logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DeskJet 690C - karetka uderza w bok, dioda sygnalizuje brak papieru

Wlad 10 Gru 2004 22:30 3068 15
REKLAMA
  • #1 1050761
    Wlad
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam!
    Mam drukarkę HP DeskJet 690C która po zadaniu jej polecenia drukowania najpierw waliła jak oszalała karetką w lewy bok obudowy, teraz po jakimś już czasie (bo do tej pory odstawiłem ją w kąt) na zadanie drukowania ...pochrobocze trochę przy lewym boku obudowy, stuknie o nią kilka razy i zapala sie dioda sygnalizując brak papieru.
    Zagladałem pod pokrywę (ruchomą) , denaturatem czyściłem taki pasek foliowy (przez całą szerokość drukarki) ale nic to nie pomogło.
    Może ktoś miał podobny przypadek i udało się przywrócić ją do sprawności, bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam.
    Wladek.
  • REKLAMA
  • #2 1050803
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Takie zachowanie drukarki świadczy o braku prawidowego odczytu pozycji karetki. Możesz mieć zabrudzony strip encoder (chociaz piszesz że go wyczyściłeś) , zabrudzony czujnik (transoptor) w karetce, uszkodzone PCA (płytka elektroniki) lub też uszkodzona taśmę łączącą karetkę z PCA. Zacznij od dokładnego obejrzenia i wyczyszczenia z tuszu strip encodera a następnie transoptora (w karetce) przez który przechodzi te strip encoder. Powodzenia :)
  • #3 1054132
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Sprawdź też czy karetka chodzi gładko po prowadnicy
  • REKLAMA
  • #4 1055656
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam!
    Prowadnice karetki czysciłem, jak uniosę pokrywę do góry i karetka jedzie na środek i się zatrzymuje, to nie słychać że raczej dobrze i cichawo chodzi.
    Pozdrawiam.
    Wladek
  • REKLAMA
  • #5 1056275
    LazyBoy2004
    Poziom 11  
    A nie zalozyl kolega odwrotnie paska z czujkami? Bo wyglada ze karetka chce parkowac w stacji ale z drugiej strony obudowy. Pozdr.
  • #6 1056396
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Pasek strip encodera w DJ 690c jest symetryczny Wlad nie ma znaczyenia w którą strone zakładasz (no przynajmniej u mnie nigdy takiej zależności nie było). Pójdź za radą kazika i najpierw sprawdz czy nie ma na nim przerw w paskach albo nie są zachlapane tuszem tak że aż nieprzezroczysty jest
  • REKLAMA
  • #7 1057449
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam!
    Zrobiłem jak mi radził Kazik zdiołem strip enkoder (czyściłem go denaturatem), zdemontowałem karetkę, mając wyjętą płytkę z transoptorem wyczyściłem szmatką flanelową z denaturatem nad. i odbiornik, jeszcze raz rozgrzałem luty na płytce (dla zlikwidowania ew. zimnych lutów), wyczyściłem połaczenia taśmy przy tej płytce,zmontowałem całość do kupy, co do strip enkodera jeśli chodzi o zakładanie to ma chyba racje (tak mi się przynajmniej wydaje) Kosmita ponieważ po obu stronach listwy są identyczne oznaczenia, jeżeli już to może strony enkodera (lewa czy prawa) która dotykając do transoptora podczas długoletniej pracy mogły się powycierać kreseczki na foli.Zmontowana drukarka poddana została próbie: Podczas zadanego drukowania karetka ie wyjeżdża na lewą stronę i nie wali już o bok, teraz zachrobocze chwile lekko postuka w miejscu i niesmiało wysunie się na 1/4 długości, zatrzyma się uruchomią się wałeczki podajnika nie podnosi się papier do góry... chwilę sie pokręcą wałeczki i zapala się lampka brak papieru. W oknie stanu drukarki występuje określenie "Błąd drukarki".
    Pozdrawiam.
    Wladek.
  • #8 1057478
    LazyBoy2004
    Poziom 11  
    Może to zabrzmi odrobinę trywialnie ale czy prowadnica karetki jest odpowiednio naoliwiona? Miałem podobny przypadek z 690, kilka kropel oliwki doprowadziło do ładu zachowanie wózka i zaprzestanie dziwnych skoków karetki nie mówiąc o chrobotaniu.
  • #9 1057538
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam!
    Z początku po ostatniej naprawie była sucha (wytarta) teraz ją kapke naoliwiłem , gdy podnoszę wieczko (jest to jedyny sposób aby dalej przesunąć karetkę) chodzi na pewno pewniej, ciszej, ale objawy nie ustąpiły. na chwilę obecną to po zadaniu drukowania chrobotem da znać że przyjeła i zaraz zapala się żółta lampka.
    WZ.
  • #10 1057864
    kosmita
    A możesz powiedzieć w jakich okolicznościach wyszła ta usterka?? Czy aby przypadkiem nikt nie próbował jej naprawiać??a moze po wymianie kałamaża

Ps temat traktuje troche jak gimnastykę umysłową żeby przypomnieć sobie jak to drzewiej bywało.. bo w tej chwili 10 takich drukarek (różnych 6xx bez kałamaży) kupiłem za 60 zł na części, na twoim miejscu rozejżał bym sie za jakąś taką drukarką na allegro i nabył ją drogą kupna a tę wyżucił do śmietnika... no chyba że chcesz sie bawić w naprawe, albo dlatego że jesteś do niej sentymentalnie przywiązany
  • #11 1058059
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam!
    Usterka ujawniła się gdy chciałem drukować pismo, wcześniej jakoś tam drukowała, jak sobie przypominam to wcześniej miała taki sam kaprys, postała kilka tygodni i jakoś się rozkręciła, owszem napełniałem tuszem pojemnik czarny ale ładnych diesiąt kartek wydrukowała i chciałbym tusz wydrukować. A swoją drogą lubię się uczyć naprawiać.
    Pozdrawiam.
    Wlad
  • #12 1058147
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Z tego opisu wynika że masz uszkodzone pobieranie papieru. Z lewej strony drukarki jest umieszczona poziomu dźwignia w takiej rynience (ona też może być wytarta ma wypusty ktore zazębiają sie z wózkiem)która w momencie gdy wózek jedzie maksymalnie w lewą stronę ma za zadanie dociśnąc sprzęgło i zazębić je z kołem zębatym i podnieść papier i go pobrać, dżwignia ta jest dopychana obudową dolną wózka (tam gdzie umieszczone są kartridże)stawiam na to że masz wyłamane lub wytarte plastiki w wóżku. Żeby to sprawdzić trzeba ręcznie przesunąć wózek w lewo i trzymająć go pokręcić zespołem pobierania papieru powinna unieść się w góre tacka z papierem. Czasami też to sprzegiełko nie działa jak należy gdy na prowadzeniu wózka(tym metalowym) nazbiera się brudu tuż przy lewej ściance wózka.
  • #13 1058385
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam!
    Jest tak jak mówisz ,jest taki biały plastikowy pasek ale on bardzo lata
    jak przesuwałem karetkę w lewo tacka z papierem nie podnosiła się, dopiero jak ręcznie nacisnołem tem krzywy pasek tacka poszła w górę.
    Czy tam jest też gdzieś czujnik od wykrywania czy jest papier? bo cały czas miga żółta dioda (brak papieru).
    Pozdrawiam.
    Wlad
  • #14 1058890
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Podmień kartridże - albo któryś z nich jest uszkodzony albo są niekontakty pomiędzy kartridżami a karetką.
  • #15 1059075
    Wlad
    Poziom 12  
    Witam!
    W tej chwili przemyte denaturatem kartdriże podmieniłem ;- bez skutku (może i te drugie są walnięte, nie mam ich więcej czy może jest metoda sprawdzenia czy nie są walnięte?).
    Po zadaniu drukowania karetka po małej chwili powinna się znaleźć po lewej stronie i winna pobierać papier (tak?). Moja po zadaniu drukowania wyjedzie z 5 cm i po chwili zaczyna migać dioda żółta.
    Wlad
  • #16 1059181
    kosmita
    zajżyj do FAQ drukarki.. podałem tam link do tematu w którym jest objaśnione jak sprawdzić czy kałamaże są dobre.. a jak nie to jak sprawdzić który padł.. generalnie w całej seri 6xx robi się to tak samo

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP DeskJet 690C wykazuje problem z ruchem karetki, która uderza w lewy bok obudowy i sygnalizuje brak papieru poprzez migającą diodę. Przyczyną może być zabrudzony lub uszkodzony strip encoder, czujnik optyczny (transoptor) w karetce, uszkodzona płytka elektroniki (PCA) lub taśma łącząca karetę z elektroniką. Zalecane jest dokładne czyszczenie strip encodera i transoptora denaturatem oraz sprawdzenie stanu lutów i połączeń taśmy. Prowadnica karetki powinna być czysta i odpowiednio naoliwiona, aby zapewnić płynny ruch. Problem może także wynikać z uszkodzenia mechanizmu pobierania papieru – plastikowa dźwignia odpowiedzialna za podnoszenie papieru jest luźna lub uszkodzona, co uniemożliwia prawidłowe podawanie papieru. Ręczne przesunięcie karetki w lewo powinno powodować podniesienie tacki z papierem, co w tym przypadku nie następuje bez dodatkowego nacisku na dźwignię. Wskazane jest również sprawdzenie stanu i kontaktów kartridży, gdyż uszkodzone lub źle osadzone mogą powodować błędy. W przypadku braku skuteczności naprawy warto rozważyć zakup używanej drukarki z tej samej serii na części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA