logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N82 - czy nawigacja jest darmowa po aktualizacji map?

ceber1 29 Lis 2011 19:16 2330 6
REKLAMA
  • #1 10198319
    ceber1
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Wczoraj ściągnąłem nowa mapę polski i głosy na telefon mój . Dziś chciałem jechać i ja przetestować , ale wyskakuje mi bym zakupił licencje do niej , na miesiąc lub na rok za 40 coś zł . Słyszałem że ta nawigacja jest darmowa , czy coś źle robię czy jednak muszę ja kupić ? Proszę o radę w tej sprawie . Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10200346
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    vaclaw - skoro zainstalowal aplikacje za darmo, a ma informacje o zakupie na miesiac, to dla mnie jest to informacja - naviExpert :)

ceber1 - NaviExpert mozesz uzywac przez tydzien za darmo. Placisz za abonament na dostarczenie danych (map) a nie za licencje.

Nokia jednak ma w sobie mapy OVI - oryginalne, darmowe i legalne - ze strony Nokii. A po sciagnieciu przez komputer na komorke map, niczego nie sciaga po drodze - a NaviExpert wrecz nagminnie musi - To rozwiazanie dla bogatych :)

W aplikacji OVI-maps (oryginalnej nawigacji Nokii) taka informacja nt. zaplaty za licencje IMHO, nie wystepuje.
  • REKLAMA
  • #4 10200636
    ceber1
    Poziom 14  
    Więc zapewne tak jest bo na obydwu nokiach jest tak samo . Więc co ja mogę zrobić w takim razie ?
  • REKLAMA
  • #5 10200732
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    1. Odinstalowac program, ktory "wola o licencje" a ktorego nazwy nadal nie podales - bo po co?

2. Zainstalowac program Nokii OVI - o ktorym pisalem wyzej - Ovi_Maps_3.03 (Link)

3. do sciagania map przyda sie tez program: Ovi_Maps_NokiaMaploader (Link)
  • #6 10203632
    ceber1
    Poziom 14  
    Przepraszam ale nie znam się na tym za bardzo . Wszedłem w tel i mam napisane w pliku w tel Mapy , po odpaleniu tego wchodze w informacje i sa tam napisane takie cuda
    NAV2
    v2.0wk30b04 OpenGLLMMN

Czytałem na stronie nokii właśnie by usunąć i wgrać nową ale nie wiem w jaki sposób to usunąć w tel ? Wchodziłem w menadżera aplikacji w noki żeby to znaleźć ale nie wiem jak to znależć i zrobić ?
  • #7 10239451
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Właśnie świeżo przerabiałem temat. W N82 nie działają mapy ovi. Co nie oznacza, że nie można za darmo korzystać z map. Ma komputer ściągnij sobie program Nokia Suite ze strony Nokii (wymagana darmowa rejestracja). Programem Nokia Suite możesz dograć mapy do istniejącej aplikacji Mapy w menu głównym N82. Polecam forum Nokia w razie kłopotów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował nową mapę Polski na telefonie Nokia N82, ale napotkał problem z koniecznością zakupu licencji na nawigację. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że aplikacja NaviExpert, która wymaga abonamentu, jest odpowiedzialna za ten problem. Zamiast tego, zalecili korzystanie z darmowej aplikacji Ovi Maps, która jest dostępna na stronie Nokii. Użytkownik został również poinformowany o możliwości użycia programu Nokia Suite do zainstalowania map do istniejącej aplikacji Mapy w N82. Wskazano, że Ovi Maps nie działa na N82, ale można korzystać z map za darmo, ściągając je na komputer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA