logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać oświetlenie awaryjne na klatkach schodowych w blokach?

kumas 29 Lis 2011 17:32 1959 4
REKLAMA
  • #1 10197756
    kumas
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam, chciałbym się zapytać jak można wykonać oświetlenie awaryjne w klatkach schodowych poziomych lub w tych w blokach, jakie oświetlenie zastosować przy braku ptradu i czy napiecie powinno byc na jakims podczymaniu akumulatorowym itd, prosze o rade do fachowcow i pomoc i porade

z gory dziekuje

Post napisany na poziomie szkoły podstawowej- popraw!
    [Akrzy]
  • REKLAMA
  • #2 10197864
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4613
    W pomieszczeniach "ruchu elektrycznego " np. rozdzielnie, stosuje się oświetlenie awaryjne zasilane z akumulatorów. Po zaniku napięcia (podstawowego)następuje załączenie stycznika na prąd stały,którym są zasilone lampy oświetlenia awaryjnego. Może to być zrobione na napięciu 220V, 110V lub 24V. Z takimi się spotkałem.
  • REKLAMA
  • #3 10197903
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Są różne systemy i rozwiązania stosowane w w obiektach budowlanych poprzez stosowanie akumulatorów instalowanych w oprawach bądź doprowadzenie czwartej żyły z której oprawa jest zasilana (zależy od klasy ochronności).
    Polecam zapoznać się zAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Polecam zapoznać się z przykładowymi systemami np.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ,Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

I coś tutaj ciekawego znalazłem :)Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #4 10209134
    andpol
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Najtaniej zastosować oprawy z modułem awaryjnym, który w przypadku braku napięcia automatycznie przełączy oprawę na tryb awaryjny z akumulatora.
  • #5 10453154
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Pkt 3.3. regulaminu.
REKLAMA