logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 0xc000000e Windows 7 - Seagate Barracuda 750GB, jak odzyskać dane?

Neveral 30 Lis 2011 21:27 11123 10
REKLAMA
  • #1 10203169
    Neveral
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, posiadam oryginalny system Windows 7 Ultimate. Kiedy nie było mnie w domu komputer zresetował się i po restarcie wyskoczył jakiś komunikat że dysk uległ awarii i należy jak najszybciej zrobić kopię danych. Parę sekund po tym jak chciałem coś zrobić na kompie system się zawiesił. Chciałem uruchomić ponownie i wyskoczył błąd 0xc000000e. Chciałem go naprawić przez narzędzie do naprawy z płytki z systemem, lecz mimo że w biosie jest widoczny dysk to przy naprawie go nie widzi. Chciałem zainstalować system ponownie, z podłączonym drugim dyskiem, lecz widoczne były tylko partycje drugiego dysku. Przy podłączeniu tylko tego "zepsutego" dysku, podczas wczytywania systemu z płytki, cały czas jest czarny ekran i widać tylko kursor... Czy oznacza to koniec żywotu mojego dysku? Jakby co jest to Seagate Barracuda 750GB. Proszę o pomoc, co mogę zrobić w kierunku naprawy dysku? Zależy mi na chociaż częściowym odzyskaniu danych a płacić za odzyskanie danych nie mam zamiaru ;)
  • REKLAMA
  • #2 10203208
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    Nie pomyślałeś o zrobieniu kopii danych gdy system Cię o tym poinformował?
    Włącz system z innego dysku i podaj SMART tego zepsutego. Podeślij też pierwsze 100 sektorów dysku (info masz na forum).
  • #3 10203479
    Neveral
    Poziom 10  
    Chciałem zacząć kopiować dane, ale wtedy jak pisałem wyżej komputer się zawiesił. Jutro się dalej wezmę za dysk i napiszę co i jak.
  • REKLAMA
  • #4 10218772
    Neveral
    Poziom 10  
    Błąd 0xc000000e Windows 7 - Seagate Barracuda 750GB, jak odzyskać dane?

Wyżej screen wykazu SMART zrobionego przez program MHDD. Na razie nie mogę zainstalować systemu na drugim dysku. Dopiero w przeciągu 2-3 następnych dni zainstaluję system i będę miał dostęp do zepsutego dysku przez system.
  • #6 10218826
    Neveral
    Poziom 10  
    Tzn? Jak mogę odzyskać z niego dane?

Dodano po 31 [minuty]:

Coś tam z lekka właśnie o tym przeczytałem. Pisze że to skopiowanie wszystkiego dokładnie z jednego dysku na drugi. Jedyny inny dysk z jakiego mógłbym skorzystać to przenośny dysk USB o pojemności 500GB. Czy jest w tym wypadku możliwość wykonania tej kopi posektorowej i czy jest możliwość wyboru danych do skopiowania? Chociaż partycji, to bym po partycji kopiował to co da się skopiować i dalej już bym dał sobie radę ze wszystkim.
  • #7 10219165
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Raczej kopiowanie całego dysku. Uszkodzony dysk musi być podpięty bezpośrednio. Sprawny może być na USB chociaż nie jest to zalecane.
  • REKLAMA
  • #8 10219462
    Neveral
    Poziom 10  
    Zatem co zrobić jeśli mam do skopiowania dane z dysku 750GB na którym jest ok. 500-600GB zajęte (jeśli jest taka możliwość chciałbym sprawdzić dokładnie, ile danych jest na tym dysku, w MHDD nie pisało, albo złej komendy używałem), a do dyspozycji mam dysk SATA 2 500GB w średnim stanie i dysk przenośny USB 500GB? Nie mam skąd wziąć pojedynczego dysku 750GB/1TB. Da się skopiować te dane mając dane dyski do dyspozycji czy jestem skazany na całkowitą utratę plików? Proszę o jakąś bardziej rozbudowaną wypowiedź bo "Raczej kopiowanie całego dysku." za wiele w tej sprawie nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #9 10219963
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Można podzielić kopię między jeden a drugi dysk ale z takiej kopii nie da się raczej odzyskać danych (będzie trzeba ją wcześniej ponownie "złożyć").
  • #10 10222568
    Neveral
    Poziom 10  
    A jest jakaś opcja aby sprawdzić ile danych jest na tym dysku? Przez jakiś program czy coś?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem 0xc000000e na komputerze z systemem Windows 7 Ultimate, spowodowanym awarią dysku Seagate Barracuda 750GB. Po restarcie systemu komputer zawiesza się, a narzędzie do naprawy nie widzi uszkodzonego dysku, mimo że jest on widoczny w BIOSie. Użytkownik poszukuje sposobów na odzyskanie danych, preferując metody, które nie wymagają płatności za usługi odzyskiwania. W odpowiedziach sugerowane jest wykonanie kopii posektorowej uszkodzonego dysku oraz podłączenie sprawnego dysku, jednak użytkownik ma ograniczone zasoby dyskowe. Pojawia się również pytanie o możliwość sprawdzenia ilości danych na uszkodzonym dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA