logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty układ hydrauliczny do siłownika dwustronnego działania?

marins 03 Gru 2011 18:56 5152 6
REKLAMA
  • #1 10214116
    marins
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Witam.
    Chciałbym się dowiedzieć co jest potrzebne do zbudowania prostego układu hydraulicznego, który to będzie zasilać siłownik dwustronnego działania.
    Chodzi mi dokładnie o taki układ jaki jest wykorzystywany w ładowarkach, tj. wajcha do przodu, siłownik się wysuwa i odwrotnie.
    Jestem w tym temacie zielony, dlatego proszę łopatologicznie.
  • REKLAMA
  • #2 10214160
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 559
    Zbiornik na płyn roboczy, pompa, filtr , zawór przelewowy, zawór bezpieczeństwa, rozdzielacz 3-pozycyjny, siłownik, przewody ciśnieniowe no i płyn roboczy. Może kolega cos więcej napisze do czego ten siłownik? Jakie siły/ciśnienie ?
  • REKLAMA
  • #3 10215696
    marins
    Poziom 13  
    Chciałbym zbudować małą brykieciarkę. Taką na domowe potrzeby.
    Myślę o nacisku siłownika około 10t

Dziękuję za odpowiedź
  • #4 10216272
    darek4168
    Poziom 21  
    Ocena: 346
    Jak to ma być brykieciarka to rozdzielacz nie może być ręczny, powinien być elektrozawór. Maszyny renomowanych firm mają nacisk około 1000kg na 1cm kwadratowy, ciśnienie około 200bar.

Jak zbudować prosty układ hydrauliczny do siłownika dwustronnego działania?
    Ta jest nieco większa, ale zasada działania jest taka sama, we wszystkich.
  • REKLAMA
  • #5 10216427
    marins
    Poziom 13  
    Czym się kierować przy zakupie siłownika? Czy każdy siłownik da się zregenerować?

Brykieciarka z fotki powyżej to kawał porządnej roboty. Nic tylko pogratulować twórcy.

Trochę czytałem o brykieciarkach i zdaje sobie sprawę że to ma być zautomatyzowane i że zamiast tradycyjnego rozdzielacza są potrzebne elektrozawory lecz mimo to moja wiedza o temacie hydrauliki jest znikoma.
  • REKLAMA
  • #6 10216738
    darek4168
    Poziom 21  
    Ocena: 346
    Dzięki za pochwalenie maszyny.
    Jeżeli chcesz kupić siłownik na złomie, najtaniej w tedy będzie to patrz żeby były w nim resztki oleju, wówczas nie będzie wewnątrz pordzewiały co powoduje wżery. Uszczelniacze tłoka i tłoczyska kupisz bez problemów, każdy siłownik zregenerujesz pod warunkiem że powierzchnia cylindra będzie gładka bez ubytków. Ten co jest przy tej czerwonej maszynie ze zdjęcia, kosztował 60zł, urwane miał ucho i przez to ktoś wyrzucił go na złom, średnica tłoka w nim to 125mm, ale taki jest do małej brykieciarki nieco za duży, Tobie to taki 100mm tłok będzie odpowiedni. Hydraulika w brew pozorom bardzo prosta jest, a sterowanie jednym siłownikiem jeszcze prostsze.
  • #7 10218651
    marins
    Poziom 13  
    Dzięki serdeczne za poradę przy kupowaniu siłownika. Kiedyś właśnie widziałem na złomowisku dość sporo siłowników ale nie miałem pojęcia czy coś da się jeszcze z nich wykrzesać. Teraz będę wiedzieć na co patrzeć przed wydaniem pieniędzy.

Podsumowanie tematu

✨ Aby zbudować prosty układ hydrauliczny do siłownika dwustronnego działania, potrzebne są następujące komponenty: zbiornik na płyn roboczy, pompa, filtr, zawór przelewowy, zawór bezpieczeństwa, rozdzielacz 3-pozycyjny oraz przewody ciśnieniowe. W przypadku budowy brykieciarki, zaleca się użycie elektrozaworu zamiast ręcznego rozdzielacza, a ciśnienie robocze powinno wynosić około 200 bar. Przy zakupie siłownika warto zwrócić uwagę na jego stan, szczególnie na obecność resztek oleju, co może świadczyć o braku korozji wewnętrznej. Siłowniki można regenerować, pod warunkiem, że cylinder jest gładki i nie ma ubytków. Odpowiedni rozmiar tłoka dla małej brykieciarki to około 100 mm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA