logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku Seagate Barracuda po błędzie MACHINE_CHECK_EXCEPTION?

piasek1990 01 Lip 2007 14:45 1965 14
REKLAMA
  • #1 4038362
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Witam

Ostatnio siedziałem przy komputerze i zawiesił się - wyskoczył blue screen chyba z błędem typu MACHINE_CHECK EXPECTION (chyba ponieważ czasami mi takie błędy wyskakiwały a wtedy nie przeczytałem). Nie przejmując sie tym wiele zresetowałem komputer (raczej odciąłem na chwile zasilanie bo mam taką starszą obudowę w której nie ma resetu). Wtedy poszedłem sobie i wróciłem za ok 20min i widzę na ekranie "kreator tworzenia partycji" (w cd-romie siedziała płyta z win xp bo kumplowi robiłem partycje wcześniej) i nie było żadnej tylko tak jak bym dysk przyniósł dopiero ze sklepu.

1.Jak mam odzyskać dane z tego dysku? czytałem juz trochę o tym i o kilku programach ale czy mógłby mi ktoś podać jakąś bardziej szczegółową instrukcję? jak to zrobić bo nie chciałbym uwalić dysku i stracić tych danych bo są one ważne ale nie na tyle żeby go oddać do jakiejś firmy.
    2.Czy to się odzyskuje mając ten program na drugim dysku czy wgrywa się go na ten na którym się utraciło dane?
    3.Ile procent daje sie odzyskać?
    4.Przy tym odzyskiwaniu to wybiera się co chce odzyskać czy wszystko po kolei jak leci?
    Na dysku nic nie zapisywałem od tamtej pory. Mam go od lutego po wymianie starego po awarii
    Dysk: Segate barracuda 7200.9 80Gb
  • REKLAMA
  • #2 4038484
    tun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jak nie formatowales dysku jeszcze to sprobuj odpalic boot xp z plyty
    (taka wersja windowsa xp ktora dziala z plytki bez instalowania)
    Wraz ze zintegrowanym Total Commanderem lub czym innym do przenoszenia danych.
    Ja juz pare razy tak mialem ze normalnie niby partycja padla i pod windowsem nie widac bylo, a pod boot xp wszystko widac i sobie uratowalem dane ;)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4038527
    piasek1990
    Poziom 19  
    Czy tego boota to mozna zrobic jakos z plyty windowsa?
  • REKLAMA
  • #5 4038642
    piasek1990
    Poziom 19  
    Czy Total Commandera to mam dodac tak jak w tym opisie jest pokazany przyklad z ad-aware i nero?
    Przy tym odpalaniu mam miec podlaczony 1 czy 2 dyski?
  • #6 4038979
    Emulator
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jezeli chcesz odzyskac dane z particji to najlepszy do tego bedzie Get Data Back FAT/Get Data Back NTFS-odzyskuje nawet po kilkukrotnym formacie.

PS:swietnie nadaje sie rowniez do odzyskiwania z Pendrive itp...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4039180
    piasek1990
    Poziom 19  
    Jak tym sie posluguje?
    Mam miec ten program na dysku z ktorego chce odzyskac dane czy na jakims innym?
  • #8 4039510
    Emulator
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    To zalezy jakie partycje chcesz odzyskac-najlepszym rozwiazaniem jest podlaczenie drugiego dysku z zainstalowanym Get Data i zaczac odzyskiwanie utraconych partycji z pierwszego dysku.Moze opisze jak ja zrobilem to na jednym dysku:a wiec mialem 80GB podzielone na 4 partycje(systemowa,dane,mp3,divix-wszystkie zniknely).Na poczatku utworzylem 10 gigowa partcyjie na system gdzie analogicznie zainstalowam Get Data i przeskanowalem min caly dysk.W efekcie calej operacji mialem swobodny(przez Get Data) dostep do wszystkich danych ze wszystkich utraconych wczesniej partycji.Jednoczesnie musze nadmienic iz dane z partycji na ktorej zostal ponownie zainstalowny system sa niekiedy "prawie nie do odzyskania".

PS:1)w praktyce mozna odzyskac 99,9% danych
    2)mozna wybierac pliki do odzyskania
  • #9 4039588
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4039782
    piasek1990
    Poziom 19  
    Wgralem ten programik, ale i przy 1 i przy 2 dyskach pokazuje to samo:
    Cytat:
    -2 stacje dyskietek chociaz nie mam podlaczonej ani jednej (w moim komuterze pokazuje 1)
    -8 partycji (chociaz mam naprawde 6)
    -logiczny dysk
    -image files?

Na tym co utracilem mialem 3 partycje, a zadnej nie widac co zrobic?
    Ostrzegam kolegę po raz pierwszy i ostatni!
    Znudziło mi się poprawianie Twych postów w tym temacie.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    TONI_2003
  • #11 4040429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4045941
    piasek1990
    Poziom 19  
    Wiesz co moze wez Ty napisz do mnie bo ja nigdy Cie nie widze na GG.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #13 4048003
    piasek1990
    Poziom 19  
    Z pomoca kolegi Nirvanowca udalo mi sie odzyskac dane programem Get Back Data , ale tylko tylko jedna partycje.
    Czy pomoze mi ktos jeszcze z dwoma?
  • #14 4049025
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    A co się stało z tymi dwoma pozostałymi , że Get Data ich nie widzi ? Może sa uszkodzone i trzeba je naprawiać ?

Pozdrawiam .
  • #15 4052026
    piasek1990
    Poziom 19  
    No więc odzyskalem z 1 partycji, robiłem to tak jak kazał Nirvanowiec. Gdy widzę już odzyskane dane to nie ma tam żadnego podziału na partycje a jedynie jest nad tym napisane NTFS. Wogule wszystkie partycje były NTFS.
    Mam już wszsytko co chciałem z D ale pozostaje jescze C i E :/

Podsumowanie tematu

✨ Po wystąpieniu błędu MACHINE_CHECK_EXCEPTION i utracie widoczności partycji na dysku Seagate Barracuda, zaleca się nie formatować dysku i spróbować odzyskać dane za pomocą specjalistycznego oprogramowania. Jednym z polecanych narzędzi jest Get Data Back (wersje FAT i NTFS), które umożliwia odzyskanie danych nawet po wielokrotnym formacie. Program powinien być zainstalowany na innym dysku niż ten, z którego odzyskujemy dane, a odzyskane pliki należy zapisywać na innym nośniku, aby uniknąć nadpisania. Można także użyć bootowalnej wersji Windows XP z płyty CD, zawierającej narzędzia takie jak Total Commander do przenoszenia danych. Proces odzyskiwania polega na przeskanowaniu uszkodzonego dysku i uzyskaniu dostępu do utraconych partycji, które często są sformatowane w systemie plików NTFS. W praktyce możliwe jest odzyskanie ponad 99% danych, choć partycje, na których został ponownie zainstalowany system, mogą być trudniejsze do odzyskania. W przypadku problemów z widocznością niektórych partycji, może być konieczna ich naprawa lub dalsza diagnostyka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA