go jakos zrobic bo ciezko bez auta z zona i dwojka dzieci poruszac sie non stop komunikacja miejska.... , wymiana na inne auto na dzien dzisiejszy odpada - musze tego zrobic- dojezdzic do przyszlego roku i moze kolo wakacji by cos sie udalo po sprzedaniu tego i dolozeniu kaski kupic- ale juz raczej nie scenica...
  • #16 10163044
    tony78
    Poziom 10  
    raczej nie bo wyciagalem to cale ustrojstwo z baku. Taka dziwna budowa nawet tego jest, ze nawet problem jest zeby to zatkac - nawet tam filtra nie widzialem...ot kawalek plastkowej kostki - taki plywaczek z dwoch elementow sie skladal - poczyscilem i przeloty byly jak dmuchalem...
  • #17 10164031
    tomek70
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    To nie jest zawór przestawiacza tylko booster , odpowiedzialny za dodatkową dawkę paliwa. Możesz mieć przetarte membrany lub zatarty trzpień , dlatego wariują obroty. Zdejmij wężyk dolny[ten grubszy] , jeżeli będzie tam paliwo to masz nieszczelne membrany. Można to rozebrać i sprawdzić czy trzpień lekko chodzi. Może również się przez to zapowietrzać.
  • #18 10164357
    ladamaniac
    Poziom 40  
    tomek70 napisał:
    To nie jest zawór przestawiacza tylko booster , odpowiedzialny za dodatkową dawkę paliwa. Możesz mieć przetarte membrany lub zatarty trzpień , dlatego wariują obroty. Zdejmij wężyk dolny[ten grubszy] , jeżeli będzie tam paliwo to masz nieszczelne membrany. Można to rozebrać i sprawdzić czy trzpień lekko chodzi. Może również się przez to zapowietrzać.

?????? Przyczyna usterki, czy element na zdjęciu?
  • #19 10166116
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    tomek70 napisał:

A kolega widział kiedyś booster. Jak coś to załączam zdjęcie Identyfikacja części pompy Lukas w Renault Scenic 1.9dt - wyciek paliwa
    Wyżej jest zawór przestawiacza. Ale tak nawiasem mówiąc na zdjęciu autora tematu nie ma elementu który opisałeś.
  • #20 10166158
    tomek70
    Poziom 21  
    Specjalnie poszedłem do garaż spojrzeć na niego jeszcze raz. A widziałeś kolego przy tych pompach zawór przestawiacza z którego odchodzi przewód z nadmiarem paliwa? To nie Bosch.

Dodano po 12 [minuty]:

Przepraszam , mogę się mylić. Obejrzałem zdjęcia innych pomp i faktycznie w tym miejscu jest zawór , ale na zdjęciu autora tematu widać przewód przelewowy. W garażu mam pompę i w tym miejscu jest booster.
  • #21 10167043
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 805
    tomek70 napisał:
    W garażu mam pompę i w tym miejscu jest booster.

I tu też się mylisz. Booster jest zawsze skierowany do dołu.
    Elektrozawór ze zdjęcia jest skierowany do góry.
    A w ogóle to te elektrozawory występują z odpływem i bez odpływu.
  • #22 10169609
    tomek70
    Poziom 21  
    Nie widziałem zaworu z odpływem w Lucasie. Przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w błąd.
  • #23 10433181
    tony78
    Poziom 10  
    Jak się okazuje był to nieszczesny przestawiacz kąta wtrysku.... obecnie wymontowany i zamówiony nowy- wszystko tak z opoznieniem gdyz byly wazniejsze sprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Renault Scenic 1.9dt zgłasza problem z wyciekiem paliwa z pompy Lukas, co powoduje falowanie obrotów silnika i jego gaśnięcie. Odpowiedzi wskazują, że uszkodzona może być część zwana zaworem przestawiacza kąta wtrysku lub booster, odpowiedzialny za dodatkową dawkę paliwa. Użytkownicy sugerują wymianę uszkodzonego elementu, ponieważ uszczelnienie nie jest skuteczne na dłuższą metę. Koszt zamiennika wynosi około 200-250 zł. Wskazówki dotyczą również poszukiwania instrukcji naprawy w Internecie oraz sprawdzenia membran i trzpienia w przypadku problemów z obrotami.
REKLAMA