logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać pliki z Win 7 na Vista przez sieć bez pamięci zewnętrznej?

theGGDAG 20 Lis 2011 12:22 8621 15
REKLAMA
  • #1 10160109
    theGGDAG
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam, mam spory problem i zwracam się z nim na forum. Bardzo prosze o pomoc. Mam laptopa z windowsem 7 i stacjonarke z win vista. Na laptopie konieczny jest format, jak najszybciej, ponieważ okropnie wolno chodzi i zawiesza się. Na laptopie własnie mam ponad 70GB bardzo ważnych plików i za wszelką cenę chciałbym je w jakiś sposób przetransportować na stacjonarke, ale bez użycia pamięci zew. Chciałem to zrobić za pomocą grupy domowej itd. ale komputery za cholere się nie widzą. Nie mam pojecia, jak to zrobić. Może kablem, ale jakim ? od razu mowię, że nie mam zaciskarki. Proszę mi wytłumaczyć, jak połączyć komputery w jedną sieć i przesłać pliki przez router, ponieważ ja nie mam pojęcia, jak to zrobić, bo próbowałem już wszystkiego i nie wychodziło. Prosze o odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10160942
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    Np. bezpośrednio ze sobą kablem ethernet. Skoro masz router, to jest szansa, że dołączyli do niego taki krótki kabelek (patch cord), więc zaciskarka nie będzie potrzebna. No i na obu komputerach ustawić taką samą nazwę grupy roboczej. Oraz udostępnić jakiś folder. Automatyczne przydzielanie adresu może chwilę potrwać, bo najpierw komputery będą się upewniać, że nie ma serwera DHCP.
  • REKLAMA
  • #3 10161283
    theGGDAG
    Poziom 14  
    Niestety nie mam takiego kabla. A taki kabel patch cord można oczywiście kupić ? Powinien załatwić sprawę? Szybkość przesyłu jest jakaś duża, bo wiadomo, że te 70GB to trochę sporo. Kiedyś, na początku, jak kupiłem laptopa, to wysyłałem ze stacjonarki na laptopa pliki, ale nie wiem za wszystko, jak to zrobiłem. Teraz komputery się nie widzą i podejrzewam, że za pomocą kabla też nic z tego nie będzie. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10161667
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    A teraz jakim sposobem komputery powinny się widzieć? Przez WiFi? Żaden nie widzi żadnego?
    Teoretycznie, jeśli są we wspólnej sieci lokalnej (a taką typowo tworzy router WiFi), to mogłyby się widzieć, więc problem musi być w konfiguracji zabezpieczeń sieci w Windowsach (udostępnianie plików, zapora sieciowa).
    Zobacz, czy te informacje Ci nie pomogą: http://forum.dobreprogramy.pl/udostepnianie-plikow-win-t439551.html
    Co do szybkości, to przy połączeniu 1Gbit/s byłoby 10 minut, przy 100MBit/s - 100 minut, zależy, jaki jest wspólny mianownik kart sieciowych Ethernet w tych komputerach. Bezprzewodowo prędkość może być zbliżona (do tej wolniejszej).
  • #5 10162646
    theGGDAG
    Poziom 14  
    Witam ponownie. W ustawieniach nie ma żadnego hasła. Nie ma żadnych włączonych zabezpieczeń. Udało mi się połączyć laptopa z jeszcze innym notebookiem i komputery sie widzą, są również udostępnione pliki, ale jest jeden mały problem. Jeśli chce skopiować pliki na notebooka z laptopa i odwrotnie, to wyskakuje mi informacja, że nie mam uprawnień do takiej czynności i nie da sie ani skopiować, ani nawet przeglądać plików. Bardzo chciałbym to w jakiś sposób zrobić, bo laptop chodzi okropnie i należy mu się format systemu po roku korzystania. Bardzo chce zachować te pliki. Jeśli ktoś może mi pomóc, to bardzo proszę. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10163293
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    theGGDAG napisał:
    Witam ponownie. W ustawieniach nie ma żadnego hasła. Nie ma żadnych włączonych zabezpieczeń. Udało mi się połączyć laptopa z jeszcze innym notebookiem i komputery sie widzą, są również udostępnione pliki, ale jest jeden mały problem. Jeśli chce skopiować pliki na notebooka z laptopa i odwrotnie, to wyskakuje mi informacja, że nie mam uprawnień do takiej czynności i nie da sie ani skopiować, ani nawet przeglądać plików. Bardzo chciałbym to w jakiś sposób zrobić, bo laptop chodzi okropnie i należy mu się format systemu po roku korzystania. Bardzo chce zachować te pliki. Jeśli ktoś może mi pomóc, to bardzo proszę. Pozdrawiam.

Miałem podobny problem. Dwa laptopy połączone po Wi-Fi do routera, oraz jeden stacjonarny podłączony do tego routera przewodem. Wszystkie Windows XP. Wszystkie widziały internet, ale nie widziały się wzajemnie pomimo tej samej grupy roboczej. Po udostępnieniu plików lub folderów zobaczyły się, ale miałem komunikat o braku uprawnień. Trzeba było wejść we właściwości połączenia i doinstalować brakujące składniki sieci. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i nie wiem czy Vista i 7 mają to samo.
    Andrzej
  • #7 10165522
    theGGDAG
    Poziom 14  
    Witam, bardzo dziękuje za pomoc. A mógłbyś jeszcze napisać, jakie to te składniki i skąd je wziąć, bo co, jak co, ale na temat komputerów, to nie mam zielonego pojęcia. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 10165712
    andy127
    Poziom 30  
    Dla XP było tak:
    - poszukaj połączenie sieciowe (to które w danym przypadku wykorzystujesz np. u mnie połączenie sieci bezprzewodowej - widoczne w prawym oknie),
    - kliknij prawym i właściwości (pojawi się okno takie jak z lewej u góry),
    - zaznacz lewym (podświetl) jakiś napis w tym oknie (np. Usługa klienta....),
    - kliknij lewym na "zainstaluj" pod tymi napisami,
    - pojawi się okno takie jak z lewej na dole,
    - kliknij lewym na "klient" (podświetl) i kliknij "dodaj",
    - następnie tak samo na "usługa" i "dodaj"
    Prawdopodobnie brakowało tej usługi w jednym lub więcej komputerach i dla tego nie działało w pełni udostępnianie plików i folderów. Ja dla pewności na wszystkich 3 komputerach wykonałem to samo (czyli klient i usługa). Tam gdzie nie brakowało wyświetlił się komunikat, że nie ma żadnych składników do zainstalowania.
    Tam gdzie brakowało, to nie musiałem wkładać płyty z instalką WinXP, bo sterowniki sobie samo znalazło w systemie.
    Myślę, że w Vista i 7 też to powinno wyglądać podobnie.
    Andrzej
  • Pomocny post
    #9 10173396
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    1. Na obu, w Centrum sieci i udostępniania, włączyć:
    a) Widzialność komputera w sieci (w Windows 7 trzeba wejść w Zaawansowane opcje udostępniania).
    b) Udostępnianie plików.
    2. Na obu wyłączyć zaporę.
    Powinny się teraz widzieć. Jeśli nie to w używanej karcie sieciowej jednemu przypisujemy w TCP/IP4 IP 192.168.0.1 drugiemu IP 192.168.0.1 i na obu w zaawansowanych ustawieniach sieciowych w zakładce Wins włączamy NET BIOS.
    Teraz już muszą się widzieć.
  • Pomocny post
    #10 10173412
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    helmud7543 napisał:
    jednemu przypisujemy w TCP/IP4 IP 192.168.0.1 drugiemu IP 192.168.0.1

przecież to ten sam IP, nie będzie działać. ;-)
  • Pomocny post
    #11 10173448
    helmud7543
    Poziom 43  
    artaa napisał:
    helmud7543 napisał:
    jednemu przypisujemy w TCP/IP4 IP 192.168.0.1 drugiemu IP 192.168.0.1

przecież to ten sam IP, nie będzie działać. ;-)

Łaaaj wtopa :-) Oczywiście na drugim 192.168.0.2
    Maska domyślna, gdyby ktoś pytał.
    I nie trzeba też niczego doinstalowywać.
  • Pomocny post
    #12 10173474
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Pamiętaj, że ma router...
    Nie używa się końcówek 1 i 100 bo najczęściej mają je routery.

Czyli tak jak napisałeś tylko np. końcówki 22 i 23 (itd)

Tak poza tym, wątpię aby jego router miał wyłączone DHCP.
    Ale ponieważ autor nie podaje żadnych użytecznych informacji to takie gdybanie.
  • Pomocny post
    #13 10173492
    helmud7543
    Poziom 43  
    No tak, w sumie napisałem, że niech spróbuje gdyby nie widziały się przy auto. Ale przy ruterze to rzeczywiście mało prawdopodobne by było to potrzebne.
  • #14 10173883
    theGGDAG
    Poziom 14  
    Dziękuje za odpowiedzi. Zacznę robić to dopiero w piątek, bo teraz mam strasznie ciężki tydzień - szkoła. Na razie nie będę nic grzebał, ale o wynikach poinformuje, jak tylko do czegoś dojdę. Może się komuś przyda. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #15 10174472
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3581
    theGGDAG napisał:
    ...Proszę mi wytłumaczyć, jak połączyć komputery w jedną sieć i przesłać pliki przez router...

Spróbować przy pomocy Hamachi.
  • Pomocny post
    #16 10176279
    andy127
    Poziom 30  
    Tak jak pisałem wcześniej: nie jestem wybitnym znawcą tematu, więc zrobiłem jak umiałem.
    Ponieważ dostawca internetu przydziela IP 192.168.1.xxx, to nie mogło w routerze zostać fabryczne ustawienie 192.168.1.1 (LAN i WAN w tej samej podsieci). Zmieniłem na 192.168.20.1. Podłączyłem pod router (LAN) drukarkę z ustawionym 192.168.20.199 oraz komputer stacjonarny. Dodatkowo po Wi-Fi łączą się z nim dwa laptopy. We wszystkich komputerach jest ustaw "Uzyskaj adres IP automatycznie". Router przydziela adresy z wybranego zakresu. Który komputer zostanie włączony jako pierwszy, ten dostaje najniższy numerek. Następne dostają kolejne. I tak działa internet. Aby działało udostępnienie pomiędzy komputerami musiałem wykonać takie "czary" jakie opisałem wcześniej.
    Andrzej

Dodano po 6 [minuty]:

Kiedyś łączyłem dwa komputery bezpośrednio ze sobą przy pomocy kabla 4-żyłowego i też działała wymiana plików. W połączeniu musi być wtedy przekrosowane, tak aby nadawanie jednego trafiło na odbiór drugiego i na odwrót. Robiłem to na 2x Win98. Na innych systemach myślę, że też powinno się dać opanować.
    Andrzej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przesyłaniem plików z laptopa z systemem Windows 7 na stacjonarny komputer z Windows Vista przez sieć, bez użycia pamięci zewnętrznej. Proponowane rozwiązania obejmują użycie kabla Ethernet (patch cord) do bezpośredniego połączenia komputerów oraz skonfigurowanie grupy roboczej i udostępnianie folderów. Użytkownik napotkał trudności w widoczności komputerów w sieci oraz problemy z uprawnieniami do kopiowania plików. Wskazówki dotyczące konfiguracji zabezpieczeń sieciowych, włączenia widoczności komputerów oraz wyłączenia zapory sieciowej zostały podane. Dodatkowo, zasugerowano użycie oprogramowania Hamachi do utworzenia wirtualnej sieci.
REKLAMA