logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Roland E-28 obsługuje zmiany barwy przez MIDI z zewnętrznego urządzenia?

BerniZ25 25 Lis 2011 13:25 3486 5
REKLAMA
  • #1 10180597
    BerniZ25
    Poziom 11  
    Witam, serdecznie
    mam następujące pytanie: czy możliwe jest za pomocą zewnętrznego urządzenia, poprzez polecenia midi zmienić ustawienia keybordu Roland E-28 (zmiana barwy, głośność, włączenie dynamiki, itp.) w ten sposób aby te zmiany skutkowały przy graniu z klawiatury lokalnej? Chodzi mi o to, że np. zewnętrze urządzenie wysyła komunikat o zmianie barwy i gram już nową barwą. Próbowałem to zrobić na starszym modelu Rolanda i działa to w ten sposób, że zmieniam barwę dla danego kanału i gram nową barwą (gram na klawiaturze lokalnej), natomiast przy modelu E-28 próby nie powiodły się, dlatego zastanawiam się czy jest to do zrobienia.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 10229488
    robixxxx
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam.
    Sterowanie takim urządzeniem jest proste tylko zależy jakim urządzeniem chcesz wysyłać komunikaty.Ja kiedyś podłączałem pod midi sekwencer ROLANDA MC-50 lub komputer z programem CUBASE .Każdy instrument słucha się odpowiednich komunikatów midi które są w instrukcji obsługi wyszczególnione na końcu książki,np program change odpowiedzialny za przełanczanie barw,control change za co innego itd... trzeba się pobawić.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10232342
    BerniZ25
    Poziom 11  
    Chciałbym takie urządzenie zrobić. Wiem, że za pomocą prostych komend można zmienić barwę na danym kanale ale skutkuje to wyłącznie dla dźwięków włączanych przez midi. Chodzi mi o to, że jeżeli moim urządzeniem zewnętrznym wyślę komunikat: "ustaw_barwę_na_kanale1->włącz_c4_na_kanale1->wyłącz_c4_na_kanale1" to wszystko jest ok. Dźwięk zostanie wtedy zagrany ustawioną przeze mnie barwą ale na klawiaturze lokalnej instrumentu wciśnięcie klawisza c4 skutkuje graniem barwą ustawioną z poziomu instrumentu. Może trzeba zmienić coś za pomocą Sytem Exclusive Message? Bo rozumiem, że u Ciebie działało to tak jakbym chciał?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10232596
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Od strony sprzętowej takie urządzenie to prawie groszowa sprawa. Polecam stronkę:
    http://as.elte-s.com/old/n/0.htm

Układ musi być zbudowany na mikroprocesorze. Tu bardziej skomplikowaną sprawą będzie jego zaprogramowanie. Czyli tak czy siak musisz dojść do tego na jakie komunikaty reaguje.

http://www.pdfdocspace.com/ddata/7475.pdf
    Powyżej jest manual z tabelą MIDI dla tego rolanda. A sprawdzałeś na jakim kanale domyślnie wysyła i gra wewnętrzna klawiatura? Z tego co zapisane w tabeli, domyślnie jest to kanał 4.
    Spróbuj na kanale 4 lub jak nie zadziała na wszystkich 16 kanałach.
  • REKLAMA
  • #5 10232707
    BerniZ25
    Poziom 11  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.
    Właśnie projekt 'muzykant 1' ze strony Adama Śmiałka najbardziej odzwierciedla to co chcę zrobić.
    Obecnie do komunikacji (w fazie testów) używam ATmegi32 (bo miałem). Jak już wspomniałem udało mi się wydobyć dźwięk wysyłając komunikat tą ATmegą (czyli komunikacja jest ok) ale zmieniając barwę na każdym kanale nie udało mi się zmienić jej dla klawiatury lokalnej.
    A może konieczny jest każdorazowy wybór banku brzmień przed wyborem barwy?
    Po weekendzie będę mógł dopiero popróbować coś na sprzęcie i jeszcze raz sprawdzę kanał 4 bo może przy wcześniejszych próbach coś skopałem.

Dziękuję za podpowiedzi.
  • #6 10253771
    BerniZ25
    Poziom 11  
    Udało mi się w końcu pobawić trochę na sprzęcie i miałeś rację z tym kanałem. Zmiana barwy działa tak jak chciałem. Musze jeszcze popróbować zmiany innych parametrów ale mam teraz pewność, że wszystkie parametry można zmienić.

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
REKLAMA