logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik częstotliwości. Może być na 4 wyświetlaczach. Proszę o projekt.

elektronik8 10 Gru 2004 21:34 2633 7
REKLAMA
  • #1 1050571
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Potrzebny jest mi jakiś prost częstotliwościomierz od 0,1Hz do 100KHz do generatora funkcyjnego , morze być na 4 wyswietlaczach , jak by ktos miał projekt to bym prosił(wszedzie szukałem i nic mi nie pasuje )
    pozdro
  • REKLAMA
  • #2 1050644
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 205
    Wejdz na tą strone Mikroprocesorowy Miernik Częstotliwości pt:(J-201) Do samodzielnego montażu używam od 4 ponad lat Zakres od 0,01Hz...50MHz
    http://www.jabel.com.pl
    Załączniki:
    • Miernik częstotliwości. Może być na 4 wyświetlaczach. Proszę o projekt. Miernik Częstotliwości firmy Jabel.jpg (12.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1566043
    paw789
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    czy ten procesor AT89C51 trzeba programować? czy wystarczy włożyś w podstawkę (gdy mam już zmontowany cały układ) i będzie działać?
  • REKLAMA
  • #4 1867275
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    ma ktos schemat i wzor plytki do tego?
  • #5 4172977
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Dawno nic tu nie było pisane, ale dopiszę się. Zna ktoś coś prostszego? Nawet o dużo mniejszych możliwościach, wszędzie piszą tylko o tym J-201, ale on kosztuje 70zł! To mi potroi koszt generatora który chcę zbudować, nie ma czegoś normalnego? Gdzieś w starej książce widziałem schemat na paru TTL (jeszcze na nixe, ale nie ma problemu przerobić na 7segmentówki, zwłaszcza że sterowniki były sterowane kodem BCD), łącznie za kilkanaście zł zwłaszcza że starych scalaków TTLa to mam dużo, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć... Ktoś coś kojarzy?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest prosty miernik częstotliwości o zakresie od 0,1 Hz do 100 kHz, najlepiej z wyświetlaczami na 4 cyfry, do zastosowania z generatorem funkcyjnym. W dyskusji polecono projekt mikroprocesorowego miernika częstotliwości J-201, który obsługuje zakres od 0,01 Hz do 50 MHz i jest dostępny do samodzielnego montażu. Pojawiły się pytania dotyczące programowania mikrokontrolera AT89C51 użytego w projekcie oraz prośby o schematy i wzory płytek PCB. Zwrócono uwagę na koszt gotowego zestawu J-201 (około 70 zł), co dla niektórych jest zbyt drogie, dlatego poszukiwane są prostsze rozwiązania, np. oparte na układach TTL. Wskazano również alternatywne, proste układy mierników częstotliwości bez mikrokontrolera, dostępne w formie schematów PDF na stronach edw.com.pl oraz projekt prostego miernika na stronie mcselec.com.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA