logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam obudowe subwoofera. jaki głośnik proponujecie?

Hasa 12 Gru 2004 12:15 1455 11
REKLAMA
  • #1 1054089
    Hasa
    Poziom 12  
    Mam gotową obydowę bassreflex do subwoofera:

Wymiary: 50x50 x wys. 60cm.
    Ścianki: podwójne z płyt wiórowych 18mm, czyli razem ok. 36mm.
    Bassreflex: średnica 10 lub 11cm.
    Objętość: z wyliczeń mi wychodzi że gdzieś ok. 97l.

Myślałem o głośniku 30 lub 38 cm.
    Pomieszczenie w jakim będzie wykożystywany ma wymiary ok. 5x5m, sporadyczne bedzie gram w małych i średnich salach.

Zależy mi aby bas był miękki, błęboki i "mięsisty".

Na głośnik chciałem wydać do 300zł. Myślałem o jakimś boschmannie lub o pioneerze TS-W305C.

Za pomoc serdecznie dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 1054491
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    popatrz na oferte stx'a, bo od 200 do 300zł jest wielka dziura w ofertach...

rozumiem ze nie masz wzmacniacza bo nie napisałeś.
  • REKLAMA
  • #3 1056916
    Hasa
    Poziom 12  
    Mam dwa wzmacniecze które chciełem do tego wykorzystać. Jeden ma 100W przy 4 ohm, a drugi to 300W przy 8 ohm.
  • REKLAMA
  • #4 1058053
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Widze kolego ze nie masz kompletnego pojecia o naglosnieniu. Otoz do naglosnienia wykorzystuje sie specjalne glosniki o duzej efektywnosci a ich wada jest twardy bas i nie zbyt nisko schodzacy. Natoniast domowe glosniki sa ciche ale moga nisko zamruczec. A ty chcialbys i jedno i drugie w dodatku ze skromnym wzmacniaczem 100W. To jest po prostu nie mozliwe! Albo nisko albo glosno! Dosc dobrym wyjsciem jest kupienie estradowego STX-a jest tani a jego parametry sa blizej sprzetu domowego niz estradowego czyli cos pomiedzy.
  • #5 1059572
    Hasa
    Poziom 12  
    Jakieś pojęcie mam, może nie duże ale zawsze jest.
    Zależy mi aby to bardzo dobrze grało w domu. Według mnie nawet te 100W wykorzystane w małym lub średnim pomieszczeniu to aż nadto.

Jeśli chciałbym zrobić subwoofer estradowy to kupiłbym ze dwa głośniki 38cm, wsadził do byle jakiej obudowy, podłączył do tego jakiś wzmacniacz z 800W i problem z głowy.

Myślałem też o wykorzystaniu jakichś subwooferów samochodowych.
  • #6 1060269
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Hasa napisał:
    Jeśli chciałbym zrobić subwoofer estradowy to kupiłbym ze dwa głośniki 38cm, wsadził do byle jakiej obudowy, podłączył do tego jakiś wzmacniacz z 800W i problem z głowy.

Myślałem też o wykorzystaniu jakichś subwooferów samochodowych.

Jakies, jakis... nie no, podoba mi sie bardzo takie podejscie do rzeczy... A subwoofery samochodowe nie nadaja sie do naglosnienia, niestety nawet w najmniejszym stopniu, z powodu ich niskiego SPL. Dwa "jakies" glosniki 38cm pewnie dobrze by sie sprawowaly w tubie... Ale takiej prawdziwej tubie, a nie czasami samochodowej :wink:

A co do miesistego basu to glosniki car-audio jak najbardziej... Daja ladny miekki, dlugi bas, tylko wtedy funkcja naglosnieniowa odpada... :(
  • REKLAMA
  • #8 2464842
    Eliminator
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Popieram to co napisał nfsking - zobacz cos z oferty stx. Dobra w miare jakos i cena a i parametry są podobno w miare poprawne.

Moderowany przez tomaszo:

Przed chwila za popieranie padlo ostrzezenie w innym temacie. Mam nadzieje, ze Eliminator wyeliminuje ta maniere.

• #9 2464972
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    38-300 kup - glosnik "polestradowy". niska sprawnosc jak na estrade, ale za to jako tako zejscie ma
  • #11 3970751
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    rafał5 napisał:
    witam czy można podłączyć 2 głośniki soprany 4 ohma jeden razem z głośnikiem basowym 8 ohma?

a czemu nie ? łączysz wysokie w szereg czy jak tam wolisz, jakaś zwrotnica albo kondziak na wysokie tony i już.
  • #12 3970791
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    a po co laczyc dwa wysokotonowe? mala sprawnosc? to kup tubke

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru głośnika do gotowej obudowy bassreflex o wymiarach 50x50x60 cm i objętości około 97 litrów, z bassreflexem o średnicy 10-11 cm. Autor rozważa głośniki 30 lub 38 cm, z budżetem do 300 zł, preferując miękki, głęboki i "mięsisty" bas, do użytku w pomieszczeniu 5x5 m oraz sporadycznie w małych i średnich salach. Wskazano, że w przedziale cenowym 200-300 zł oferta jest ograniczona, a dobrym wyborem mogą być głośniki marki STX, które łączą cechy sprzętu domowego i estradowego. Podkreślono, że subwoofery samochodowe mają niski SPL i nie nadają się do nagłośnienia, choć mogą dawać miękki bas, ale kosztem funkcji nagłośnieniowej. Zwrócono uwagę na konieczność dopasowania mocy wzmacniacza (autor posiada wzmacniacze 100W/4Ω i 300W/8Ω) do głośnika. Wskazano, że głośniki estradowe mają wysoką efektywność, ale twardy bas i ograniczone zejście niskich tonów, natomiast domowe głośniki grają cicho, ale nisko. Propozycje obejmują głośnik Pioneer TS-W305C oraz głośniki STX, a także model 38-300 jako głośnik "półestradowy" o niskiej sprawności, ale dobrym zejściu basu. Poruszono także kwestie łączenia głośników o różnych impedancjach (4Ω i 8Ω) z zastosowaniem zwrotnicy lub kondensatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA