logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Genius 5.1 5000 - Spalona końcówka mocy (TDA 7294)

Wojtek1.8.3 24 Lis 2011 22:13 1148 10
REKLAMA
  • #1 10179029
    Wojtek1.8.3
    Poziom 9  
    Witam ..
    Mam pytanie związane z tym właśnie sprzętem 5.1 Genius 5000
    Czy dobrze mi się wydaję że to końcówka mocy, gdyż problem jest następujący..
    Gdy włączam sprzęt wszystko na ogół wygląda tak jak powinno ale gdy chce posłuchać muzyki sprzęt nie daje żadnych znaków, dopiero gdy daję na max słychać (ale trzeba się dobrze wsłuchać) muzykę, co mam zrobić i czy to na pewno końcówka mocy ? gdzie mogę taką dostać i czy trzeba będzie wymieniać układ scalony..

Proszę o szybką odpowiedz..
    Pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #2 10179249
    Łukaszoo
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Uszkodzenie końcówki mocy jest jak najbardziej prawdopodobne,
    zapewne TDA jest uszkodzone, a wewnętrzne zabezpieczenie TDA
    nie dopuszcza do podania na głosniki napięcia stałego.
    Dlatego masz ciszę w głośnikach.
    Ale może opisz jak doszło do usterki? bo może wszystko jest sprawne,
    a problem leży gdzie indziej...
  • #3 10180982
    Wojtek1.8.3
    Poziom 9  
    A więc pewnego dnia wróciłem sobie ze szkoły i chciałem posłuchać muzyki, podchodzę do nich z pewnością że grają włączam wszystko a tu kompletna cisza nic się nie odzywa i nie daje żadnego znaku życia, głośniki w przed dzień działały normalnie bez żadnych zarzutów, nie było żadnego zwarcia ani spięcia nie mam też żadnych skoków napięcia w domu więc na prawdę nie wiem co to może być, głośniki rozebrałem ale nie było widocznych śladów nadpalenia ani spalenia zespołów czy też pod zespołów, na początku głośniki wydawały dziwny dźwięk jak by stukanie było to w odstępie jakiś 10 może 15 sekund, zależy mi na tym aby je zrobić bo dostałem je jako prezent urodzinowy, płytka AMP 1 jak i AMP 2 nie wydaję jest spalona ani przepalona, bezpieczniki też są w jak najlepszym porządku..
  • REKLAMA
  • #4 10181206
    Łukaszoo
    Poziom 16  
    Ale tam chyba nie siedzi samo tda7294?
    Bo to jest chyba końcówka do subwoofera.
    Powinny być tam jeszcze końcówki do poszczególnych głośników.
    Rozumiem że żadna nie jest wizualnie uszkodzona (rozerwana,pęknięta)?
    Jeśli takich oznak uszkodzenia nie widać,
    to możesz spróbować wylutować którąś końcówkę (np.od subwoofera)
    i włączyć głośniki bez niej.Zabezpieczenie powinno "puścić".
    Ja też miałem kiedyś taki problem z głośnikami creative, jednak u mnie
    naprawa polegała na wymianie końcówek TDA "w ciemno". Po wstawieniu nowych
    zadziałało.
  • #5 10181284
    Wojtek1.8.3
    Poziom 9  
    Moim zdaniem ale nie jestem pewien na sto procent to właśnie wysiadła sama końcówka mocy, na tych płytkach są 4 końcówki mocy, przedni kanał, lewy kanał i prawy kanał, właśnie nic nie jest uszkodzone a przynajmniej nie wygląda na spalone, wszystko na ogół wygląda tak jak powinno być ale nie gra, może coś da wylutowanie końcówki coś da, bo nie możliwe jest żeby wszystkie 4 końcówki się spaliły przynajmniej tak mi się wydaję, zaraz zabieram się za tą końcówkę, gdy nie będzie jednak działać napiszę ..

Dodano po 1 [minuty]:

Ewentualnie mogę dodać zdjęcia jak to wszystko wygląda ..

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Wylutowałem tak jak mi radziłeś i nie stety ale nie chodzi, co mam teraz zrobić ?
    Jakiś pomysł ?
  • #6 10184126
    Łukaszoo
    Poziom 16  
    No widzisz, ze mnie taki elektronik, że u siebie w ciemno wymieniłem.
    A napięcia posprawdzałeś? tzn. czy zasilacz dobre podaje - powinno
    być symetryczne +V, 0 (masa) i -V.
    Jak któregoś nie ma to też chyba się nie włączy.
  • #7 10185636
    Wojtek1.8.3
    Poziom 9  
    Na płytce AMP 2 wszystkie napięcia są dobre ..
    Mam pytanie czy może to być przyczyną uszkodzenia jakieś diody prostowniczej lub przetwornicy ?
  • REKLAMA
  • #8 10185837
    Łukaszoo
    Poziom 16  
    Teoretycznie tak. Ale tam jest chyba klasyczny zasilacz:
    trafo - mostek prostowniczy - filtr (kondensatory) w sumie tu się nie ma co zepsuć.
    o te napięcia pytałem mając na myśli, że któryś kabel nie styka albo przeoczyłeś któryś przepalony bezpiecznik.
  • #9 10186158
    Wojtek1.8.3
    Poziom 9  
    Nie da rady przeoczyć bo są w całym subwooferze są tylko 3 bezpieczniki z czego 2 są w przetwornicy, a jeden to główny od zasilania wszystkich układów, ale z wszystkimi kablami nie jestem pewien, będę musiał jeszcze sprawdzić ..
  • REKLAMA
  • #10 10189679
    Wojtek1.8.3
    Poziom 9  
    Wszystkie przewody są ok poza lewym kanałem czyli nie działa lewy głośnik tył ale to chyba nie ma nic do tego..
    Mam jeszcze jedną informacje która może się przydać ..
    kiedyś gdy włączyłem głośniki przestała chodzić dioda DVD a potem właśnie ten głośnik z kanału lewy tył ..
    Dioda włącza się dopiero kiedy włączę zestaw na max volume..
    A gdy pokrętło jest ustawione normalne to nie stety nie gra..
    Czy może być coś związane z tym że nie sprzęt nie gra ?
  • #11 10189942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zestawem głośników 5.1 Genius 5000, który nie wydaje dźwięku, mimo że na maksymalnej głośności słychać muzykę. Podejrzewa uszkodzenie końcówki mocy TDA 7294. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie końcówki mocy, problemy z zasilaniem, diodami prostowniczymi oraz konieczność sprawdzenia wszystkich kabli i bezpieczników. Użytkownik rozważa wylutowanie końcówek mocy, ale nie uzyskuje poprawy. Wskazano również na możliwość oddania sprzętu do serwisu, ze względu na ograniczoną wiedzę użytkownika w zakresie napraw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA