Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

spliter HD Ver 1.3 spalił kartę abonencką.

01 Gru 2011 01:16 2972 6
  • Poziom 10  
    Witam.
    Zakupiłem jakiś czas temu nowy spliter HD Ver 1.3 i mał być użyty u znajomego lecz nie zadziałał, dekodery nie widziały kart, więc poszedł na półkę (wtedy nie było czasu się tym zająć), poleżał w pudełku pół roku.
    Teraz chciałem go wykorzystać u siebie ( SAGEM HD , BCT1430 i PACE SD)
    Po podpięciu zasilania 12v 1,2A świeci zielona dioda
    po wsunięciu karty nawet bez podłączonych kart klientów zapalają się zielona i czerwona na 2 sekundy i gasną i tak pulsują nawet po wyjęciu karty.
    Z klientami to samo i włóż kartę abonenta w dekoderze.
    Jedna karta Cyfry po tych testach przestała działać musiałem ją wymienić u dystrybutora C+.
    Wcześniej diody świeciły na stałe i też włóż kartę lub karta niewłaściwa.

    Na HC i na piku 4.96V, spliter wygląda na Leśnego Dziada po przeróbce na wszystkie dekodery, rezystory jak na przeróbce wszystkie wymienione na 2,2k .
    w takiej postaci go zakupiłem.

    Nie mam żadnego doświadczenia ze spliterami jak również nie znalazłem podobnej usterki na forum.
    Proszę o jakąś podpowiedź.

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Ok dziękuję za szybką odpowiedź już teraz wiem że z Sagemcom DSI87 (HD) nie zadziała. Poczytałem i ponoć DSI87 dodatkowo szyfruje transmisję pomiędzy dekoderem a kartą przy każdej sesji.
    ale...
    mam multiroom 2 karty i drugą chciałbym podzielić na PACE i 1430 lecz nadal nie działa.
    Czy to normalna praca splitera, że obie diody świecą równocześnie przez 2 sekundy i gasną na kolejne 2 sekundy i tak w kółko?
    Czy jest uszkodzony ?
    Co jeszcze sprawdzić oprócz napięcia zasilającego na scalakach ?

    pozdrawiam
    prucho
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Ja bym dla pewność wymienił scalak i go ponownie zaprogramował gdyż nawet bez karty w splliterze powinny dekodery widzieć karty klienckie
  • Poziom 10  
    Dziękuję za kolejną odpowiedź.

    Programator odzyskam chyba dopiero po nowym roku, więc do tego czasu muszę się wstrzymać z wymianą i programowaniem pic'ów w matce (PIC16F628A) i klientach (PIC16F628A).

    Ponawiam pytanie odnośnie zachowania diod elektroluminescencyjnych:
    Czy to normalne, że świecą obie razem przez 2 sekundy i obie gasną na kolejne 2 sekundy i tak w kółko nawet po wyjęciu karty z serwera ?

    Wydaje mi się, że powinny sygnalizować transmisję pomiędzy kartą a kartami klientami (rx / tx lub coś w tym rodzaju) ale być może się mylę. Zapewne zależy to od wsadu w pic'u, a może to jakiś kod błędu ...?

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Czerwona powinna się świecić cały czas (sygnalizuje zasilanie) a zielona przy transmisji tx/rx.
  • Poziom 10  
    Na takiej konkretnej odpowiedzi mi zależało :)
    arecki09 napisał:
    Czerwona powinna się świecić cały czas (sygnalizuje zasilanie) a zielona przy transmisji tx/rx.

    Oczywiście pozostałe odpowiedzi również są dla mnie cenne.

    Czekam na programator, napiszę o efektach.

    Pozdrawiam