logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

windows7 64bit - jak napisać skrypt który zrestartuje port RS232 COM1

Bogusław Backiel 26 Lip 2013 12:36 2697 11
REKLAMA
  • #1 12562586
    Bogusław Backiel
    Poziom 11  
    Witam

Mam nowy komputer z Windows 7 64bit który ma wstawioną kartę portów szeregowych firmy UNITEX - wszystko działa ale do portu szeregowego muszę podłączyć urządzenie, które system błędnie wykrywa jako mysz szeregową i zajmuje mi port
    Aby korzystać z tego urządzenia muszę w menadżerze urządzeń wyłączyć port com1 a następnie do włączyć i wtedy wszystko działa dopóki nie będzie konieczności ponownego uruchomienia komputera

Czy możecie mi podpowiedzieć jak napisać skrypt który by po uruchomieniu systemu Windows automatycznie mógł by uruchomić się i wykonać zrestartowanie portu szeregowego w systemie windows7 64bit
  • REKLAMA
  • #2 12562625
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Uzyj: http://support.microsoft.com/kb/311272

Utworz plik bat i w nim:
    devcon disable "identyfikator urzadzenia"
    devcon enable "identyfikator urzadzenia"

Ustaw zeby startowal z prawami administratora i dodaj do autostartu.

Opis z przykladami: http://www.classicshell.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=423

Mozna tez uzyc: http://www.nirsoft.net/utils/device_manager_view.html
  • #3 12562637
    dr.hannibal
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Można by zrobić plik *.bat, który robił by to z poziomu konsoli, a sam BAT był by ustawiony jako automatycznie uruchamiany przy starcie.
    Tu masz trochę na ten temat:
    http://ateista.pl/showthread.php?t=5979
  • REKLAMA
  • #5 12562683
    PDT
    Poziom 24  
    Ocena: 50
    Cytat:

Disabling Serial Mouse Detection at Boot Time in Windows 7

Click on the Windows start button
    In the search box, type in: regedit and press the enter key on your keyboard
    The Registry editor windows will open
    Navigate to the registry key named: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\sermouse
    On the right hand side of the registry editor window you should find subkey named: start
    Double click on the "start" subkey and modify the value of the key to: 4 and click the OK button to return to the registry editor window
    Note: setting the "start" subkey value to 4 will disable windows from looking for serial mice at startup
    Exit the regitstry editor window

Powinno pomóc
    PZDR
  • REKLAMA
  • #6 12562695
    Bogusław Backiel
    Poziom 11  
    Próbowałem wczoraj zastosować ten programik z tego linku w wersji 64bitowej (Ia64\DevCon.exe) ale napisał mi że wersja ta jest niezgodna z posiadanym systemem Windows (7 64bit)
    Dodam, że posiadam, że ten komputer posiada procesor i3 intela
    -------------------------------------------
    Narzędzie devcon może zrobić coś takiego.
    http://support.microsoft.com/kb/311272
  • #7 12562711
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8271
    Spróbuj wersji i386. IA64 nie może działać na Twoim procesorze.
  • REKLAMA
  • #8 12562918
    Bogusław Backiel
    Poziom 11  
    sprawdziłem devcon w wersji i386 chodzi w wersji windows7 64bit

jednak najpierw spróbuję przetestować modyfikacje rejestru
    "Disabling Serial Mouse Detection at Boot Time in Windows 7 "
    gdyby się powidło to rozwiązało by trwale ten problem

Pozdrawiam
  • #9 12563055
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Bogusław Backiel napisał:
    Próbowałem wczoraj zastosować ten programik z tego linku w wersji 64bitowej (Ia64\DevCon.exe) ale napisał mi że wersja ta jest niezgodna z posiadanym systemem Windows (7 64bit)
    IA64 to Itanium, nie x86-64 vel. AMD64.
    Bogusław Backiel napisał:
    najpierw spróbuję przetestować modyfikacje rejestru
    "Disabling Serial Mouse Detection at Boot Time in Windows 7 "
    To rozwiązanie w tym przypadku jest bardziej eleganckie. Tylko zamiast grzebać się w rejestrze wystarczy otworzyć wiersz poleceń (jako Administrator) i wpisać:
    sc config sermouse start= disabled
  • #10 12573205
    Bogusław Backiel
    Poziom 11  
    Próbowałem dziś wykonać na 2 sposoby

Najpierw modyfikacja rejestru

a następnie w sc config

w obu przypadkach nie występowało mi latanie myszki po ekranie, ale zajętość portu nadal występowała

i musiałem stosować ręczne wyłączenie portu,
    oczywiście przy uruchamianiu komputera to urządzenie cały czas nadawało mi na port impulsy.

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie zadziałało
  • #11 12574232
    PDT
    Poziom 24  
    Ocena: 50
    Sprawdź, czy nie masz uruchomionego jakiegoś Microsoft ActiveSync do komunikacji z PDA.
    Wszelkie programy typu 'hotsync', komunikacja z telefonami, emulatory WinCE mogą robić takie żarty.
    Jedną z możliwych metod jest 'wyłącz' port COM zamiast usuń. Często po restarcie systemu winowajca sam się ujawnia (bo też nie może otworzyć).
    Warto też uważnie obejrzeć zawartość Manager-a urządzeń, zwłaszcza sekcję Modemy.

Pzdr
  • #12 12575584
    Bogusław Backiel
    Poziom 11  
    "czy nie masz uruchomionego jakiegoś Microsoft ActiveSync do komunikacji z PDA" - nie ma tam tego programu

"emulatory WinCE" - nie ma tam takiego oprogramowania

Natomiast jest program antywirusowy F-secure client security czy może on blokować port? - ale dla wszystkiego wyłączyłem zaporę w tym programie :?:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z systemem Windows 7 64-bit oraz kartę portów szeregowych UNITEX. Napotkał problem z błędnym wykrywaniem urządzenia jako mysz szeregowa, co blokuje port COM1. Aby rozwiązać ten problem, użytkownik poszukuje skryptu, który automatycznie wyłączy i włączy port szeregowy przy starcie systemu. W odpowiedziach zasugerowano użycie narzędzia devcon do dezaktywacji i aktywacji portu, a także modyfikację rejestru, aby wyłączyć detekcję myszy szeregowej. Użytkownik próbował różnych metod, w tym modyfikacji rejestru i polecenia sc config, ale problem z zajętością portu nadal występował. Dodatkowo, zasugerowano sprawdzenie, czy inne programy, takie jak Microsoft ActiveSync lub oprogramowanie antywirusowe, nie blokują portu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA