Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

STOŻEK --GDZIE I JAKI KUPIC

tomasz72 09 Dec 2004 18:42 4564 15
    tomasz72
    Level 14  
    Witam
    Mam Opla kadetta rocznik 1988 pojemnosc 1.6i chodzi mi o to ze nie wiem jaki najlepiej kupic filtr stozkowy i gdzie bo nie wydaje mi sie zeby na allegro mial prawdziwe dane dotyczace stozkow.Moze jakies wskazowki dotyczace firmy stozka i stronke ze sklepem internetowym gzie bym to kupil.

Z góry dzieki:
    Tomasz72
    Nie używaj dużych liter w tytule - REGULAMIN.[h]
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli stożek to tylko uznanego producenta,najlepiej KN King Dragon Jamexa już chyba nie kupisz.Podstawowy parametr doboru to średnica układu dolotowego i typ zasilania, większość producentów ma katalogi z dedykowanymi filtrami do danej marki.
    blunt
    Level 2  
    A ja Ci do tego auta stozek odradzam, chyba ze chodzi Ci tylko o dzwiek bo wedlug mnie nie poprawi on osiagow w tym aucie. Jesli poszukujesz stozka za male pieniadze to Jacky, natomiast cos wiecej to jak wyzej kolega powiedzial KN king dragon. poszukaj w www.sklep.tuning.pl www.wojtmar.pl
    Pozdrawiam
    DOHC
    Level 19  
    stozek zle zalozony nic nie poprawi a tylko popsuje , najlepiej jak sie robi caly uklad dolotowy wyliczany przez profesjonaliste , a co do znanych firm to moze jeszcze HKS :D
    Bartec
    Level 14  
    Nie mozesz zamiast seryjnego filtra ot tak dać stozka . Jak chcesz dać stożek to musisz także doprowadzić do niego powietrze i to nie te ciepłe spod maski. Czyli nie tylko musisz wymienić filtr ale także jak wspomniał DOHC , cały układ dolotowy, aby dało to jakieś rezultaty. Nie zapominaj takze o tym ze każdy silnik inaczej zareaguje na wymiane filtra. Jaki filtr , to zależy ile masz kaski, jak masz full to proponuje sie przejechać do jakiegoś serwisu który montuje układy dolotowe. A zresztą ....co ja będe mówił.... http://www.tuningbaja.pl/?p=/4/1
    tomasz72
    Level 14  
    Piszecie mi ze zle zamontowany stozek nic mi nie da tylko pogorszy!
    Ale ja nie chce miec przyrostu mocy tylko lepszy moment obrotowy bo to jest dla mnie wazniejsze.A jesli chodzi o montarz to zamontowalem kolektor ssacy od astry 16v i power-rure ktora idzie w okolice chlodnicy a dla tych ktorzy nie wiedza to nie trzeba montowac zadnych wlotow powietrza gdyz pod maska samochodo powstaje cisnienie powietrza od 1 do 1.5 bara.Wystarczy tylko zamontowac stozek jaknajdalej od silnika.
    Jesli ktos sie nie zgadza z moja wypowiedzia prosze o komentarz
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No wartość troche mocno duża ale w pewnej części masz racje,niestety jeśli chodzi o moment obrotowy to nie tędy droga bo niestety w większej części wypadków montaż stożka powoduje spadek lub przesunięcie w wyższe wartości obrotów szczytu momentu obrotowego.
    nikos4x4
    Level 12  
    Szanowne panienki od wiejskiego tjuningu powiem tak.

Wytlumacze wam z ,,lekka,, bo widze ze zaduzo sie szbkich i wscieklych na-oglądałyscie hyhy.

Stozek wzial sie z rajdow samochodowych. Gdzie po prawie kazdym OS jest zastepowany jak nie nowym to zregenerowanym drugim stozkiem z kolei ten wymienionany idzie do mycia, i impregnowania olejkami. Wy skolei malenkie kupujecie do tych swoich autek z silnikami od kosiarek stozki i jezdzicie jezdzicie i o nim zapominacie. Jednak glupota nie wybacza i potem sie okazuje ze macie syf w kolektorze ssacym hyhy i co jest =------ LIPA------

Po drugie stozek jezeli juz chcesz zalozyc to do wiekszych silnikow
    gdzie majac wieksza moc bardziej odczujesz ten przyrost.

Ja mam 4runnerke z 3.4V6 na kompresorze i mam sportowy wklad filtracyjny K&N w oryginalnej obudowie po filtrze i nic nie odczulem
    Tak jak ja stawialo bokiem tak stawia ja nadal hyhy nawet na 4x4.

Ja bym do kadeta stozka nie zakladal bo nic ci to nieda jedynie kilka wiesniar wiecej na niego poleci hyhyhy jak jeszcze niezgnity ale to twoja sprawa......... :sm28:

Nikos 1999 4Runner 3.4V6Supercharged 4x4
    wueska
    Level 16  
    dane z hamowni wykazują ze stozki dodajądo 3% mocy o ile są dobrze dostrojone i dobrane !! No i najważniesze to nie zwykły filtr on w przeciwieństwie do tamtych musi być częściej czyszczony !!

Według mnie to stozki montuje się dla ładnego wyglądu
    ww296
    Level 13  
    Co do stozka.
    W silniku zachodza pewne procesy falowe i jesli mamy odpowiedni dolot to mozemy zyskac kilka procent.
    Niestety montaz lub przerobka dolotu w garazu - wiaze sie najczesciej z przypadkowym montazem stozka bez zwracania uwagi np za zjawiska falowe. Co gorsza wiekszosc idiotow montujacych stoze zwykle nawet nie zwraca uwagi na doprowadzenie zimnego powietrza w okolice stozka.
    Fakt podczas jazdy autem kupe powietrza pod troche wiekszym cisnieniem niz atmosferyczne (napewno nie jest to 1 - 1,5 bara :):):) he,he) wpada pod maske. Niestety w wiekszosci aut praktycznie cale powietrze w komorze silnika wlatuje poprzez atrape chlodnicy i otwory w zderzaku ktore sa tak uksztaltowane aby jak najwiecej powietrza przelecialo przech chlodnicre i inne elementy (np miske olejowa) uksztaltowane tak aby oddac jak najwiecej ciepla. skutkiem tego powietrze wlatujace do komory silnika jest ogrzane poprzez wszelkiej masci chlodnice zamontowane przed silnikiem. wiec zasysanie jakiegokolwiek powietrza z komory silnika, tudzierz robienie nawet hermetycznych obudow stozkow bez doprowadzenia powietrza zprzed chlodnicy jest totalnie bez sensu. Myslicie ze w niektorych autach uklad dolotowy jest rozbudowany bez potrzeby???? wiekszosc nowych aut ssie powietrze do silnika z nadkolo z poza komory silnika.
    oczko85
    Level 13  
    Jezeli montujemy stozek to:
    1) oslona termiczna stozka!!!!! to podstawa!!!!
    2) krotki dolot- mocniejszy na wysokich obrotach
    dluzszy dolot - mozna poprawic moment obrotowy na niskich
    3) nawiew zimnego powietrza
    Oczywiscie to nie jest wszystko tak na oko ale nawet w garazu mozna zrobic cos dobrego zmieniajac dolot i robiac pomiary trakcyjne.
    Roli
    Level 26  
    oczko85 niestety to co napisałeś nie jest prawdą, ponieważ silniki wysokoobrotowe mają długie doloty, po to żeby wykożystać doładowanie dynamiczne, natomiast krótkie i o stosunkowo dużej średnicy kanały dolotowe mają silniki niskoobrotowe - co można zauważyć w silnikach V8 - i właśnie m.in. dlatego mają one moment i moc w dolnym zakresie obrotów, a ich przebiegi są niemal płaskie.

Quote:
    dane z hamowni wykazują ze stozki dodają do 3% mocy o ile są dobrze dostrojone i dobrane !!

A teraz mi powiedz ile wynosi błąd pomiarowy na hamowni - porównaj to z przyrostem mocy po założeniu stoża i powiedz ile faktycznie przybyło !!!
    mendelmax
    Level 15  
    Z tymi V8 to też nie jest zasada- najlepiej znany mi układ z Jeepa to 4.7 litra V8, którego dolot jest kosmicznie długi, zawiera rezonator (więc też lubi doładowanie falowe) i pierdutną puszkę z filtrem ;) (wiec co do dużej pojemności układu się zgadza, ale dolot jest akurat długi). I silnik ten ma relatywnie płaską charakterystykę, niebotycznie wysoki moment (400 Nm) i przy tym obrotomierz konczy się na 5 tys ;)
    oczko85
    Level 13  
    Witam!!

Mozemy sobie powiedziec szczerze,ze kazdy silnik trzeba traktowac indywidualnie. A zasada ktora podalem sprawdza sie w 90% silnikow:) Co nie znaczy ze da wzrost mocy czy momentu obrotowego w porownaniu do standardowego filtra!
    Pozdrawiam
    -grzechu-
    Level 11  
    Tak jak ktos sie wczesniej wypowiadal przyrostu mocy to z tego nie bedzie a jesli chodzi o moment oborotowy to pozostanie on ten sam lub nawet zmniejszy sie odrobine a jak chodzi o konie to bedzie to przyrost rzedu 1-2 koni czyli przyrost niezauwazalny jedyne co bedzie to buczenie spod maski;)wiec szkoda kasy dobry stozek to ponad 200zl + montaż, trzeba zwrocic uwage ze tani stozek to gorsza filtracja czyli wiecej syfu wpadajacego do silnika slyszalem opinie fachowcow ktorzy twierdzili ze najlesze sa filtry papierowe czyli te co sa oryginalnie montowane.
    DawiDD
    Level 28  
    A czy mozna montowac stozki do diesla bez turbo?