Witam.
Dzisiaj zauważyłem, że ubyło mi płynu chłodzącego w zbiorniczku, a na ściankach wewnętrznych był brązowy osad. Zalany niebieski płyn Petrygo zmienił kolor na rdzawy. Na zimnym silniku był stan, a teraz jest poniżej minimum. Nie było w nim jednak śladów oleju. Olej niedawno wymieniany, stan w porządku.
Szukałem podobnych tematów i znalazłem, że to rdza oraz kamień, trzeba przepłukać układ i wlać nowy płyn. Prawidłowo powinien to być G12 A8D.
Posiada on właściwości antykorozyjne i usuwa kamień.
Teraz pytanie. Wlać G12 czy Petrygo?
Obawiam się że mogą wystąpić jakieś przecieki (G12).
Jeszcze jedno. Kiedy gaszę silnik (nagrzany) w zbiorniku uchodzi bąbel powietrza.
Czy to normalne? Czy to odpowietrzanie układu?
Zrobiony szlif głowicy i wymiana uszczelki. Wężownice nie są napuchnięte. Temp w porządku. Do tej pory (pomimo tych pojedynczych bąbelków przy gaszeniu) stan był zawsze w normie.
Dzisiaj zauważyłem, że ubyło mi płynu chłodzącego w zbiorniczku, a na ściankach wewnętrznych był brązowy osad. Zalany niebieski płyn Petrygo zmienił kolor na rdzawy. Na zimnym silniku był stan, a teraz jest poniżej minimum. Nie było w nim jednak śladów oleju. Olej niedawno wymieniany, stan w porządku.
Szukałem podobnych tematów i znalazłem, że to rdza oraz kamień, trzeba przepłukać układ i wlać nowy płyn. Prawidłowo powinien to być G12 A8D.
Posiada on właściwości antykorozyjne i usuwa kamień.
Teraz pytanie. Wlać G12 czy Petrygo?
Obawiam się że mogą wystąpić jakieś przecieki (G12).
Jeszcze jedno. Kiedy gaszę silnik (nagrzany) w zbiorniku uchodzi bąbel powietrza.
Czy to normalne? Czy to odpowietrzanie układu?
Zrobiony szlif głowicy i wymiana uszczelki. Wężownice nie są napuchnięte. Temp w porządku. Do tej pory (pomimo tych pojedynczych bąbelków przy gaszeniu) stan był zawsze w normie.
Moderated By manta:Kolego, nawet w dziale dla początkujących, powinieneś już napisać poprawny post (nazewnictwo części/elementów), tym bardziej, iż na swoim koncie masz już posty, dotyczące mechaniki i napraw samochodu. Tak więc zapraszam ponownie z poprawnie napisanym postem, a tym czasem:
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
Kosz.