logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Linksys WAG320N i WRT610N do wzmocnienia sygnału WiFi?

zegarek159 04 Gru 2011 21:59 1910 2
REKLAMA
  • #1 10219219
    zegarek159
    Poziom 2  
    Witam. Z sieci niestety jestem kompletnie zielony. Mam następujący problem do rozwiązania. Mieszkam w budynku 3 piętrowym. na 3 kondygnacji jest biuro i tam mam internet. Urządzenie odpowiedzialne za rozdzielenie go to linksys WAG 320N. na parterze kolega ma pociągnięty po kablu internet, natomiast w piwnicy jest małe pomieszczenie i jest tam konsola do gier z kartą wifi. Niestety nie ma możliwości pociągnąć kabla ani z biura do piwnicy ani od kolego do piwnicy. Niestety w piwnicy jest bardzo ale to bardzo słaby zasięg wifi. u kolegi chciałbym oczywiście on się na to zgodził postawić urządzenie linksys WRT610N, bo takie mam i przez nie wzmocnić sygnał. Niestety nie mam bladego pojęcia jak je skonfigurować (oba urządzenie) tak, żeby chodziły razem ( żeby był zasięg w piwnicy) czy mogę liczyć na pomoc, ale taką łopatologiczną bo jestem w tym zielony.
  • REKLAMA
  • #2 10219568
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    LAN IP na 192.168.1.253, wyłączyć serwer DHCP i podłączyć do portu LAN kabel. Pozostałe porty oczywiście można wykorzystać do podłączania innych komputerów.

Przed wszystkim proszę też skonfigurować zabezpieczenia sieci WiFi.
  • #3 10220065
    zegarek159
    Poziom 2  
    Ok. LAN IP na 192.168.1.253,mam ustawić w obu urządzeniach takie samo? i czy w obu urządzeniach mam wyłączyć serwer DHCP czy tylko w tym na samym dole? Niestety tak jak napisałem jestem kompletnie zielony z sieci
REKLAMA