logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikon D60 po upadku - dźwignia przysłony nie działa poprawnie, co sprawdzić?

prince12 27 Lis 2011 12:41 2735 1
REKLAMA
  • #1 10188139
    prince12
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam Nikona D60, który jest po upadku. Usterka to dźwignia zmiany przysłony w korpusie. Prawidłowe jej położenie to "góra", jednak u mnie jest na dole. Ruch ręką tej dźwigni jest swobodny z wyczuwalnym ruchem zębatek mechanizmu. Obraz z załażonym obiektywm jest ciemny i nie można wykonać zdjęcia. Ściągnąłem obudowy i doszedłem do elektromagnesu, który steruje pracą małej metalowej dźwigienki. Udało się wykonać zdjęcie takim sposobem: podnoszę palcem dźwignię od przysłony w położenie "górne", w tym momencie drugim palcem przesuwam delikatnie tą małą dźwigienkę przy elektromagnesie i następuje zablokowanie dóżej dźwigni w położeniu "górnym".
    Zakładam obiektyw (obraz jest jasny i czytelny), robię jedno zdjęcie i sytuacja od nowa czyli obraz ciemny i nie mogę wykonać kolejnego zdjęcia.
    Dokładm zdjęcia może będzie łatwiej o sugestię.

https://obrazki.elektroda.pl/9694372400_1322394212.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/9567682900_1322394240.jpg
    Jakies pomysły co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 10189065
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Niestety ale prawdopodobnie będziesz musiał rozebrać cały aparat żeby wyciągnąć moduł przysłony i naprawić go. Generalnie oprócz migawki jest to chyba najbardziej usterkowa część w lustrzankach Nikona, serwisy autoryzowane nie bawią się w naprawy bo jest to pracochłonne tylko wymieniają cały moduł. Naprawić oczywiście można ale przedtem musiał byś zrozumieć zasadę działania, szczególnie że przy montażu kółka i dźwignie powinny być na pozycjach według znaczników. Najczęstsze uszkodzenia to: zaczep sprężyny powrotnej (pod czerwonym kółkiem) wypadł z mocowania, przerwa w obwodzie elektromagnesu, ale mogą być i inne.
REKLAMA