logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat zamiast 230V i 110V ma na dwóch wyjściach po 74V dlaczego ??

Aragon1981 19 Lis 2011 22:37 3667 8
REKLAMA
  • #1 10158545
    Aragon1981
    Poziom 11  
    Ocena: 6

Witam , potrzebuję pomocy w ustaleniu problemu dla czego na wyjściach 230V i 110V jest tylko po 74V czy to wina kondensatora ? czy coś źle połączyłem ?

Agregat 3KW albo 3,5KW jest na silniku Hondy 5.5KM (jest to oryginalny agregat Hondy)

Gdy go kupiłem , a był w opłakanym stanie zewnętrznym, lecz w środku jak nowiutki, to gdy go składałem do kupy po czyszczeniu , to okazało się że na obu wyjściach jest tylko po 74V z tym że to sprawdziłem po kilku miesiącach bo nie domyślałem się że coś będzie nie tak jak wcześniej było ok, a też w ten czas już nie miałem co sprawdzić.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10158650
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    Musisz sprawdzić regulator napięcia.

Może to tylko jakas drobnostka, ale może też być uszkodzony w stopniu uniemożliwiającym naprawe.
  • REKLAMA
  • #3 10158699
    Aragon1981
    Poziom 11  
    Co masz na myśli że może nie być do naprawienia, chodzi ci tylko o ten regulator ? czy całą prądnicę ?
    Z tego co pamiętam, to pod tą deklem z gniazdami znajduje się kondensator , ale on jest tam osobno przymocowany obejmą i nic innego nie pamiętam by tam było.

To jest taki model.
  • #4 10159197
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Abu w całym zakresie obciążeń utrzymac parametry zasilania stosuje sie dwa urządzenia:
    - regulator obrotów odpowiedzialny za częstotliwość (przepustnica silnika spalinowego)
    - regulator napięcia odpowiedzialny za utrzymanie wlaściwego poziomu napięcia.

Ten drugi może być nabudowany na prądnicę lub schowany w środku.

Zakładam, ze obroty są właściwe.
    Jeżeli prądnica sie nie grzeje w krótkim czasie nie powinno być zwarć wewnętrznych.
    Więc zostaje tylko regulator.

Warto sprawdzić też stan izolacji.
  • REKLAMA
  • #5 10159249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10159681
    Aragon1981
    Poziom 11  
    Czyli tak :

Silnik chodzi prawidłowo.
    Prądnica się nie grzeje nawet jak długo chodzi.
    Jeśli chodzi ci o izolacje w środku uzwojenia to raczej nie miałem zastrzeżeń.

A co do drugiego, to właśnie i mnie zdziwiło że na obu wyjściach jest taka sama wartość napięcia.
    Sprawdzałem tylko miernikiem, a jak podpinałem jakieś narzędzie, to nie działało żadne narzędzie.
  • #7 10160572
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    To zobacz jeszcze jaka jest wartość napięcia po podpięciu jakiegoś obciążenia 500W i np 1,5-2kW. Najlepiej obciążenie rezystancyjne.

Jak jest podpięty ten kondensator o którym pisałeś na początku?
  • #8 10208024
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Kondensator jest tam od nowości czy ktoś już go wymieniał ?
    Podmień go na inny o tych samych parametrach !
  • #9 10209229
    Aragon1981
    Poziom 11  
    Kondensator jest raczej od nowości, nie ręczę za to , ale raczej tak wygląda, na razie nie odpisuję, bo sprawdzę wszystkie pomocne odpowiedzi opisane tutaj dopiero w Styczniu.
    Myślałem na samym początku o wymianie tego kondensatora, ale wydawało mi się że ten kondensator równomierne i stałe utrzymanie napięcia.
    Także nikt tutaj nie napisał o tym, więc nie kupiłem kolejnego kondensatora by wyrzucać pieniądze w błoto.
    Ale to jednak tez sprawdzę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z agregatem prądotwórczym, który zamiast oczekiwanych 230V i 110V na wyjściach generuje jedynie 74V. Po sprawdzeniu, silnik działa prawidłowo, a prądnica nie przegrzewa się. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w regulatorze napięcia lub kondensatorze. Zauważono również, że napięcia na obu wyjściach są identyczne, co jest nietypowe, ponieważ napięcie 110V powinno być niższe. Użytkownik planuje sprawdzić kondensator oraz wartości napięcia pod obciążeniem, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA