logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem Dialogu Asmax ar-801mp i router TP-Link TL-WR340G - jak skonfigurować?

ardianekkk 07 Gru 2011 10:45 3786 4
REKLAMA
  • #1 10228626
    ardianekkk
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam internet z Dialogu - modem Asmax ar-801mp. Wczoraj zakupiłem router TP-Link TL-WR340G i chciałbym
    go podłączyć tak, żeby internet działał przez Wi-Fi na dwóch laptopach.
    Podłączyłem i skonfigurowałem wszystko wg instrukcji w routerze i wywala mi błąd.
    Na komputerze, którym konfigurowałem router jest internet, aż do momentu kiedy go nie odłącze
    od laptopa. Jak go odłącze połączenia nie ma. W dodatku nawet gdy wtyczka jest w laptopie i co za tym
    idzie jest w nim internet, drugi laptop, pomimo tego, że widzi sieć i się z nią łączy wywala w końcu
    błąd i internetu nie ma. Proszę o poradę czy możliwe jest podłączenie routera wi-fi pod Dialog
    w takiej konfiguracji sprzętowej i ewentualnie łopatalogocznie co mam zrobić, żeby to działało.
    Wczoraj siedziałem nad tym całą noc...
  • REKLAMA
  • #2 10228643
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Jaką masz adresację LAN-ową na routerach (muszą być różne pule adresowe). Jak łączysz Wr340g do portu WAN-owego? Możesz wrzucić screen-a z ipconfig /all gdy internet działa i jest podłączony bezpośrednio do Asmax-a.
    Sprawdź czy nie masz zabezpieczenia TTL na asmax-ie (nie wiem jak to dokładnie robią w dialogu).
  • REKLAMA
  • #3 10228669
    ardianekkk
    Poziom 9  
    Podłączone wg instrukcji czyli modem do routera WAN a z routera LAN do laptopa. Adresacje LAN znajdę na odwrocie obu sprzętów? (nie mam ich przy sobie, bo aktualnie jestem w pracy) Będę to mógł zrobić dopiero wieczorem.
  • REKLAMA
  • #4 10228763
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Połączenie pppoe skonfigurowane na routerze? Tam trzeba wpisać login i hasło do usługi, komputery mają automatycznie Internet - zrobiłeś tak?
  • #5 10228774
    ardianekkk
    Poziom 9  
    tak, to jest pppoe jest skonfigurowane na routerze. Tak jak mówię, gdy w czasie konfiguracji i podłączeniu gniazdko->modem->router->laptop, kabel był w laptopie połączenie na tym jednym komputerze było i internet działał.
REKLAMA