logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Hitachi HTS 543232L9SA00 - wykres - czy mam się obawiać utraty danych?

superconductor 27 Lis 2011 10:14 3893 10
  • #1 10187517
    superconductor
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam:) otóż od kilku dni po ok. godzinie po uruchomieniu laptopa słyszę jakby "chrobotanie" w okolicy dysku twardego. Trwa to może 2-3 sekundy, potem już jest spokój, ale postanowiłem przeskanować go programem CrystalDiskInfo - oto zrzut stanu dysku (tylko jedna pozycja na "żółto")
  • #2 10188694
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Obawiać się utraty danych powinieneś zawsze. Kopie ważnych danych powinno się mieć zrobioną zawsze, bez względu na to czy to jest dysk stary czy nowy.
    Twój dysk ma jeden uszkodzony sektor - Id 05
    Ogólne rzecz biorąc ten dysk jest uszkodzony i nadaje się do wymiany ( parametr Id 05), jeżeli jest na gwarancji to podlega on wymianie gwarancyjnej na nowy.
    Chrobotanie które słyszysz i odczyt SMART może oznaczać, że to początek końca tego dysku, choć niekoniecznie.
    Dysk już nie należy do pewnych i może się uszkodzić za kilka dni, a może jeszcze podziałać i 5 lat. Są i takie dyski z uszkodzonymi sektorami, które działają jeszcze po kilka lat i nic złego więcej się z nimi nie dzieje.

Pokaż całe okno ze SMART, inne parametry też są istotne.
  • #3 10188843
    superconductor
    Poziom 16  
    kopie danych "aktualizuję" na bieżąco na zewnętrznym dysku :)
    oto całe okno :)
    niestety laptop ma 2,5 roku więc wymiana gwarancyjna raczej odpada :(
  • #4 10188853
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    Przycinaj obrazki...
    Zgraj dane i zrób procedurę diagnostyczną (z zerowaniem) opisaną na E.
  • #5 10188914
    Damian_
    Poziom 25  
    Jeżeli masz kopie swoich danych, to zerowanie bym sobie odpuścił (ale to ja tak bym zrobił). Szkoda czasy żeby potem wszystko instalować na nowo czy odzyskiwać z kopii. Możesz jedynie przeskanować w MHDD z płyty boot (tylko odczytać sektory), ...

... i najważniejsze obserwować co jakiś czas SMART czy coś złego się nie dzieje.
    Być może to uszkodzenie jest wynikiem jakiegoś jednego uderzenia w laptopa podczas pracy.
  • #6 10189055
    superconductor
    Poziom 16  
    No dobrze...ale rozumiem, że jeżeli wyzeruję dysk to stracę również partycję systemową? Czy jednak czeka mnie jeszcze zrobienie kopii systemu? :|
    artaa napisał:
    (...)zrób procedurę diagnostyczną (z zerowaniem) opisaną na E.
    czyli gdzie ? :)
    Damian_ napisał:
    (...)Możesz jedynie przeskanować w MHDD z płyty boot(...)

hmm...z jakiej płyty?
    Przepraszam, że tak pytam ale w te "klocki" jestem zielony :oops:
  • #7 10190751
    Damian_
    Poziom 25  
    Wyzerowanie to jest nadpisanie ( zapisanie jakimiś danymi) wszystkich sektorów dysku, czyli całego dysku. Tracisz wszystkie dane które masz na dysku. Jest to fajna sprawa dla dysku, bo wykrywa wszystkie uszkodzone sektory na dysku i może poprawić odczyt sektorów, z którymi jest problem przy odczycie (wolniej są odczytywane). Jeżeli znasz się na tym i jesteś w stanie to zrobić to jest jak najbardziej warte zrobienia.
    Natomiast wiąże się to potem z instalacją systemu na nowo i ewentualnym przegraniem danych z innych partycji, o ile je masz. Można również zrobić kopie partycji, obraz i odzyskać system z kopii. Ale to już zależy od wiedzy i umiejętności i ewentualnie czasu którym się dysponuje. Możesz zrobić, ale uważam ze jeszcze nie ma takiej konieczności.

Znacznie mniej czasu i pracy zajmie skanowanie sektorów w MHDD, tylko odczyt, nie kasuje żadnych danych na dysku. Opis MHDD tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html
    1) Jak sprawdzić powierzchnie dysku?

Po skanowaniu podaj wynik.
    Wynik ten pozwoli na ocenę dysku bez kasowania danych.

Pamiętaj o tym że stan twojego dysku jest już nie najlepszy i o kopii ważnych dla ciebie danych.
  • #8 10191209
    superconductor
    Poziom 16  
    Ok rozumiem :)
    Damian_ napisał:
    (...)z instalacją systemu na nowo i ewentualnym przegraniem danych z innych partycji, o ile je masz
    czyli ten program nie "pozwoli" mi wybrać, które partycje chcę zerować - tylko albo wszystko, albo nic? Bo dysk mam podzielony na 4 partycje, a szczerze mówiąc nie chciałbym za bardzo stawiać systemu od nowa tzn. samo postawienie to pikuś :wink: gorzej z doprowadzeniem go do takiego optymalnego stanu w jakim jest teraz :) poza tym jeżeli jest to uszkodzenie mechaniczne to raczej zerowanie mi niewiele pomoże :roll:
  • #10 10192503
    Damian_
    Poziom 25  
    Partycji ci wybrać nie pozwoli, jednak można określić od którego do którego sektora dysk ma zostać wyzerowany. Znając rozmieszczenie partycji, mozna to okreslić. To juz troche bardziej skomplikowane, ale jak najbardziej do zrobienia. Utracisz wtedy dane tylko z tej partycji, o ile oczywiście wszystko zostanie poprawnie zrobione.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Hitachi HTS 543232L9SA00, który wydaje dźwięki "chrobotania" po uruchomieniu laptopa. Po przeskanowaniu dysku programem CrystalDiskInfo, stwierdzono uszkodzony sektor (Id 05), co sugeruje, że dysk może być uszkodzony i wymaga wymiany. Użytkownik regularnie wykonuje kopie zapasowe danych na zewnętrznym dysku, jednak dysk ma już 2,5 roku, co wyklucza gwarancję. W dyskusji poruszono również kwestie zerowania dysku, które wiąże się z utratą danych, oraz diagnostyki przy użyciu programów takich jak MHDD i DMDE. Użytkownik obawia się utraty danych i zastanawia się nad procedurą zerowania oraz jej konsekwencjami dla partycji systemowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA