logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak zasilania w Panasonic NV-P2U HQ - zasilacz sprawdzony, diody OK, co dalej?

zmludek 10 Gru 2004 22:32 1563 4
REKLAMA
  • #1 1050775
    zmludek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Kompletnie padnięty zasilacz, sprawdzałem zimne luty, spradzilłem większośc diod są dobre a zasilacz dalej nie działa. Powiedzcie co moze byc nie tak, czy mieliscie takie przypadki, dodam ze wszsytkie elementy na pierwzsu rzut oka wydają sie być ok.Proszę o odpowiedzi i jeśli ktoś ma schemat to proszę o kontakt mariusz(_at_)interkar.pl
  • REKLAMA
  • #2 1051180
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Obowiązują takie same zasady jak w przypadku "sztandarowego" modelu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic137065.html
    czyli wymiana elektrolitów, zwłaszcza po stronie pierwotnej (tutaj: C03 i C12). Warto również zwrócić uwagę na diodę Zenera D12 czy nie jest zwarta.
  • REKLAMA
  • #3 1052576
    zmludek
    Poziom 12  
    Dzieki za te podpowiedz, jeżeli ktoś ma schemat takiego zasilacza to proszę o podesłanie.Mój mail powyżej. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1052610
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Schemat zasilacza jest bardzo podobny do NV-G45, drobne róznice są po stronie pierwotnej.
  • #5 4273004
    zmludek
    Poziom 12  
    Witam ponownie znowu jest problem z tym samym zasilaczem, nie ma żadnych napięć na wyjściu przy wtyczce. Do transformatora dochodzi po wyprostowaniu 370V ale z niego juznie ma żadnego napięcia na wyjściu a powinno być chyba min. 27V, 50V...Wymieniłem praktycznie wszystkie elki, diody wydają się być ok. Nie wiem co dalej tu robić. Tak wogole nie wiem czy dobrze myśle ale jak to trafa dochodzi napięcie a na wyjściu już nic nie ma to gdzieś jest zwierane do masy może, możliwe to?? Mówie już o stronie wtórnej. Czy może szukać po pierwotnej jeszcze. Czy te napięcie 370V powinno dochodzić do tej przetwornicy czy nie niższe ?? Zapomniałem dodać ze pomierzyłem te trafo na przejscie sygnały i żdnego rozwarcia w drucie nie ma.
REKLAMA