logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja starego struga - informacje o produkcie i producencie

czuwi 30 Lis 2011 23:51 3494 12
REKLAMA
  • #1 10203872
    czuwi
    Poziom 9  
    Na początku chciałbym się przywitać, bo chociaż na to forum zaglądałem już niejednokrotnie to jest to mój pierwszy post tutaj.
    Jeżeli umieściłem go w nieodpowiednim dziale czy źle nazwałem temat to z góry przepraszam i proszę o poprawienie.
    Ale do rzeczy.
    Chciałbym Was prosić o pomoc w zebraniu informacji na temat takiego sprzętu:
    Identyfikacja starego struga - informacje o produkcie i producencie Identyfikacja starego struga - informacje o produkcie i producencie
    Interesują mnie wszystkie informacje na temat tego przedmiotu - co to może być, kiedy mogło być wyprodukowane, do czego służyło, informacje na temat firmy, która to wyprodukowała itp.
    Domyślam się, że jest to jakiś strug. Prawdopodobnie dość stary - w sieci znalazłem opis aukcji z wiertarką tej samej firmy, sprzedający twierdził, że widział taką na zdjęciu z czasów II wojny światowej.
    Jeżeli ktoś mógłby cokolwiek powiedzieć na ten temat to z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 10205723
    henrykS
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Jakoś dziwnie ułożyłeś do tego zdjęcia... Dlaczego akurat odwrotnie, bo rozumiem
    że widoczne są od góry nogi- podstawa"
    Pokaż najbardziej istotne fragmenty, tj. część nożową, może ktoś skojarzy?
  • REKLAMA
  • #3 10207286
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 10207751
    czuwi
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi. 101pawel - widziałem te aukcje, szperając po sieci zanim tutaj napisałem. Niestety nie udało mi się trafić na cokolwiek więcej.
    henrykS - masz racje, jakoś nie pomyślałem o tym żeby pokazać drugą stronę. Dorzucam jeszcze dwie fotki:
    Identyfikacja starego struga - informacje o produkcie i producencie Identyfikacja starego struga - informacje o produkcie i producencie
  • REKLAMA
  • #5 10207791
    henrykS
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Nooo... trzeba było tak od razu...

Jak dla mnie, to wieloczynnościowa obrabiarka do drewna, tzn. pilarka, frezarka
    i strugarka (heblarka). Raczej mocowana do stołu, wskazują na to te nogi.
    Fakt- zabytkowa, napędzana płaskim pasem transmisyjnym. Ciekawostka.

edit: nie pasem, tylko sprzęgłem na sześciokąt...
  • #6 10207894
    czuwi
    Poziom 9  
    Właśnie zastanawia mnie sposób napędzania tego urządzenia. Pomyślałem, że mogło to być napędzane przez silnik elektryczny, właśnie przez ten sześciokąt - wygląda jakby był dołożony później niż zostało wyprodukowane urządzenie. Po za tym obudowa wskazywałaby, że posiadało to silnik elektryczny, ale nie mogę tego stwierdzić, bo nie rozbierałem, a przez otwory w obudowie widać, że wewnątrz jest dużo wolnej przestrzeni, w której są tylko wałki.
    Co do blaszanych blatów przy wałku nożowym - ich regulacja wygląda tak, jakby było możliwe ich uginanie. Czy mogło to służyć do strugania wklęsłych(bądź też wypukłych) powierzchni?
    Nie znam się na takich urządzeniach i są to tylko moje domysły. Jeżeli ktoś może je potwierdzić albo im zaprzeczyć to proszę o napisanie.
  • #7 10207921
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    To wygląda raczej na regulacje grubości. Choć możliwe ze nie tylko.
    Są uchwyty wiec pewnie to mogło pracować ręcznie wiec wydaje mi się ze to powinno mieć w środku silnik, przynajmniej kiedyś szczególnie ze jest moc na tabliczce
  • #8 10211490
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 10212452
    czuwi
    Poziom 9  
    101pawel napisał:
    Patrzę i nie widzę noży. Czy na tym wałku są zamocowane noże, a nie widać ich na zdjęciach?

Noży niestety nie ma, są tylko miejsca ich mocowania na wałku.
    Urządzenie wygląda naprawdę ciekawie, zważywszy na to, że na pewno jest stare(sądząc po wiertarkach znalezionych w sieci wyprodukowanych przez tą firmę i po wyglądzie, może mieć 60-70 lat). Właśnie z tego powodu mnie interesuje - jest stare i nietypowe, a mam zadanie na studiach, w którym muszę opisać jakieś stare urządzenie w moim otoczeniu i wybór padł właśnie na to.
    Może ktoś ma pomysł gdzie można by spróbować szukać informacji o tym urządzeniu, bądź o firmie, która to wyprodukowała? Znacie jakieś fora, na których piszą ludzie zainteresowani takimi zagadkami? Może jakieś książki?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • #11 10212702
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10213814
    czuwi
    Poziom 9  
    Proctor napisał:
    Przecież po samej obudowie i tabliczce widać, że tam był kiedyś silnik. Widać, że to jakaś stara mini wyrówniarka (heblarka).

To już zostało stwierdzone...
    Proctor napisał:
    Nad czym tu się rozwodzić, warte ze 100PLN, albo tyle co złom.

Przeczytaj mojego poprzedniego posta, napisałem z jakiego powodu się nad tym rozwodzę i nie pytam o wartość tego, bo nie zamierzam sprzedawać ani oddawać na złom....
  • #13 10237840
    lenherd
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Strug ręczny do krzywizn ..............swoją drogą operator musiał mieć niezłą parę w rękach :D
    Nowsza wersja

Proszę poprawnie wstawić zdjęcie/a/ .
    Zgodnie z >>>Instrukcja zamieszczania i edycji obrazków na forum >>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

ANUBIS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat starego struga, który prawdopodobnie jest wieloczynnościową obrabiarką do drewna, mogącą pełnić funkcje pilarki, frezarki i strugarki. W dyskusji zwrócono uwagę na brak noży oraz na możliwość napędu elektrycznego, co sugeruje, że urządzenie mogło być zmodernizowane. Uczestnicy forum podzielili się swoimi spostrzeżeniami na temat konstrukcji, regulacji grubości oraz potencjalnych zastosowań maszyny. Wskazano również na potrzebę dalszego poszukiwania informacji o firmie produkującej to urządzenie oraz na istnienie aukcji, gdzie można znaleźć podobne sprzęty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA