logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3120 - jak sprawdzić IMEI bez karty SIM, gdy nie działa znak #?

madrazel 07 Gru 2011 15:24 1859 12
  • #1 10229476
    madrazel
    Poziom 11  
    Komórka kiedyś była używana z Erą i ma na nią simlocka. Niestety nie mam karty, więc po włączeniu pojawia się komunikat "włóż kartę sim". Czy w tym stanie telefonu da się sprawdzić IMEI za pomocą kodu ? Mi nie wstukuje się znak #, czy to jest normalne bez karty sim, czy klawisz jest popsuty ?
  • #2 10229483
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2090
    Klawisz zepsuty, a pod baterią nie da rady odczytać imei?
  • #3 10229494
    madrazel
    Poziom 11  
    Da radę, tylko ciekawiło mnie czy takie coś to jest jakieś dziwne zabezpieczenie telefonu.

A co do klawisza to ciekawe, bo parę lat temu schowałem ją do szuflady i nie działał klawisz zero, teraz po paru mocniejszych przyciśnięciach (telefon nie był dotykany kilka lat) działa sobie w najlepsze, ale za to aby nie było mi za wesoło musiał się zepsuć hash.
  • #4 10229552
    pawel899
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Próbowałeś go przeczyścić?

Pozdrawiam
  • #5 10229635
    madrazel
    Poziom 11  
    Właśnie taki mam zamiar, tylko nie wiem jak go rozmontować. Istnieje jakaś instrukcja (wideo najlepiej) do tego? Dokładnie model ten to 3120 RH-19.
  • #6 10229664
    pawel899
    Poziom 22  
    Poszukaj może na youtube wpisując disassembly 3120 lub podobne modele.

Pozdrawiam
  • #7 10229693
    madrazel
    Poziom 11  
    Już mi się udało, problem leży bezpośrednio na płycie głównej pod tym klawiszem "pośrednim", tam coś musiało wejść i blokuje styk, pewnie jakieś robaczki podobne do tych co sobie czasami żyją pod ekranami lcd. W każdym razie teraz muszę odkręcić to metalowe zabezpieczenie płyty głównej, a tam są jakieś wkręty których głowki nie mają przecięć tylko taką jakby "stokrotkę", lub właściwie to dziurę już teraz po dawnych wykręcaniach.

Nie mam pojęcia jak się to nazywa, nawet nie wiem jak szukać bo obrazka do Google nie wstawię.
  • #8 10229696
    pawel899
    Poziom 22  
    Torx t6, warto sobie zakupić kosztuje parę złotych a ułatwia życie i nie ,,męczy'' śrubek.

Pozdrawiam
  • #9 10230166
    madrazel
    Poziom 11  
    Dobra, otworzyłem , przeczyściłem, brudu było rzeczywiście dużo.
    Klawisz # nadal nie działa.
    Zauważyłem że problem może polegać na przerwanej ścieżce (bardzo, bardzo cienkiej) która prowadzi od klawisza # do takiego mniejszego kółka (podobnego jak te z klawiszy tylko połowę mniejszego) z którego z kolei wychodzi taka sama cieniutka ścieżka do klawisza zero. Wydaje mi się że połączenie przerwane jest zaraz na obwodzie tego małego koła dokładnie w miejscu gdzie ta ścieżka tam wpada i wydaje się nie być osłonięta żadnym lakierem ani farbą. Przerwa jest bardzo cienka i widoczna tylko kiedy światło się od ścieżki odbija. Być może zrobił ją kawałek brudu który przykleił się po przeciwnej stronie (czyli od klawiszy) gdzie znajduje się takie miękkie tworzywo w które wszelkie zanieczyszczenia łatwo wrastają.

Teraz pytanie: jak tą ścieżkę odbudować ? Słyszałem że są takie specjalne flamastry. Może jakiś płyn który na zasadzie reakcji chemicznej osadzi warstęwkę metalu. Może są jakieś plastiki przewodzące, no nie wiem. Chodzi o to aby to było precyzyjne, bo ścieżka jest naprawdę cienka.

Poza tym: to są jedyne dwa klawisze w całym telefonie w ten sposób połączone, dlaczego tak to jest zrobione ?

Dodano po 57 [minuty]:

Update: TAK, to jest na 100% ten styk, połączyłem to tak na szybko kablem i # się wbija, teraz tylko problem jak to połączyć na stałe na płytce.
  • #10 10231486
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 263
    madrazel napisał:
    to są jedyne dwa klawisze w całym telefonie w ten sposób połączone, dlaczego tak to jest zrobione ?

Płytka ma wiele warstw, połączenia mogą być między nimi i ich nie widać.

madrazel napisał:
    teraz tylko problem jak to połączyć na stałe na płytce.

Lutownicą i kawałeczkiem cienkiego drucika.
  • #11 10231924
    madrazel
    Poziom 11  
    Nie bardzo wiem jak, bo cyna zwija mi się w kulkę która jest gigantycznych rozmiarów w porównaniu z uszkodzeniem. Poza tym tablica z przyciskami musi równo przylegać do płyty aby te opuszki klawiszy mogły się odgniatać i robić dobre styki. Jakikolwiek lut na tej powierzchni będzie podlegał dużym siłom, może się odkruszyć i coś zewrzeć.

Będę musiał też przeprowadzić ścieżkę poprzez do mniejsze kółko do klawisza zero, zero i hasz mają wspólną masę. Ta druga mikroskopijna ścieżka też jest na granicy przerwania i tylko pewnie jakieś zmiany temperatury spowodowały że zero zaczęło ponownie działać. Tak więc to mniejsze kółko już jest bez znaczenia, wygląda na kompletnie odizolowane.

Cała sprawa wygląda na specjalnie ustawioną aby telefon po iluś latach korzystania się popsuł, zupełnie nie rozumiem oszczędności na grubości ścieżek w tym miejscu, zwłaszcza że po drugiej stronie jest tworzywo które zbiera bród i szlifuje powierzchnię (pomiędzy klawiszami) tej płytki. Te dwie przerwane ścieżki są jedynymi poprowadzonymi po górnej powierzchni płyty głównej.

Jeszcze co do lutowania, to nie wiem czy to jest takie bezpieczne, mogą blisko znajdować się jakieś wrażliwe układy którym nic się nie dzieje przy montażu kiedy to wszystko podgrzewane jest na ułamek sekundy, tutaj można lutowaniem coś ugotować.
  • #12 10232196
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    madrazel napisał:
    Jeszcze co do lutowania, to nie wiem czy to jest takie bezpieczne, mogą blisko znajdować się jakieś wrażliwe układy którym nic się nie dzieje przy montażu kiedy to wszystko podgrzewane jest na ułamek sekundy, tutaj można lutowaniem coś ugotować.

Jest bezpieczne kolego, jeżeli ma się podstawowe umiejetności w lutowaniu BGA/SMD.

Przed prawie 10lat pracy w zawodzie nigdy nie trafiła mi się 3100 z przerwaną ścieżką od klawiszy, zazwyczaj uszkodzenie UPP lub pól lutowniczych pod nim.
    Mało tego, w tym modelu ścieżki w okolicach klawiszy są dość grube jak na pcb generacji DCT4 ;)
  • #13 10232214
    madrazel
    Poziom 11  
    A ja właśnie widzę co innego, dokładnie w schemacie są to połączenia pomiędzy elementami s329 i s325, natomiast w schemacie nie ma tego elementu pomiędzy nimi.

W każdym razie zwarcie środkowej części elementu z zewnętrzym okręgiem s325 produkuje # a pomiędzy tymi elementami jest ta dziwna cienka ścieżka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak sprawdzić IMEI w telefonie Nokia 3120 bez karty SIM, gdy klawisz # nie działa. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu klawisza lub przerwanej ścieżce na płycie głównej. Użytkownik odkrywa, że klawisz # nie działa z powodu zanieczyszczeń pod nim oraz możliwego uszkodzenia ścieżki. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują czyszczenie, demontaż telefonu oraz lutowanie uszkodzonych ścieżek. Użytkownicy dzielą się informacjami o narzędziach potrzebnych do naprawy, takich jak wkrętaki Torx T6.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA