logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt DJ'ski na start? Rekomendacje i koszty dla początkującego DJ'a

heliosjacek 06 Gru 2011 18:43 5322 13
REKLAMA
  • #1 10226062
    heliosjacek
    Poziom 2  
    Hej, jestem zafascynowany DJką w klimatach od rapu do dubstepu. Idą święta więc zdobędę trochę kasy. Chciałbym zacząć z Djką. Jedyne moje doświadczenie to FL studio. Chciałbym abyście mi powiedzieli jaki sprzęt jest dobry na początek i ile by to mniej więcej kosztowało

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10226195
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1080
    Chcesz kupić odtwarzacze, mikser, słuchawki czy cały zestaw nagłaśniający? Nie powiemy tobie ile by to mniej więcej kosztowało. To ty masz określić ile możesz maksymalnie na to wydać.
  • REKLAMA
  • #3 10226276
    heliosjacek
    Poziom 2  
    Słuchawki mam. I chyba tyle ze sprzętu. Wydać mogę tyle ile trzeba będzie, ale nie chcę drogiego sprzętu, bo nie wiem czy aż tak mnie to pochłonie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10226956
    natan14
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    2x Pioneer cdj-100 + Pioneer DJM 600, całość 2000 zł. Uprzedzam pytania, nie ma nic tańszego.
  • #5 10230299
    maciek_sl
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jest taniej inny mikser ;) a jeśli chodzi o cd sam je mam i polecam na początek:)
  • #6 10231337
    natan14
    Poziom 21  
    Proszę....Trzymajmy jakiś poziom, djm 600 to minimalne minimum.
  • #7 10231928
    F4r33L
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    natan14 napisał:

Co kolega mówi... niech kolega trzyma jakiś poziom minimum to DJM-2000 i 2x CDJ 2000. Na innych nie da się grać, bo jak można się pokazać z jakimś śmiesznym DJM-600 za 2000zł. Wybaczcie ale nie mogę takich bzdur czytać.
    A tak na poważnie do autora tematu, do rapu i dubstepu szczerze mówiąc byś potrzebował gramofony tego typu muzyka nie ukrywajmy zdecydowanie czarna opiera się na wielu skreczach gramofonowych czyli co za tym idzie jako odtwarzaczami najlepsze byłyby gramofony, lecz płyty drogie więc z całego serca odradzam.
    W takim razie CD playery z funkcją skreczu, lecz one aby ten skrecz był naprawdę a nie tylko na papierku będą dość drogie. Moim zdaniem najlepsze jeśli kolega poważnie myśli o czarnej muzyce polecałbym seranto plus jakiś prosty mikser 2 kanałowy bez efektora bo i po co one przy takiej muzyce. Pozdrawiam
  • #8 10231955
    Danek9
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Dedykowany do cdj-100 z tego co pamiętam był djm-300 (stoi nawet na alledrogo w kategorii miksery dla dj'ów taki zestaw) więc można taniej ;) Kupi 300 i tez pogra, a może mu się przecież jeszcze odwidzieć jak sam twierdzi. No i nie wiem czy w 2000 zamknie się z cdj-100 + djm-600.

Powiedz ile możesz maksymalnie wydać to będzie łatwiej nam coś doradzić :)
  • #9 10232060
    natan14
    Poziom 21  
    F4r33L napisał:
    natan14 napisał:

Co kolega mówi... niech kolega trzyma jakiś poziom minimum to DJM-2000 i 2x CDJ 2000. Na innych nie da się grać, bo jak można się pokazać z jakimś śmiesznym DJM-600 za 2000zł. Wybaczcie ale nie mogę takich bzdur czytać.
    A tak na poważnie do autora tematu, do rapu i dubstepu szczerze mówiąc byś potrzebował gramofony tego typu muzyka nie ukrywajmy zdecydowanie czarna opiera się na wielu skreczach gramofonowych czyli co za tym idzie jako odtwarzaczami najlepsze byłyby gramofony, lecz płyty drogie więc z całego serca odradzam.
    W takim razie CD playery z funkcją skreczu, lecz one aby ten skrecz był naprawdę a nie tylko na papierku będą dość drogie. Moim zdaniem najlepsze jeśli kolega poważnie myśli o czarnej muzyce polecałbym seranto plus jakiś prosty mikser 2 kanałowy bez efektora bo i po co one przy takiej muzyce. Pozdrawiam

Po pierwsze grzeczniej proszę bo jestem trochę bardziej w tych sprawach od ciebie. Po drugie set 2000 nie mieści się w przedziale cenowym jaki autor zaproponował otwierając temat. Nie zaproponowałeś nic co mogło by pomóc autorowi w ewentualnym zakupie, piszesz pierdoły i jeszcze jesteś święcie przekonany o swoich racjach (nawet nie potrafisz napisać poprawnie scratch). Post został zgłoszony a ciebie proszę o rozważniejsze zachowanie, gdyż jesteś na forum publicznym, nie w rynsztoku.
  • #10 10232064
    19sid64
    Poziom 11  
    F4r33L napisał:
    Wybaczcie ale nie mogę takich bzdur czytać.

prosta sprawa, nie czytaj.
    Co do mixera djm600 rzeczywiście jest klubową podstawą do grania. Jednak idąc dalej trzeba się zastanowić bo jeżeli chcesz podpiąć 4 kanały czyt. 2x cd + 2x gramce (fajna zabawa, w momencie gdy na cdkach dogrywasz samą muzykę a gramofony to już Twoja inwencja twórcza, bądź na odwrót) to 600 jest jak najbardziej odpowiednim mixerem w tej kategorii cenowej. Jeżeli natomiast zależy Ci tylko i wyłącznie na gramcach, bądź playerach i nie masz zamiaru w przyszłości zestawu rozbudować to 2 kanałówka była by wystarczająca (ja zawsze byłem zwolennikiem 4rech kanałów). Poszukaj coś z gamy pioneera tak jak np kolega wyżej wspomniał 300. Podstawowa 2 kanałówka.

Tak zapytam, jakie masz słuchawki ?? bo to też odgrywa bardzo dużą role w komforcie grania :)
  • #11 10232129
    F4r33L
    Poziom 14  
    natan14 napisał:
    Po drugie set 2000 nie mieści się w przedziale cenowym jaki autor zaproponował otwierając temat

Autor nigdzie nie określił przedziału cenowego.
    natan14 napisał:
    (nawet nie potrafisz napisać poprawnie scratch)

A w którym miejscu popełniłem błąd?
    natan14 napisał:
    Nie zaproponowałeś nic co mogło by pomóc autorowi w ewentualnym zakupie

Słuchał kolega kiedyś oldschool rapu? Polecam artystów takich jak: NWA, Public Enemy, Eazy-E (Ale to tylko tak nawiasem mówiąc) Nie wyobrażam sobie DJ'a grającego z CD playerów. A oba gatunki muzyki o której mówi autor to podgatunki szeroko znanego Hip-Hopu. Dlatego zaproponowałem seranto ponieważ wychodzi znacznie taniej niżeli gramofony i płyty vinylowe.
    19sid64 napisał:
    Co do mixera djm600 rzeczywiście jest klubową podstawą do grania.

W klubowych warunkach tak, lecz autor tematu dopiero zaczyna przygodę więc wystarczy mu prosty dwu kanałowy mikser. Ważne moim zdaniem przy osobach początkujących aby sprzęt nie posiadał magicznych guziczków sync. Pioneer 300 jest naj najbardziej mikserem odpowiednim dla kolegi.
  • #12 10232141
    natan14
    Poziom 21  
    Popełniając kolejne rażąco śmieszne błędy dajesz jasno do zrozumienia iż nie masz tak na prawdę pojęcia o tym co piszesz i o graniu :) Ja bez problemu gram rap, dancehall, oldschool, funky na setkach i jakoś nikt nie uważa tego za godne pożałowania czy wyśmiania. Uświadom mnie proszę gdzie w Pioneerach cdj-100,200,400,500,800itp. jest przycisk SYNC, bo o ile ja wiem to go nie ma. Nie warto zaczynać "przygody" od 15 letniego miksera jakim jest djm 300, a 600 jest jeszcze w miarę do zniesienia ze względu na swoją cenę. A ty jeszcze raz przeczytaj swoje posty i porównaj twoje "seranta" i "skrecze" z poniższymi linkami.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Scratch_(muzyka)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Scratch_Live
  • #13 10232154
    F4r33L
    Poziom 14  
    natan14 napisał:
    Uświadom mnie proszę gdzie w Pioneerach cdj-100,200,400,500,800itp.

A czy ja gdziekolwiek to sprecyzowałem? Powiedziałem co moim zdaniem jest ważne przy wyborze. Aby nauczyć się słuchać.
    Co do moich "serant" i "skreczy".
    Co do tego pierwszego, rzeczywiście nie zauważyłem literówki, co do drugiego nadal nie uważam aby to było źle napisane. Jest po prostu spolszczone. Ale wystarczy postów nie na temat. Zapraszam na pw.
  • REKLAMA
  • #14 10234272
    Konrad_
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    "natan14" proszę Cię nie przesadzaj z tym djm 600.
    Kiedy zaczynałem grać miałem Denona dn 1800F +mikser Better Dj-5c czy jakoś tak i wyobraź sobie, że potrafiłem zagrać lepiej niż niektórzy dje na djm600+ cdj1000. Teraz mam kolegę, który ma djm800+cdj2000 a pojęcia zero. Sprzęt sam nie zagra, nawet ten z najwyższej półki.
    Autor tematu dopiero zaczyna przygodę z graniem, więc nie ma sensu kupować takich sprzętów.

Jeszcze zacznie używać mic + echo i co wtedy będzie :D

Co do słowa "skrecz" to jesteśmy w Polsce i piszmy po Polsku. :D
    http://www.sjp.pl/skrecz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sprzętu DJ-skiego na początek, z doświadczeniem w FL Studio i zainteresowaniem muzyką od rapu do dubstepu. W odpowiedziach pojawiają się różne rekomendacje dotyczące odtwarzaczy i mikserów. Wskazano na modele Pioneer CDJ-100 oraz DJM-600 jako podstawowe opcje, z kosztami około 2000 zł. Niektórzy użytkownicy sugerują, że lepszym wyborem dla początkującego DJ-a mogą być tańsze miksery, takie jak DJM-300, oraz gramofony, które są bardziej odpowiednie do skreczowania. W dyskusji podkreślono, że sprzęt nie jest najważniejszy, a umiejętności DJ-a mają kluczowe znaczenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA