logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować router TP-Link TL-WR740N z modemem Dialnet?

Szwarc3 22 Kwi 2010 15:45 39836 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć i skonfigurować TP-Link TL-WR740N z modemem Dialnet, aby działał internet na komputerze i przez Wi‑Fi?

Ustaw TP-Linka na Dynamic IP/DHCP, podłącz kabel z portu LAN1 modemu Dialnet do niebieskiego portu WAN routera, a komputer do jednego z portów LAN routera; w razie potrzeby ustaw też na PC IP 192.168.1.254, maskę 255.255.255.0 i bramę 192.168.1.1, zaloguj się do routera na admin/admin i sklonuj MAC [#10738910][#10742353][#10751903] Użytkownikowi, który miał identyczny problem, zadziałało właśnie po ustawieniu Dynamic i przepięciu kabla tak, by modem był połączony z WAN routera przez port 1 modemu, a komputer szedł z routera do PC [#10765885]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 7991232
    Szwarc3
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam mam problem z tym urządzeniem i nie mam zielonego pojęcia jak zainstalować. Posiadam również modem stały z dialnet'u. Podłączam tak: Kabel sieciowy ADSL do modemu dialnet wychodzę kablem z portu LAN do routera do wejścia WAN i kablem sieciowym z portu 1 do komputera. Czy dobrze podłączyłem?? Jak mam skonfigurować i zainstalować Router. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7991283
    Szwarc3
    Poziom 17  
    Mam nadzieje że pomoże. Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Niestety nie pomogło ... :( nie wiem jak to zrobić przy instalowaniu routera tak mi się dzieje. Wyłącza mi się instalator i jest komunikat że konfiguracja router...
  • REKLAMA
  • #4 7991337
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Masz to opisane w Manualu (podręcznik uzytkownika) krok po kroku zależnie od twojej konfiguracji. Są ikonki i obrazki.
    Naciskasz np. QSS i czekasz aż komputer się połączy.
    Ściągnij ten dokument w PDF http://www.tp-link.com/english/soft/2009715152017.pdf

Nie napiszę ci konkretnie krok po kroku, bo nie znam konfiguracji.
    Dasz sobie radę. Połączyłeś prawidłowo (chyba że chciałeś bezprzewodowo).
  • #5 7991429
    Szwarc3
    Poziom 17  
    Chyba że chciałem bezprzewodowo czyli miałeś na myśli podłączenie kabla sieciowego wprost do Routera??
  • #6 7991467
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Nie. Miałem na myśli połączenie radiowe WiFi komputer-router . Router na to pozwala a komputera nie znam. Więcej nic nie poradzę bo obowiązki wzywają.
  • #7 8000938
    Szwarc3
    Poziom 17  
    Po kilku dniowym zmaganiom z Routerem juz mam dość!! Czy ktoś ma może jakiś pomysł na skonfigurowanie Routera??
  • #8 8002038
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 252
    Po podłączeniu routera restartowałeś modem ?
    Co pokazuje ipconfig /all ?
  • #9 8002250
    Szwarc3
    Poziom 17  
    później tak zrobie witux ponieważ nie mam możliwości teraz tak zrobić. Nie wiedziałem że tak trzeba. Ale jak daje START=>URUCHOM i wpisuje tą komende ipconfig/all to mi nic nie wyświetla, nawet się nie wyświetla okienko.
  • #10 8002256
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    bo trzeba przez wiersz polecenia do tego się odwoływać.
    czyli start uruchom wpisujesz cmd [enter] i dopiero wtedy ipconfig /all
    Wpisales login i haslo w routerze? Nic o tym nie wspominasz..
  • #11 8007657
    Szwarc3
    Poziom 17  
    Witam ponownie. Już się poddaje ... Kupiłem router w PRESTIŻ taki sklep który też jest dawcą internetu. Wczoraj skonfigurował mi router z moim modemem poprzez strone internetową. Powiedział że tylko podłączyć i wszystko będzie działało. Przyszedłem do domu podłączyłem i ..... ;/ Nie mam internetu na komputerze stacjonarnym i laptopie poprzez wifi. Laptop odbiera sygnał i to dość mocny że jest internet, ale nie może się z nim połączyć. Za konfiguracje dałem 25zł :( nie wiem co teraz mam zrobić....
  • #12 8010169
    DriverMSG
    Ocena: 4892
    Jak mamy Ci pomóc, skoro nie dajesz nam informacji o obecnej konfiguracji.
    Kto jest dostawcą internetowym? Napisałeś że posiadasz modem z dial-netu, ale czy oni są dostawcą internetu?
    Jeśli tak, to jaki to dokładnie modem (model) i czy nim obecnie łączysz się z internetem?
    Proszono Cię o informacje dotyczące danych jakie wyświetlają się po wpisaniu "ipconfig /all", lecz i to zignorowałeś, licząc że ktoś Ci da rozwiązanie na tacy.
    Zrozumiałbym fakt, jeśli nie posiadasz systemu operacyjnego z serii Windows, lecz i o tym nic nie napisałeś.

Zapoznaj się z regulaminem pkt. 14 i 16, daj wszystkie niezbędne dane, w przeciwnym wypadku temat wyląduje w koszu.
  • #13 8014432
    Szwarc3
    Poziom 17  
    Miałem małe problemy ... przepraszam że nic nie pisałem. Więc tak internet mam z Dialogu a modem to Dialnet ASMAX AR-801 MP. Kabel sieciowy ADSL ( z telefonu stacjonarnego ) do modemu dialnet, wychodzę kablem z portu LAN do routera do wejścia WAN i kablem sieciowym z portu 1 do komputera.System operacyjny to WINDOWS XP, jeżeli chodzi o konsole, wpisuje CMD => ipconfig/all i wyskakuje mi takie okienko

http://img691.imageshack.us/img691/6100/beztytuujpgm.png

Niby już mam skonfigurowany z moim modemem, lecz po podłączeniu routera NIC! nie mam internetu na komputerze stacjonarnym i na laptopie - odbiera sygnał lecz nie może się połączyć. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Wklej grafikę zgodnie z instrukcją https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [witux]
  • #14 8044885
    Szwarc3
    Poziom 17  
    Nikt nie pomoże??
  • #16 10738730
    moom1n
    Poziom 10  
    Witam
    Postanowiłem odświeżyć temat, ponieważ mam identyczny problem od 3 dni nie rozwiązany.
    Internet z dialogu 4 mb. Router taki jak w temacie. Modem jakiś dialogowy T263R4.
    Po instalacji routera wyskakuje błąd WAN.
    próbowałem już wszystkich rozwiązań opisywanych na forach, lecz żadne nie działa (restartowania, ustawiania dynamic IP, PPPOM)
    Dzwoniąc do dialogu powiedzieli mi że w ustawieniach ma być VCI 32 / VCI 1 , lecz nie mogę znaleźć miejsca tych ustawień nigdzie w routerze.
    Dodatkowo wpisuąc w cmd.exe polecenie ipconfig wyskakuje mi info : Nazwa "ipconfig" nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.
  • REKLAMA
  • #17 10738799
    jimasek
    Ocena: 2682
    moom1n napisał:
    lecz nie mogę znaleźć miejsca tych ustawień nigdzie w routerze.

Chcesz zastąpić router dialogowy tym TP-Linkiem?
  • #18 10738910
    sarin15
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    jimasek napisał:
    moom1n napisał:
    lecz nie mogę znaleźć miejsca tych ustawień nigdzie w routerze.

Chcesz zastąpić router dialogowy tym TP-Linkiem?

Koledze @moom1n chodzi chyba o podłączenie Tp-Linka i rozprowadzenie sieci po wi-fi (tak zrozumiałem ).

Skonfiguruj kartę sieciową w komputerze:
    Adres IP : 192.168.1.254
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.1.1
    Zapisz te ustawienia. Wypnij kabel z "Dialogu" i wepnij kabel we wejście WAN Tp-Linka (niebieskie), następnie drugim kablem wepnij się w " Dialog" i do Tp-linka w Lan (żółte wejscie). Spinguj bramę poleceniem: ping 192.168.1.1 -t, jeżeli będziesz miał odpowiedź to w przeglądarkę wpisz: 192.168.1.1 i enter. Powinno się wyświetlić okno logowania do routera - login i hasło: admin.
    Po tym zabiegu kolejno wejdź:
    Network>WAN>Dynamic IP>Save.
    Network>MAC Clone, wciśnij przycisk Clone MAC Address i daj save
  • #19 10740965
    moom1n
    Poziom 10  

nadal wyskakuje mi taki błąd.
  • #20 10741175
    Izbi1989
    Poziom 2  
    Witam kolegów. Miałem podobny problrem a mianowicie po połączeniu modemu z routerem przez kabel do portu WAN miałem problemy z połączeniem się z internetem a wszystko robiłem zgodnie z instrukcją od routera po 3 godzinnych staraniach, kilku restartach komputera i laptopa doszedłem do wniosku że to nie ma sensu więc zadzwoniłem do netii skąd mam internet niestety oni też mi nie pomogli (router TP-LINK WR740N Modem jakiś Sagem z netii) po jakiś kolejnych dwóch godzinach dalszego myslenia poprostu przepiąłem kabel z Portu WAN do LAN1 i kabel do komputera podpiąłem na LAN2. Wszystko śmiga i komputer przez kabel LAN i lapek przez WI-Fi. Spróbujcie tego i dajcie znać. U mnie to było sedno sprawy.

Dodano po 3 [minuty]:

Czasami koledzy piszą to bardzo skomplikowanie, żeby coś ustawiać, przestawiać, a w końcu nic nie pasuje do niczego. Czasami najprostsze wyjście przychodzi samo do głowy i nawet nie trzeba się na tym specjalnie znać...
  • #21 10741215
    jimasek
    Izbi1989 napisał:
    z Portu WAN do LAN1 i kabel do komputera podpiąłem na LAN2

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Rozwiązanie dobre jak każde inne. Prawdopodobną przyczyną twoich problemów była adresacja na drugim routerze, była z tej samej puli co na routerze Netii.
    Co do autora tematu to proszę napisać lub narysować jak chcesz co wszystko podłączyć, bo mamy mętlik w głowach a swoje wypowiedzi opieramy na domysłach.
  • #22 10741398
    moom1n
    Poziom 10  
    Chcę to podłączyć w następujący sposób:
    Dialog --> Modem --> Router --> Komputer
    Z modemu jest też wyjście do TV.
    Co do konfiguracji routera jak ustawiłem Static IP zamiast PPPom nie wystąpił ww. błąd. IP które ustawiłem 192.168.1.254. Maska 255.255.255.0. Mimo nie wystąpienia błędu nadal nie łączy się z internetem.
  • #23 10741435
    jimasek
    Podłącz się bezpośrednio do modemu dialogowego, daj wtedy screen-a z komendy ipconfig /all
  • REKLAMA
  • #25 10741840
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    jimasek napisał:
    Podłącz się bezpośrednio do modemu dialogowego, daj wtedy screen-a z komendy ipconfig /all

zabrakło odstępu pomiędzy:

IPCONFIG_odstęp/spacja_/ALL
  • #27 10742353
    Elektronik223
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    "DIALOGNET
    Dynamic Broadband Services"

[TP-LINK]
    Sugeruję konfigurację:
    WAN ustawić PPP/DHCP
    LAN - 10.10.0.1 lub 192.168.1.1
    Kabel wpięty z modemu do portu WAN TP-Link'a
  • #28 10744722
    moom1n
    Poziom 10  

to są ustawienia z routera, nadal nie mogę się połączyć z siecią.
    wykrywa ją na zarówno laptop i telefon ale nic poza tym.
  • #29 10751903
    sarin15
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Kolego ustaw Tp-Linka na Dynamiczne, a nie na PPPoE
  • #30 10765885
    moom1n
    Poziom 10  

Zadziałało z takimi ustawieniami + kombinacja kabli: modem do routera WAN (co ważne to połączenie działa tylko z portem 1 - tam gdzie podłączony był internet)
    z routera do kompa.
    śmiga teraz jak trzeba, z dialogiem trzeba się trochę natrudzić, jeszcze dziś mi pani z działu technicznego wmawiała, że to wina tego że router nie jest w aneksie B.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z konfiguracją routera TP-Link TL-WR740N z modemem Dialnet ASMAX AR-801 MP. Po podłączeniu routera do modemu i komputera, nie może uzyskać dostępu do internetu. Użytkownicy forum sugerują różne kroki, takie jak restart modemu, sprawdzenie ustawień IP, a także podłączenie kabli w odpowiednich portach. Wskazówki obejmują ustawienie routera na Dynamic IP oraz poprawne podłączenie kabli (modem do portu WAN routera, a komputer do portu LAN). Użytkownicy podkreślają znaczenie poprawnej konfiguracji oraz dostarczenia informacji o obecnym stanie połączenia, aby uzyskać skuteczną pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA