logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować zdalny dostęp do RS232 na Windows 7?

viper_lasser 03 Gru 2011 20:50 2248 5
REKLAMA
  • #1 10214659
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam
    Próbuję zrobić przekierowanie z portu szeregowego poprzez ethernet tak żeby druga osoba nie mająca fizycznego dostępu do portu rs232 mogła się do niego dostać

Parę lat temu była sobie aplikacja z firmy lantronix która działała bardzo dobrze.

Teraz już mam windows 7 i niestety ta aplikacja nie działa (Lantronic Com Port Redirector). Przy próbie zapisu ustawień wyskakują jakieś błędy nawet przy uruchomieniu z prawami admina. Wirtualny port rs232 nie tworzy się.

Nowsza wersja 4.3 tworzy co prawda wirtualny port szeregowy ale przy próbie otwarcia tego portu w terminalu wyskakuje błąd że nie można otworzyć go.

Znalazłem aplikację HW Virtual Serial Port która działa PRAWIE dobrze
    Cyklicznie generuje jakieś dziwne znaki
    ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö˙ö

Są to znaki w HEX FF, FE, - takie powyżej E0, nie mam pojęcia od czego są tworzone.

Posiadam konwerter soyala AR-727CM

Zna ktoś sprawdzony program do stworzenia wirtualnego portu szeregowego z przekierowaniem na konkretny IP ?
  • REKLAMA
  • #2 10215565
    asher
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Spróbuj uruchomić soft w zgodności z Windows XP. Możliwe że problemy generuje przesiadka z 32 -> 64 bit.

Z tego com widzę Lantronix oferuje również wersje 64 bit. Jest też sporo notek co do konfiguracji i instalacji softu Link, może w tym tkwi problem?

Swojego czasu korzystałem z powodzeniem z softu od firmy Tibbo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10341550
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    A jak skonfigurowałeś ten port w tym nowym programie CPR ?
  • #6 10474219
    Kris20
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Minęło trochę czasu, ale może jeszcze nie rozwiązałeś problemu.
    Poszukaj programu VSPE posiada ciekawe opcje typu TCPClient, TCPServer, porty wirtualne itd.
REKLAMA